Griekse Stifado recept - Grieks stoofpotje in rode wijn met feta en saffraanorzo - Foodblog Foodinista

Griekse Stifado recept – Grieks stoofpotje in rode wijn met feta en saffraanorzo

Deel deze post

Griekenland fan? Mis je de Griekse keuken een beetje? Of misschien wel heel veel. Gaat het niet om het reizen naar Griekenland, wat fantastisch is! Dan wel om een bezoekje aan één van je favoriete Griekse restaurants gewoon in Nederland. Ik begrijp je. De Griekse keuken is tenslotte heerlijk! Rijk aan geuren en kleuren. Ik ben zelf de keuken in gedoken voor een rijke Griek stoofpotje. Deze stond al best wel lang op mijn te maken lijstje, maar het kwam er niet echt van, misschien wel heel bezig met de Griekse keuken buiten de deur te ontdekken en alleen mijn ervaringen in Griekenland kun je hier lezen, want alleen dromen en genieten is toch al heerlijk? En plannen maken natuurlijk. Daarna ga je gewoon de keuken in en haal je Griekenland even zelf in huis met het Griekse stifado recept. Mijn Grieks stoofpotje in rode wijn met feta en orzo. Een complete Griekse maaltijd om van te genieten.

Op de blog kun je meer Griekse recepten vinden of recepten met een Griekse invloed. Ik stelde zelfs een heel Grieks weekmenu samen. Het weekmenu kun je hier vinden.

Griekse Stifado recept - Grieks stoofpotje in rode wijn met feta en saffraanorzo - Foodblog Foodinista

Ingrediënten Griekse Stifado met feta en saffraanorzo voor 6 porties

Ingrediënten Griekse stifado

750 gram runderlappen
500 ml rode wijn
250 ml runderbouillon
5 sjalotten
1 blik tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
2 teentjes knoflook
klontje roomboter
2 sneden brood
2 laurierblaadjes
1 eetlepel honing
1 eetlepel bloem
snuf peper en zout
theelepel kaneel
1 eetlepel gedroogde oregano
handje verse peterselie
100 gram feta

Tip: Bewaar je stifado voor een andere keer, want je eet maar met 2 personen, dan heb je bij je maaltijd minder feta en niet heel veel peterselie nodig. Daar garneer je alleen maar mee.

Ingrediënten saffraanorzo voor 6 porties

300 gram orzo of riso
1 eetlepel olijfolie
5 draadjes saffraan oplossen in water
klontje boter
450 ml kippenbouillon
1 ui
teentje knoflook

Tip: Het stoofvlees maak ik meestal voor diverse maaltijden en vries ik in in porties, zonder feta, want daar garneer je mee. De orzo kun je niet invriezen die is dan niet smeuïg meer. Eet je dus met twee personen, maak dan ook orzo voor 2 personen.

Tips voor de bereiding van de Griekse stifado met orzo

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding en afronding 60 minuten en stoven ongeveer 5 uur. Mijn advies is altijd om stoofvlees een dag vooraf te maken dan smaken zijn dan sterker.
Benodigdheden: 2 snijplanken, messen, knoflookpers, spatels, stoofpan, pan, maatbeker, sudderplaatje

Griekse Stifado recept - Grieks stoofpotje in rode wijn met feta en saffraanorzo - Foodblog Foodinista
Koken met gemak

Recept Griekse stoofpotje met orzo

We starten met het maken van het Griekse stoofvlees. Het maken van de orzo volgt pas wanneer je echt de Griekse stifado bijna gaat eten.

Bereiden Griekse stifado

Snijd de sjalotten in grove stukken. Smelt de boter in de stoofpan. Fruit de sjalotten aan. Snijd het stoofvlees in kleinere stukken. Schroei het rondom dicht, zodat het vlees overal bruin ziet. Knijp de knoflook uit. Breng het vlees op smaak met peper en zout. De bloem mag ook bij de sjalotten en het vlees. Schep alles om en om, zodat het niet aanbakt. Breng het stoofvlees op smaak met de oregano en kaneel. Meng alles door elkaar. Blus alles af met tomatenpuree, tomatenblokjes, de helft van de rode wijn en de runderbouillon. De laurierblaadjes mogen er ook bij. Laat de Griekse stifado stoven voor 3 uur op laag vuur en op het sudderplaatje en meng alles tussen door nog even goed door.

Griekse Stifado recept - Grieks stoofpotje in rode wijn met feta en saffraanorzo - Foodblog Foodinista

Griekse stifado na 3 uur stoven

De Griekse stifado is goed ingekookt na 3 uur koken en dikker geworden. De tweede hoeveelheid wijn mag er bij. En voor een kleine zoete smaak de honing. Plaats de twee boterhammen boven op. Deze geven smaak en binden het stoofvlees mooi in. Het brood lost op in het stoofvlees. Laat het Griekse stoofpotje nog twee uur sudderen. Dan is deze gaar. Het allerlekkerste is stoofvlees de volgende dag. Stoofvlees is dan meer op smaak, maar je kunt het natuurlijk direct eten.

Saffraan Orzotto maken

Los het saffraan op en water en laat dit en half uurtje staan. Haal het saffraan uit het water.

Dit is een basis orzotto of orzo recept wat je kunt serveren bij het stoofvlees. Orzotto is een soort risotto van riso pasta. Hier kun je ook een compleet orzotto recept vinden met gamba’s, ook gebaseerd op de Griekse keuken. Snipper de ui en knoflook. Verhit in een pan olijfolie. Fruit de ui en knoflook. Roerbak de orzo of riso even mee, zodat het zetmeel los komt voor de binding. Blus vervolgens af met de helft van de kippenbouillon. Laat de orzo inkoken en beetgaar worden. Wanneer de orzo bijna is ingekookt dan herhaal je het nog een keer en het saffraanwater mag erbij. De orzo krijgt een mooie saffraansmaak en een prachtige goudgele kleur. Kook de orzo totdat de orzo mooi pappig aan het worden is, wel beetgaar. Er mag en klein klontje boter bij. Blijf roeren, zoals bij risotto. Het is niet moeilijk dus maak het gewoon lekker zelf!

Borden met Griekse stifado met orzo en feta opmaken

Verdeel de orzo over de borden, maak een kuiltje in het midden en schep daar de stifado in. Verkruimel vervolgens feta over de borden. Maak de orzo met Griekse stifado af met frisse peterselie en eet smakelijk! P.s. altijd lekker bij dit recept zijn natuurlijk een frisse tzatziki en Griekse salade.

Meer recepten voor stoofpotjes van Foodblog Foodinista

Meer recept inspiratie voor stoofpotjes? Kijk dan ook eens naar het zoete Marokkaanse stoofschotel met appel,het Oosters stoofvlees met 5 spices of kies voor het echte zuurvlees. Nog een echte aanrader is het Spaanse stoofpotje met rundvlees en chorizo en daarvoor kun je het recept hier vinden.

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie