Orzo met groente en stoofvlees - 9 Variatie tips - Foodblog Foodinista

Orzo met groente en stoofvlees – 9 Variatie tips

Deel deze post

In de herfst en winter zijn wij er weer dol op! Stoofpotjes recepten. Ik moet opbiechten dat wij altijd meer maken dan dat we opeten. De recepten voor stoofvlees zijn meestal voor zes personen en met een gezin met twee volwassenen en twee kinderen gaat dit nooit op bij één maaltijd, tenzij we natuurlijk met meer aanschuiven. Wanneer we de eerste keer ons stoofvlees eten met bijvoorbeeld gegratineerde aardappelpuree, rijst of tagliatelle (afhankelijk van het type stoofpotje) dan is het de tweede keer leuk voor de variatie om het zelfde stoofpotje op een andere manier te eten. Natuurlijk kun je het stoofvlees invriezen, maar meestal gaat de pan toch binnen één week wel leeg.

Orzo als bijgerecht

Bij ons is een favoriet bijgerecht: een bordje orzo of orzotto met witlof. Heel simpel, maar bijna een luxe recept. Tijdens de feestdagen kun je je stoofpotje zo ook prima op tafel zetten. Je bent direct compleet en je kunt het stoofpotje ook vooruit verdelen over de borden. In dit artikel deel ik dan ook dit ‘left-over’ idee met je hoe je de pan met stoofvlees op kunt maken, er nog een heerlijke maaltijd van kunt maken of zelfs een grote pan stoofvlees kunt maken voor de feestdagen. Een recept tip om er een mooi recept van te maken met orzotto en stoofvlees. Ik laat je zien met welke stoofvlees recepten je aan het werkt kunt en hoe je het basis orzotto recept maakt en de witlof kunt grillen. Zo simpel kan een mooie maaltijd zijn.

Volg je Foodinista ook al op InstagramFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

9 Stoofvlees recepten waar je mee kunt variëren

Op Foodblog Foodinista kun je veel stoofvlees recepten en toch zijn ze allemaal weer anders. Dit komt door het type vlees, de kruiden of het gebruik van wijn of bier. Zo blijven de recepten variëren. Wat ik je wel kan vertellen is dat al deze recepten heel goed samengaan met orzo en romige orzotto. Een bordje orzotto en twee eetlepels stoofvlees en je krijgt een mooie combinatie. De volgende stoofpotjes zijn een mooie combinatie.

Stoofpotjes recepten:

Italiaans stoofvlees zonder alcohol
Rundvlees stoofpotje met Schrobbelèr
Stoofpotje met rundvlees en Barley Wine
Stoofpotje Boeuf Stroganoff
Hert Stoofpotje in port
Italiaanse wild zwijn ragut in rode wijn
Sinterklaas stoofpotje met rundvlees, chocolade en speculaas
Griekse stifado
Curry Madras met langzaam gegaard rundvlees

Al deze stoofpotjes recepten komen met een eigen tips voor bereiding en bijgerecht. Maar op deze manier kan het ook.

Tips voor de bereiding van de orzo met witlof

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: Voorbereiding en afronding 25 minuten. Stoofvlees is al gemaakt dus dit dien je alleen op te warmen.

Klaarzetten in de keuken voor het bereiden van de orzo met witlof:

  • snijplank
  • mes
  • knoflookpers
  • spatel
  • pan
  • grillpan
  • maatbeker
Orzo met groente en stoofvlees - 9 Variatie tips - Foodblog Foodinista

Recept orzo met witlof als bijgerecht bij stoofpotjes

Ingrediënten voor 4 porties

  • 200 gram orzo
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 klontjes roomboter
  • 450 ml kippenbouillon
  • 1 ui
  • teentje knoflook
  • handje verse platte peterselie
  • geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 stronken witlof
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1 eetlepel balsamico azijn

In de winter maak je dit bordje helemaal af met stoofpeertjes

Recept met orzo risotto en witlof – bijgerecht bij stoofpotjes

Dit is een basis orzo recept wat je kunt serveren bij het stoofvlees. Orzotto is een soort risotto van riso pasta. Snipper de ui en knoflook. Verhit in een pan olijfolie. Fruit de ui en knoflook. Roerbak de orzo of riso even mee, zodat het zetmeel los komt voor de binding. Blus af met de helft van de kippenbouillon.

Terwijl de orzotto staat te pruttelen grill je de witlof, lees hieronder hoe.

Laat de orzo inkoken en beetgaar worden. Wanneer de orzo bijna is ingekookt dan herhaal je nog een keer. Kook de orzo totdat de orzo mooi pappig aan het worden is, wel beetgaar. Er mag en klein klontje boter bij. Blijf roeren, zoals bij risotto. Het is niet moeilijk dus maak het gewoon lekker zelf! Rasp een beetje Parmezaanse kaas door de orzotto. Breng de orzotto op smaak met de peterselie en een snuf peper.

Witlof grillen met balsamico

Snijd de ondertkan van de witlof en haal het bittere hart uit de witlof. Smelt in een grillpan een klontje boter met bruine suiker. Grill de witlof om-en-om de witlof word mooi bruin en zacht. Blus de witlof ondertussen nog af met de balsamico azijn.

Borden met orzo, witlof en stoofvlees opmaken

Verdeel de orzo over de borden, maak een kuiltje in het midden en schep daar het stoofvlees naar keuze in. Wanneer je gaat eten dan mengt de orzo met het stoofvlees. De witlof en eventueel stoofpeertjes mogen erbij.

Meer recepten ontvangen van Foodblog Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie