29 mrt Griekse Stifado recept – Grieks stoofpotje in rode wijn met feta en saffraanorzo
Griekenland fan? Mis je de Griekse keuken een beetje? Of misschien wel heel veel. Gaat het niet om het reizen naar Griekenland, wat fantastisch is! Dan wel om een bezoekje aan één van je favoriete Griekse restaurants gewoon in Nederland. Ik begrijp je. De Griekse keuken is tenslotte heerlijk! Rijk aan geuren en kleuren. Ik ben zelf de keuken in gedoken voor een rijke Griek stoofpotje. Deze stond al best wel lang op mijn te maken lijstje, maar het kwam er niet echt van, misschien wel heel bezig met de Griekse keuken buiten de deur te ontdekken en alleen mijn ervaringen in Griekenland kun je hier lezen, want alleen dromen en genieten is toch al heerlijk? En plannen maken natuurlijk. Daarna ga je gewoon de keuken in en haal je Griekenland even zelf in huis met het Griekse stifado recept. Mijn Grieks stoofpotje in rode wijn met feta en orzo. Een complete Griekse maaltijd om van te genieten.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Op de blog kun je meer Griekse recepten vinden of recepten met een Griekse invloed. Ik stelde zelfs een heel Grieks weekmenu samen. Het weekmenu kun je hier vinden.
Ingrediënten Griekse Stifado met feta en saffraanorzo voor 6 porties
Ingrediënten Griekse stifado
- 750 gram runderlappen
- 500 ml rode wijn
- 250 ml runderbouillon
- 5 sjalotten
- 1 blik tomatenblokjes
- 50 ml tomatensaus
- 2 teentjes knoflook
- klontje roomboter
- 2 sneden brood
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel bloem
- snuf peper en zout
- theelepel kaneel
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- handje verse peterselie
- 100 gram feta
Tip: Bewaar je stifado voor een andere keer, want je eet maar met 2 personen, dan heb je bij je maaltijd minder feta en niet heel veel peterselie nodig. Daar garneer je alleen maar mee.
Ingrediënten saffraanorzo voor 6 porties
- 300 gram orzo of riso
- 1 eetlepel olijfolie
- 5 draadjes saffraan oplossen in water
- klontje roomboter
- 450 ml kippenbouillon
- 1 ui
- teentje knoflook
Tip: Het stoofvlees maak ik meestal voor diverse maaltijden en vries ik in in porties, zonder feta, want daar garneer je mee. De orzo kun je niet invriezen die is dan niet smeuïg meer. Eet je dus met twee personen, maak dan ook orzo voor 2 personen.
Tips voor de bereiding van de Griekse stifado met orzo
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding en afronding 60 minuten en stoven ongeveer 5 uur. Mijn advies is altijd om stoofvlees een dag vooraf te maken dan smaken zijn dan sterker.
Benodigdheden: 2 snijplanken, messen, knoflookpers, spatels, stoofpan, pan, maatbeker, sudderplaatje
Recept Griekse stoofpotje met orzo
We starten met het maken van het Griekse stoofvlees. Het maken van de orzo volgt pas wanneer je echt de Griekse stifado bijna gaat eten.
Bereiden Griekse stifado
Snijd de sjalotten in grove stukken. Smelt de boter in de stoofpan. Fruit de sjalotten aan. Snijd het stoofvlees in kleinere stukken. Schroei het rondom dicht, zodat het vlees overal bruin ziet. Knijp de knoflook uit. Breng het vlees op smaak met peper en zout. De bloem mag ook bij de sjalotten en het vlees. Schep alles om en om, zodat het niet aanbakt. Breng het stoofvlees op smaak met de oregano en kaneel. Meng alles door elkaar. Blus alles af met tomatenpuree, tomatenblokjes, de helft van de rode wijn en de runderbouillon. De laurierblaadjes mogen er ook bij. Laat de Griekse stifado stoven voor 3 uur op laag vuur en op het sudderplaatje en meng alles tussen door nog even goed door.
Griekse stifado na 3 uur stoven
De Griekse stifado is goed ingekookt na 3 uur koken en dikker geworden. De tweede hoeveelheid wijn mag er bij. En voor een kleine zoete smaak de honing. Plaats de twee boterhammen boven op. Deze geven smaak en binden het stoofvlees mooi in. Het brood lost op in het stoofvlees. Laat het Griekse stoofpotje nog twee uur sudderen. Dan is deze gaar. Het allerlekkerste is stoofvlees de volgende dag. Stoofvlees is dan meer op smaak, maar je kunt het natuurlijk direct eten.
Saffraan Orzotto maken
Los het saffraan op en water en laat dit en half uurtje staan. Haal het saffraan uit het water.
Dit is een basis orzotto of orzo recept wat je kunt serveren bij het stoofvlees. Orzotto is een soort risotto van riso pasta. Hier kun je ook een compleet orzotto recept vinden met gamba’s, ook gebaseerd op de Griekse keuken. Snipper de ui en knoflook. Verhit in een pan olijfolie. Fruit de ui en knoflook. Roerbak de orzo of riso even mee, zodat het zetmeel los komt voor de binding. Blus vervolgens af met de helft van de kippenbouillon. Laat de orzo inkoken en beetgaar worden. Wanneer de orzo bijna is ingekookt dan herhaal je het nog een keer en het saffraanwater mag erbij. De orzo krijgt een mooie saffraansmaak en een prachtige goudgele kleur. Kook de orzo totdat de orzo mooi pappig aan het worden is, wel beetgaar. Er mag en klein klontje boter bij. Blijf roeren, zoals bij risotto. Het is niet moeilijk dus maak het gewoon lekker zelf!
Borden met Griekse stifado met orzo en feta opmaken
Verdeel de orzo over de borden, maak een kuiltje in het midden en schep daar de stifado in. Verkruimel vervolgens feta over de borden. Maak de orzo met Griekse stifado af met frisse peterselie en eet smakelijk! P.s. altijd lekker bij dit recept zijn natuurlijk een frisse tzatziki en Griekse salade.
Meer recepten voor stoofpotjes van Foodblog Foodinista
Meer recept inspiratie voor stoofpotjes? Kijk dan ook eens naar het zoete Marokkaanse stoofschotel met appel,het Oosters stoofvlees met 5 spices of kies voor het echte zuurvlees. Nog een echte aanrader is het Spaanse stoofpotje met rundvlees en chorizo en daarvoor kun je het recept hier vinden.
Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's