Hert stoofpotje: Hert in Port bereid met aardappelpuree - Foodblog Foodinista

Hert stoofpotje: Hert in Port bereid met aardappelpuree

Deel deze post

In de herfst kijken we uit naar het wildseizoen, maar tijdens de kerstdagen zetten we deze gerechten ook nog graag op tafel. Mooi bereiden en langzaam gegaard. Zoals bijvoorbeeld in een stoofpotje. Ik deelde voor de feestdagen al mijn Italiaanse stoofpotje met wild zwijn in rode wijn en natuurlijk mijn herinneringen in aan het prachtige Italië. Er is natuurlijk meer, veel meer. Zoals bijvoorbeeld hert. Ook herten poulet kun je op diverse manieren bereiden, zoals in bier, waar ik een heel fijn recept voor klaar heb staan, maar ik deel nu aangezien ik het mooier bij de feestdagen vind passen mijn hert stoofpotje met je: hert in Port bereid met aardappelpuree. Wat daar ook nog heerlijk bij past om het af te maken zijn de stoofpeertjes in Port en sluit het diner af met deze kerst tiramisu. Wat je misschien wel wilt weten, waarom Port en geen rode wijn. En dan denk je misschien hoe wijkt stoofvlees in rode wijn af van de stoofvlees in port? Waarom zou je het anders doen? Rode wijn is meestal droog en deze kruiden geven een specifieke smaak af aan het stoofpotje. Natuurlijk geeft dit karakter en body. Vergeet niet dat dit heerlijk is, maar Port heeft ook een eigen karakter. Port kan droog zijn en zoet daarbij is Port een versterkte wijn, meer geconcentreerd en dit proef je ook terug bij het stoofpotje met hert. Wij kiezen ook voor een zoete Port, Ruby. Natuurlijk zijn de zoete tonen dan ook terug te proeven in het stoofpotje en daar komen nog een aantal andere smaakmakers bij. Het stoofvlees recept met port blijft even eenvoudig, want in de kern is stoofvlees maken eenvoudig, of je dit nu doet in een stoofpan of slowcooker. Het stoofpotje met hert in Port recept bereid blijft ook gewoon een recept met geduld, maar het is de moeite waard. Het duurt altijd even voordat het stoofvlees goed mals is en voordat het stoofpotje een mooie glas krijgt, maar dan is het genieten. Dan natuurlijk nog het hertenvlees. Ik bestelde bij een wildpoelier wild vlees, zoals herten poulet. Hertenstoofvlees alvast in stukken gesneden. Denk er aan dat je ze daar ook nog eens mee helpt, want normaal bedienen zij de horeca veel meer. Dus duik als vleesliefhebber ook eens voor deze recepten de keuken in. Het kwam prachtig verpakt en diepgevroren thuis en en ik kon het zo in de vriezer schuiven, tot de bereiding natuurlijk. Het hert stoofpotje met Port maken? Lees dan verder voor het recept.

Hert stoofpotje: Hert in Port bereid met aardappelpuree - Foodblog Foodinista

P.s. Deze borden ook gebruiken om je gerechten op te serveren? Je gaat ze hier vinden voor een hele leuke prijs en in diverse kleuren!

Hert stoofpotje recept: Hert in Port bereid met aardappelpuree - Foodblog Foodinista
Hert in Port bereid met aardappelpuree - Foodblog Foodinista

Ingrediënten Hert in Port bereid met aardappelpuree voor 4 personen

600 gram hert poulet
2 uien
klontje boter
2 eetlepels bloem
350 ml rode ruby port, zoals deze
4 wortels
5 takjes tijm
4 stengels bleekselderij
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
1 anijsster
handje verse peterselie
100 ml wildfond
4 plakken peperkoek
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels appelstroop
snufje peper en zout

Voor erbij: zelfgemaakte aardappelpuree en om het af te maken stoofpoortjes bereid in port.

Wild vlees stoofpotje recept: Hert in Port bereid met aardappelpuree - Foodblog Foodinista

Tips voor de bereiding voor het hert stoofpotje in Port

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 2,5 Tip: Ik stoof een dag vooraf, dan vind ik stoofschotels veel lekkerder en malser.
Benodigdheden: stoofpan, snijplank, mes, kruidennetje, spatel, schaal en een hakmolen is makkelijk

Voor deze gerechten is een gietijzeren pan de beste investering ooit!

Feestdagen recept: Hert in Port bereid met aardappelpuree - Foodblog Foodinista

Recept Stoofpotje met hert in Port

Hertenvlees braden

Smelt de boter in de stoofpan. Snipper de uien. De uien mogen in de boter, totdat deze glanzend bruin zijn. Kruid de hertenpoulet rondom met de peper en zout en braad de herten poulet rondom. De bloem kan er bij en blijf roeren. De bloem gaat later de saus binden, net zoals de peperkoek.

Tijdens het braden van de hert

Maak de wortels schoon en snijd in schijfjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd in kleine stukjes. Zorg dat de fond en de Port klaar staat.

Feestdagen recept: Hert in Port bereid met aardappelpuree - Foodblog Foodinista

Hert stoofpotje op smaak brengen

Blus af met de Port en de fond. Meng nog een keer goed door elkaar. De verhitting mag omlaag. De wortels en de bleekselderij mogen door het stoofpotje. Vul het kruidennetje met de kaneel, anijs, tijm en laurier. Hang het netje in het stoofpotje. Laat de hert stoofpot op een lage temperatuur, eventueel op een sudderplaatje voor 6 uur botermals stoven. De port zal ook enigszins verdampen. Smeer na 6 ur de peperkoek in met de mosterd en de appelstroop. De peperkoek mag erbij. Laat nog 15 minuten stoven. De peperkoek zal het stoofpotje binden, een mooie volle smaak geven en laten glanzen door de appelstroop. Het liefst laat ik het hert stoofpotje een nachtje staan, want een dag later is het allerlekkerst. Serveer met de aardappelpuree, frietjes zijn ook lekker natuurlijk, en maak af met peterselie. Eet smakelijk!

Stoofpotjes recepten van Foodblog Foodinista

Meer stoofschotels maken? Dan inspireer ik je graag met de volgende recepten:
* Wat dat je van een Marokkaanse stoofschotel?
* Nog een stoofpotje maken, maar dan een stoofschotel met Italiaanse smaken.
* Variëren met een Oosterse stoofschotel met 5 spices kruiden
* Voor meer wild bekijk dan de konijn in rode vruchtensaus.

Meer recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie