
22 mrt Italiaans stoofvlees recept zonder alcohol en even lekker!
Wanneer je de vakantie in Italië mist dan ga je de Italiaanse recepten zelf maken. Het recept voor pruttelend Italiaans stoofvlees. Wel een Italiaans stoofvlees recept zonder alcohol en geloof mij het is even lekker! Geen rode wijn deze keer, nee inderdaad een stoofvlees recept zonder alcohol. Lekker in de slowcooker of in de stoofpan stoven. Het stoofvlees wordt meestal met een fles rode wijn gemaakt, maar bij mij thuis genieten de kinderen ook van stoofvlees en dan kook ik toch liever zonder alcohol. Daarbij kan ik zelf niet zo heel goed tegen de tannines in rode wijn en dan is de alcohol vrije stoofpotje een mooi recept. Dit kan een uitdaging zijn, want de rode wijn geeft veel smaak aan het gerecht. Maar met dit Italiaans stoofvlees recept zonder alcohol blijft je stoofvlees even heerlijk.
Italiaans stoofvlees zonder alcohol recept
Ik ging dus op zoek naar een Italiaans stoofvlees recept zonder alcohol. Even rijk van smaak en ideaal voor pasta recepten, maar ook met aardappelpuree, gebakken aardappels of juist in een lasagne met stoofvlees is deze Italiaanse ragu zonder rode wijn of ook wel Italiaans stoofvlees een aanrader. Met dit stoofpotje maak je een goede basis voor een lasagne of pastasaus of ben je eigenlijk in één keer klaar.
TIP! Maak bijvoorbeeld een grote voorraad stoofvlees, want je kunt een aantal keer eten van dit recept en het Italiaans stoofvlees ook prima invriezen in luchtdichte bakjes. Voldoende ideeën, maar hoe maak je dit Italiaans stoofvlees recept zonder alcohol zelf en nog steeds even lekker en smaakvol? Ik ga het stoofvlees zonder alcohol recept met je delen.
Even naar Italië? Zwijmel dan even bij reiservaringen en reistips in Toscane.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten Italiaans stoofvlees recept zonder alcohol voor 8 personen
- 1 kilo runderlappen
- 75 gram pancetta blokjes
- 3 uien
- klont roomboter
- 2 eetlepels bloem
- 3 teentjes knoflook
- 4 wortels
- 4 stengels bleekselderij
- 5 takjes verse oregano
- 5 takjes basilicum
- 2 laurierblaadjes
- 1/4 theelepel kaneel
- 8 roma tomaten
- 1 theelepel paprikapoeder
- 450 ml passata
- 100 ml rundvlees bouillon met 2 blokjes
- 1 eetlepel rode wijn azijn
- 2 witte boterhammen
- goede snuf peper en zout
Ingrediënten voor erbij:
- pici pasta
- tagliatelle
- zelfgemaakte aardappelpuree
- geraspte parmezaanse kaas
TIP! Het is ook een goed idee om het Italiaans stoofvlees te gebruiken in een lasagne recept.
Tips voor de bereiding van het Italiaans stoofvlees
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 2,5 Tip: Ik stoof een dag vooraf, dan vind ik stoofschotels veel lekkerder en malser.
Kook producten voor het bereiden van het stoofvlees zonder alcohol
Bekijk hier het recept voor lasagne met Italiaans stoofvlees
Recept Italiaans stoofpotje met rundvlees en groente
Rundvlees braden
Smelt de boter in de stoofpan. Snipper de uien, bleekselderij, wortel en de knoflook. Daarvoor is een hakmolen makkelijk. De groente mag echt fijn zijn. De uien, bleekselderij, wortel en de knoflook mogen in de boter, totdat deze glanzend bruin zijn. Kruid de rundvlees rondom met de peper en zout en braad het rundvlees rondom. De bloem kan er bij en blijf roeren. De bloem gaat later de saus binden.
Zorg dat de bouillon klaar staat. Twee blokjes rundvleesbouillon op 100 ml water, dit gaat om de smaak, niet om het vocht.
Rundvlees stoofpotje op smaak brengen
Breng het rundvlees stoofpotje op smaak met de oregano, kaneel en de paprikapoeder. Meng alles nog een keer goed door elkaar. Blus af met de bouillon en de tomatensaus. Meng alles goed door elkaar. Voor een zuurtje mag de de rode wijn azijn erbij. Meng nog een keer goed door elkaar. De laurier mag erbij en snijd de basilicum fijn deze mag er ook bij. De verhitting mag omlaag. Snijd de tomaten in kleine blokjes. De tomaten mogen door het stoofpotje. Laat de Italiaanse rundvlees stoofpot op een laag temperatuur, eventueel op een sudderplaatje voor 6 uur botermals stoven. Snijd de witte boterhammen in kleine stukken.
Stoofpotje binden
Verdeel het brood in het stoofpotje. Laat nog 15 minuten stoven. Het brood zal het stoofpotje binden. Het stoofpotje neemt het brood op. Het liefst laat ik de Italiaanse rundvlees een nachtje staan, want een dag later is het allerlekkerst. Serveer met pasta of aardappelpuree en maak af met Parmezaanse kaas en peterselie. Dit Italiaans stoofvlees is ook heel lekker in lasagne. Eet smakelijk!
Stoofschotel recepten inspiratie van Foodblog Foodinista
Meer stoofschotels maken? Dan inspireer ik je graag met de volgende recepten:
- Wat dat je van een Marokkaanse stoofschotel?
- Nog een stoofpotje maken, maar dan een stoofschotel met Italiaanse smaken.
- Variëren met een Oosterse stoofschotel met 5 spices kruiden
- Meer wild recepten? Bekijk ook de konijnenbout in kersensaus.
Meer recepten en kookboekentips ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's