Culinaire Stedentrip: 9x Verrassende Foodhall tips in Europa

Culinaire Stedentrip: 9x Verrassende Foodhall tips in Europa

Deel deze post

Kun je ook niet wachten om weer eens op een culinaire stedentrip te gaan? Een stad te ontdekken in alle pracht en praal? Dan weet je ook dat je stad ontdekt doormiddel van de culinaire hoogstandjes, lokale producten en de geschiedenis van de streek die zich ook vaak op het bord laat zien en doormiddel van het ontwerp van een foodhall. Tegewoordig kun je in bijna iedere stad wel een foodhall vinden. Gelukkig wanneer je het mij vraagt, want het is de locatie waar lokale ondernemers zich verzamelen en je waar de lokale delicatessen kunt vinden. Daarbij natuurlijk ook de gezelligheid en de sfeer van de stad kunt proeven. Niet alleen in grote steden zijn de foodhalls ook wel het veredelde woord voor markt of hal met kleine restaurantjes te vinden ook regelmatig in de toeristische dorpen. Een foodhall kan tenslotte heel massaal zijn, zoals in Leeds, maar ook klein en overzichtelijk, zoals in Manchester, maar wel vertegenwoordigd door lokale streekrestaurantjes en lokale producten. Eens iets anders? Kijk dan meer naar deze Verrassende foodhall tips in Europa.

Verrassende Foodhall tips in Europa

Foodhalls in Valencia

Op zoek naar de Spaanse zon en wil je een city trip maken naar een stad waar je overvallen gaat worden door de diversiteit? Dan is Valencia jouw stad. Een belangrijk onderdeel van je bezoek aan de Spaanse stad Valencia zijn de foodmarkten. Inderdaad het zijn er meerdere. Ik deel er twee met je. Gelukkig zijn de foodhalls en overdekte markten wel op loopafstand van elkaar en zo kun je ook met gemak de diversiteit van deze foodhalls ontdekken in Valencia. Ondertussen wandel je door de sfeervolle stad waar je ogen te kort komt en waar je de sfeer mee pakt.

Verrassende Foodhall tips in Europa -Mercado Colon in Valencia - Foodblog Foodinista
Mercado de Colon

Ben je op zoek voor een hapje eten of een drankje? Dan is de Mercado de Colon de perfecte markthal waar je moet zijn. Deze markthal lijkt een beetje het ondergeschoven kindje van Valencia, maar is echt prachtig! Minder bekend dan de markthal, waar je de marktkrampjes hebt, maar deze markthal is juist van buiten klassiek en binnen modern en dus beeldschoon! Je kunt er naartoe voor cava met tapas, orchata (de drank uit Valencia), koffie in de ochtend, lokale boodschappen in de kelder van de markthal of ga lunchen of dineren bij Michelin restaurant Habitual, waar de Huerta van Valencia in hoge smaak en als schilderijtjes op de je bord komen.

Meer over Valencia lezen doe je hier.

Verrassende Foodhall tips in Europa -Mercado Colon in Valencia - Foodblog Foodinista
Mercado Central

Op zoek naar lokale boodschappen en het hart van het culinaire leven in Valencia? Bezoek dan de Mercado Central. De naam Centrale markthal van Valencia zegt het eigenlijk al. Hier gebeurt het. De markthal is bekend bij de toeristen, maar ook de Valencianen komen er voor de dagelijkse inkopen, een kopje koffie en een broodje (Esmorzaret een echte brunch sandwich) aan de bar in de markthal. Bij deze brunch drink je ook al je eerste glas wijn of cerveza van de dag. Ondertussen loopt de dagelijkse gang van zaken aan je voorbij en hoor je de geluiden van de markthal. Maak ook een wandeling rondom de markthal. Rondom de straatjes van de markthal ga je diverse tapasbarretjes vinden en knusse straatjes in Valencia.

Mercado Central in Valencia - Verrassende Foodhall tips in Europa - Foodblog Foodinista
Mercado Central in Valencia - Verrassende Foodhall tips in Europa - Foodblog Foodinista

Zin in Valencia? Hier boek je een georganiseerde citytrip Valencia.

Lokale producten in de markthal in Cork Ierland

Waar denk je aan bij Ierland? Groene landschappen, de ruige kustlijn, de muziek scene en door de Guinness misschien ook wel de Ierse keuken? De Ierse keuken is vers, puur, robuust en divers. Natuurlijk kun je dit ontdekken in de vele restaurants in Ierland, maar ook in de market halls en foodhalls in Ierland. Zo is de English Market in Cork een pareltje. In deze markt hall in de Ierse stad Cork vind je diverse food stalletjes en winkeltjes met Ierse lokale producten van kaasjes tot bonbons met Baileys en Guinness. Ongetwijfeld ga je daar een favoriet souvenir voor thuis vinden.

Nog veel meer over de regio Cork in Ierland kun je hier lezen.

Ierland foodhal Cork Reistips in Cork van Foodblog Foodinista

Een compleet georganiseerde reis Cork boek je hier.

Ontdek Manchester en de bijzondere plekjes

Macky Mayor Foodhal Eten en drinken tips in Manchester Foodblog Foodinista

Foodhalls en markthallen zijn er in alle soorten en maten, maar soms wordt je echt verrast! Zoals in Manchester. Daar stapte ik een foodhall binnen met diverse restaurantjes. Niet uitzonderlijk natuurlijk, want bij iedere foodhall zal je restaurantjes vinden, maar vooral het design is bijzonder. De wijk waarin Mackie Mayor foodhall is gevestigd is een oude fabrieksbuurt waar scholen, fabrieken en bijvoorbeeld een sportzaal nu zijn omgebouwd tot restaurants, kantoren en woonruimte. Een oude sportzaal is omgebouwd tot de Mackie Mayor foodhall en dit zie je terug aan de oude houten vloer met lijnen, maar ook aan de tribune, waar nu een verhoogde bar is. Zeer sfeervol en er is goed gebruik gemaakt van de ruimte daarbij vind je in de foodhall diverse street art.

In Engeland reisde ik van Newcastle, Liverpool, Manchester naar Hull deze reis werd geregeld door House of Britain.

Boek hier je compleet georganiseerde reis naar Manchester.

Gevarieerde market hall in Leeds

Leeds is de stad waar je van Arcade naar markthal kunt lopen, maar de meest indrukkende markthal is Kirkgate Market in Leeds. Een gigantische Markthal in hartje Leeds met een mooie geschiedenis. Zo ga je daar de de allereerste Marks & Spencer vinden. Deze M&S is niet meer dan een koffiestand. Deze is als een monument bewaard gebleven. Daaromheen vind je alles waar Leeds voor staat.

Marks & Spencer Kirkgate Foodhall Foodie in Leeds

Lokale producten kun je vinden. Kaasboeren, bloemenwinkels, maar ook Vietnamese restaurants. Leeds is tenslotte een mengelmoes van culturen en lokale producten. Dit is ook de reden waarom er jaarlijks minimaal 20 food festivals zijn. Kortom Leeds is een stad voor foodies.

Meer Lezen over Leeds? Kijk dan hier verder.

Kaas shoppen in Leeds Foodblog Foodinista Foodie in Leeds met meer tips in Leeds

Een city trip Leeds kun je ook mooi combineren met andere steden in het Noorden van Engeland, zoals NewcastleLiverpool, Manchester en Hull. House of Britain. kan een reisschema voor je samenstellen zodat je met gemak op reis vertrekt.

Culinair Innsbruck mee naar huis nemen

Mijn reis naar Innsbruck is al weer wat jaartjes terug. De markthallen en foodhalls waren toen nog geen eens zo populair. Deze foodhall was een ware ontdekking. Ik vond het ook logisch, vooral in de winter en in de sneeuw. De foodhall is prachtig gelegen onder aan de bergpas, waar ook terrassen aan de overkant zijn bij mooi weer. Dus eerst lokale boodschappen doen, zoals speck, knodln en taartjes en vervolgens een koffietje drinken.

Meer over Innsbruck ga je hier lezen.

Markthal in Innsbruck reistips en meer in Innsbruck en omgeving van foodblog Foodinista
Markthal in Innsbruck reistips en meer in Innsbruck en omgeving van foodblog Foodinista

Foodhalls en markten in Toscane

Waarvoor ga je naar Toscane? Ik denk toch ook wel het eten? Bij Toscane denk je natuurlijk aan de steden Florence, Lucca en Siena. Wanneer je naar de kust gaat dan beleef je Toscane weer totaal anders. Denk daarom ook eens aan de havenstad Livorno. Een stad die een ander gezicht van Toscane laat zien. De havenstad brengt een andere kijk op de Toscaanse keuken met zich mee. Veel vis, maar natuurlijk ook gewoon de verse pasta, kaasjes en zoetigheden. In de stad is een grote markthal met restaurantjes en winkeltjes met lokale producten. Ook kun je daar terecht voor kookworkshops en foodtastings.

Je kunt kiezen voor een city trip Livorno, maar ook voor een langere vakantie aan de kust van Toscane.

Een camping aan de kust van Toscane is dan ideaal.

Eten en drinken tips in Livorno - Bezoek aan de markthal - Reis tips van Foodinista

Culinair Frankrijk in de Atlantische Loire regio

Het is geen verrassing dat Frankrijk culinair is. Alleen iedere regio heeft eigen culinaire streekproducten. Ook de Atlantische Loire regio, waarvoor je naar Zuid Frankrijk reist. Het stadje Roanne vind bevind zich in deze regio. In Roanne bevind zich een mooie foodhall met diverse winkeltjes van kaaswinkel, visboer tot patisserie waar je de streekproducten kun shoppen. Waarvoor je vooral naar de markt moet is het lokale streekproduct Praline. Je denkt dan wellicht aan chocolade, maar dit is een brioche suikerbrood en bij de pattisier in de markthal wordt het echte originele verkocht.

Culinaire Stedentrip: 8x Verrassende Foodhall tips in Europa - Roanne Atlantische Loire regio Frankrijk
Culinaire Stedentrip: 8x Verrassende Foodhall tips in Europa - Roanne Atlantische Loire regio Frankrijk
Culinaire Stedentrip: 8x Verrassende Foodhall tips in Europa - Roanne Atlantische Loire regio Frankrijk

Overnachten in de Atlantische Loire Regio? Dan heb ik hier nog een hele mooie tip!

Proef de Franse Pyreneeën op één locatie in Perpignan

Perpignan is de hoofdstad van de meest Zuidelijke regio Franse Pyreneeën. Voordat je de grens met Spanje over gaat. Deze regio heeft alleen heel veel te bieden. Qua schoonheid, maar ook op culinair gebied. De Franse keuken met Spaanse invloeden en beetje Bask. Wil je veel ontdekken op één locatie? Dan is de foodhall van Perpignan een perfecte locatie. Ik was er op een rustig moment tussen de lunch en het diner en op een warme dag. Maar in de avond is het bruisend! Vanaf het aperitief uur. Een fois gras bar, oesterbar, steak tartare bar, champagne bar, burger bar met lokaal vlees, bierbar en gezamenlijke tafels dus je kunt ook samen eten of drinken, maar iedereen geniet van een eigen favoriet. Reserveren is ook mogelijk! Aangezien de barretjes klein zijn is het zeker een aanrader. Loop in de ochtend of middag langs en reserveer voor de avond. Misschien verblijf je niet in Perpignan, maar Argeles sur Mer is bij Nederlanders zeker bekend en deze badplaats is op een afstand van 30 minuten. Een dagje Perpignan is dan ook een aanrader tijdens je vakantie.

Verblijf tijdens je vakantie in de regio op een camping in Argeles sur Mer en bezoek Perpignan of kies voor een city trip Perpignan en verblijf in een centraal hotel in Perpignan. Zoals het Dali hotel, inderdaad in de stijl van de artiest Dali.

Alles lezen over Perpignan doe je hier. Mijn tips verzamelde ik in één Perpignan artikel.

Verrassende Foodhall tips in Europa - Foodhall in Perpignan - Reis tips van Foodinista

Grote Markthal in Boedapest

Door de jaren heen heeft de markthal in Boedapest grote veranderingen ondergaan. Ondertussen reis ik al twintig jaar naar Boedapest, waarvan ik er ook negen maanden gewoond heb. Toen ik er woonde kwam ik geeneens graag in de markthal in Boedapest. Boedapest was toen nog niet aangesloten bij de EU en de kwaliteit van voeding was niet erg goed. In de afgelopen jaren is dit wel veranderd, maar ondertussen heeft Boedapest ook een aantal Michelin restaurants. Het culinaire niveau van Boedapest is de in de laatste jaren hard gegroeid en ook lijkt de trots voor de lokale producten harder gegroeid en stralen ze dit veel meer uit. Zo kun je in de markthal de salami’s, truffel, paprika, Tokaj wijnen en ook een vestiging van een Michelin restaurant vinden (wel eerst reserveren). Buiten de markthal is ook nog een bistro restaurant van bekende Michelin sterren chefs uit Hongarije te vinden, ook een aanrader voor de echte foodie! Vergeet ook niet naar boven te gaan, waar de toeristen winkeltjes zijn, maar ook de eetbarretjes voor Hongaarse worsten, stoofpotjes en goulash of juist naar de kelder beneden waar de Hongaren hun inkopen doen. Daar ontdek je de groente die bewaard worden op zuur. Dit stamt uit de tijd waarin voedsel schaars was. Daarbij ligt het prijspijl in Budapest niet erg hoog en is het ook erg leuk om in Hongarije een Michelin restaurant te bezoeken. De markthal is ook zeer centraal gelegen en tegenwoordig kun je bijna in de markthal overnachtig, want de keten Meininger hotels heeft in Budapest het Meininger Hotel Budapest Great Market Hall geopend. Qua ligging is dit een pefecte plek voor een overnachting in Boedapest.

Hier lees je nog veel meer reistips over Boedapest!

Een compleet georganiseerde citytrip Boedapest boek je hier.

Echte Hongaarse goulash Budapest foodtour Eten in Drinken in Boedapest tips van Foodinista op reis

Meer reisverhalen en reis tips van Foodinista?

Meer reis tips en restaurant tips ontvangen van Foodblog Foodinista? Volg Foodblog Foodinista op InstagramTwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie