Stoofpeertjes recept bereid in Port - Foodblog Foodinista

Stoofpeertjes recept bereid in Port

Deel deze post

Stoofpeertjes bereiden is een klassiek recept in de winter en ik maak ze altijd. Simpelweg omdat stoofpeertjes heel erg lekker zijn. Ik combineer stoofpeertjes zowel bij zoete als hartige gerechten. Dus een voorraadjes in de koelkast hebben staan is dan ook altijd en goed idee. Ik warm ze ook regelmatig op, want dat vind ik het het lekkerst. Op klassieke wijze koken we de stoofpeertjes rode wijn en met port wat we nu gaan doen. Wil je is anders variëren? Bekijk dan mijn recept voor stoofpeertjes in witte wijn en amaretto eens. Het is een echte zoete aanrader! Vol en rijk van smaak. Maar zoals gezegd deze keer maken we een klassieker. Rode stoofpeertjes. En dan denk je misschien hoe wijken stoofpeertjes in rode wijn af van de stoofpeertjes in port? Waarom zou je het anders doen? Rode wijn is meestal droog en deze kruiden geven een specifieke smaak af aan de wijn. Vergeet niet dat dit heerlijk is, maar Port heeft ook een eigen karakter. Port kan droog zijn en zoet daarbij is Port een sterk wijn, meer geconcentreerd en dit proef je ook terug in de stoofpeertjes. Wij kiezen ook voor een zoete Port. Natuurlijk zijn de zoete tonen dan ook terug te proeven bij de stoofpeertjes en daar komen nog een aantal andere smaakmakers bij. Het stoofpeertjes recept blijft even makkelijk. Het stoofpeetjes recept bereid in rode Port blijft ook gewoon een recept met geduld, maar het is de moeite waard. Het duurt altijd even voordat de stoofpeertjes goed sappig zijn en een mooie rode glans krijgen. Uitendelijk draait het om geduld en de smaak. Maken? Volg dan nu het recept.

Stoofpeertjes recept bereid in Port - Foodblog Foodinista

Tijdens de feestdagen een cadeautje geven aan een echte foodie? Bekijk dan hier mijn cadeautjes tips voor foodies of liever een kookboek? Bekijk dan mijn top 10 kookboeken van 2020!

Stoofpeertjes recept bereid in Port - Foodblog Foodinista

Ingrediënten voor het stoofpeertjes recept met Port – Ongeveer 1 kilo

1 kilo stoofpeertjes
0,5 fles Ruby port, zoals deze
100 ml water
1 eetlepel bruine suiker
zest van kwart sinaasappel
1 kaneelstokje
1 anijsster, zoals deze

Tips voor de bereiding van de stoofpeertjes in Port en kruiden

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 30 minuten voorbereiding en 4 uur laten stoven
Benodigdheden: snijplank, dunschiller, mesje, ruime pan, maatbeker

Stoofpeertjes recept bereid in Port - Foodblog Foodinista
Stoofpeertjes recept bereid in Port

Stoofpeertjes recept bereid in Port

Voorbereiden Stoofperen

  • Schil alle stoofperen met de dunschiller en verdeel de stoofperen partjes, zodat het klokhuis goed is verwijderd. Wil je stoofperen heel houden dan kan dit ook. Mooi in een cake, bij een kaasplankje of bij een dessert. Het laatste doe ik meestal.

Stoofpeertjes koken in Port

  • Alle stoofpeertjes mogen in de pan. Het kaneelstokje, de steranijs en de bruine suiker mag erbij. Giet vervolgens de Port en het beetje water erbij. Rasp van de sinaasappel de zest van de schil. Is alles goed vochtig? Anders mag er nog een beetje water en Port bij.
  • Zet de pan op de kleinste pit en laat de stoofperen op laag vuur stoven dit duurt circa 4 uur, zodat ze langzaam een mooie smaak en kleur krijgen. Koken de stoofpeertjes toch een beetje droog dan mag er in verhouding water en Port bij. Wanneer de stoofpeertjes klaar zijn, mooi zacht, zoet en glanzend rood, dan mag het fornuis uit. Bewaar de stoofperen altijd in een eigen vocht en gekoeld. In een weckpot in de koelkast blijven de stoofperen zeker wel twee maanden of langer houdbaar. In een afsluitbaar bakje ongeveer 3 weken.

Kerstrecepten en meer stoofperen maken?

Op zoek naar mooie kerstrecepten? Bekijk dan hier mijn 50 kerstrecepten tips. Nog meer stoofpeertjes maken? Bekijk dan ook eens mijn stoofpeertjes in rode wijn en stoofpeertjes in amaretto in witte wijn. Ook staat er een stoofpeertjes recept op de blog zonder alcohol wat je hier kunt bekijken.

Direct de nieuwste blogs en meer recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.


Geen reactie's

Geef een reactie