19 okt Gegratineerde aardappelpuree uit de oven
Klassieker blijven toch altijd geweldig om op tafel te zetten? Zoals aardappelpuree zelf maken en een gegratineerde aardappelpuree zelf maken. Heel lang geleden deelde ik een heel simpel recept voor aardappelpuree. Een perfect recept zonder zakjes en pakjes. Iets wat ik ook niet graag gebruik, pakjes en zakjes. Wat ik wel veel hoor is dat er voor aardappelpuree pakjes en zakjes worden gebruikt. Zonde! Tenslotte maak je het heel makkelijk zelf. Oké misschien niet zoals een chef in een restaurant. Aardappels fijn zeven, wij maken het nog iets grover, maar lekker, zeker weten. Aardappelpuree is een perfect bijgerecht in plaats van frietjes bij stoofpotjes of stoofvlees. Met dit recept gegratineerde aardappelpuree uit de oven doen we er een extra schepje boven op. We maken aardappelpuree en schuiven deze nog even de oven in voor een knapperig toplaagje. Hoe? Lees maar mee voor het recept gegratineerde aardappelpuree uit de oven.
De gegratineerde aardappelpuree uit de oven gaat heel goed samen met het kip stoofpotje met bier.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten aardappelpuree gratin uit de oven – 6 personen
- 750 gram aardappelen
- 30 gram roomboter
- 50 ml halfvolle melk
- 100 ml slagroom ongeklopt
- 2 eetlepels Franse mosterd
- snufje zout
- snufje peper
- 1 handje verse bieslook
- 1 handje verse platte peterselie
- 100 gram gruyere kaas (geraspt)
TIP: Je kunt variëren met je kaas.
Gebruik bijvoorbeeld
- Parmezaanse kaas
- Geraspte extra belegen kaas
- Emmentaler kaas (geraspt)
- Mozzarella rasp
- Afhankelijk van het hoofdgerecht.
Tips voor de bereiding van de aardappelpuree gratin
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 15 minuten en 30 minuten in de oven
Benodigdheden voor het bereiden van de aardappelpuree gratin
- pan
- vergiet
- aardappelstamper
- ovenschaal
- lepel
- spatel
- mes
Recept aardappelpuree gratin ovenschotel
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Aardappelpuree maken voor de ovenschotel
Kook de aardappels met een snufje zout. Giet de aardappels af en verdeel de aardappels over een schaal. Breng de aardappels op smaak met een snufje peper en zout. Door de aardappels mogen de boter en de melk. Stamp de aardappels fijn met de aardappelstamper. Giet nu ook de slagroom en mosterd erbij en stamp nog een keer. De aardappelpuree wordt mooi romig. Snijd peterselie en bieslook fijn en spatel deze door de aardappelpuree.
Aardappelpuree ovenschotel maken
Verdeel de aardappelpuree over de ovenschotel. Strijk de ovenschotel mooi glad. Dit kan met een spatel of met een dunlikker. Strooi de geraspte kaas over de ovenschotel. Schuif de aardappel ovenschotel in de oven voor 30 minuten op 190 graden. De kaas zal gratineren en je krijgt een aardappel gratinee met een mooie bruine kleur.
Variëren tijdens de feestdagen? Denk dan eens aan extra truffel in de aardappelpuree gratin.
Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's