Foodie in Florence gelato bij Grom

Foodie in Florence de tips

Deel deze post

Echt een heerlijke stad om naar toe gaan en om te zijn, Florence. De Italiaanse stad Florence stond echt heel hoog op mijn reizen wensenlijstje, zoals eigenlijk heel de reis naar Toscane. Niet zo gek eigenlijk als je bedenkt dat Italiaans eten één van mijn favorieten internationale keukens is en Toscane één van de Italiaanse gebieden waar je heel goed kunt genieten van de Italiaanse keuken. Van Florence had ik ook heel hoge verwachtingen als grote stad in Toscane, een verzameling van al het heerlijks uit Toscane. Dat is ook zo, maar Florence is extreem toeristisch en misschien lees jij daarom ook dit blog wel. Wat moet je wel doen en wat vooral niet in Florence. Waar ontdek je de echte leuke Foodie in Florence tips om de tourist traps een beetje te ontlopen en om van al het heerlijks te genieten in deze grote Toscaanse stad. Ik heb mijn leukste tips verzameld, maar ik geef ook direct toe; het is moeilijk! Florence is en blijft een echte toeristische stad waar je nooit alleen bent, maar die je wel wilt bezoeken.

Zelf op zoek naar een fijn verblijf in Florence? Kijk dan eens hier naar diverse verblijfmogelijkheden in Florence variërend van appartement tot luxe boutique hotel.

Foodie in Florence de tips van Foodblog Foodinista

Hotspot in Florence restaurant en lifestyleshop La Menagere

Florence is toeristisch, heel toeristisch. En dat Florence toeristisch is, dat merk je ook wanneer je er rond loopt en voor je lunchadres of dineradres gaat zoeken en toen kwam ik opeens in een tussenstraatje dit hele hippe en mooie restaurant tegen. Een echte eye catcher. Eigenlijk valt het in Toscane een beetje uit de toon, want in Toscane zijn de restaurants klassiek en Italiaans, maar in Florence overheersen de menu’s met drie-gangen voor 19,50 en de slechte pizza’s. Erg jammer natuurlijk. Laat staan het foodshoppen. Voor een dagje Florence in je Toscane reis is het niet zo heel erg, dan is er zo veel te zien en te doen met alle kunst en cultuur, dat eten misschien een bijzaak is. Ja echt waar! Maar bij een citytrip Florence dan wil ik in ieder geval echt een snufje culinair Toscane meekrijgen. Bij La Menagare komt het goed. Stylish, hip en niet alleen om zelf te gaan eten en drinken en maar ook om te shoppen. Zelfs de Italianen waren onder de indruk en stopten even voor een momentje om binnen te kijken of een foto te maken. Dat is dan misschien weer het nadeel wanneer je bij La Menagare gaat eten.

Foodie in Florence tips restaurant en eettips hip restaurant foodblog Foodinista
Foodie in Florence restaurant en eettips hip restaurant foodblog Foodinista
Foodie in Florence restaurant en eettips hip restaurant foodblog Foodinista
Foodie in Florence restaurant en eettips hip restaurant foodblog Foodinista
Foodie in Florence restaurant en eettips hip restaurant foodblog Foodinista

Goed voorbereid op reis

Ga natuurlijk nooit op reis zonder een goede reisverzekering! Hoe je ook naar Florence toe reist. Wij reisden naar Florence met de auto tijdens onze vakantie naar Italië. Wij verbleven op een luxe camping in de regio van Florence en maakten nog een tussenstop in Oostenrijk en een tussenstop in Italië. Uit ervaring kan ik vertellen dan kan er veel gebeuren. Dan is het belangrijk om een goede reisverzekering af te sluiten. Er kan zowel met je spullen, auto als met je reisgezelschap van alles gebeuren. Een reisverzekering vergelijken is dan zeker een aanrader om de best passende reisverzekering voor jezelf te vinden. 

Ga naar de highligts in Florence met een Nederlandse guide en op de fiets, Florence is een vlakke stad en daar is Florence perfect voor. Boek hier je fietstour door Florence.

Patisserie, brood, pizzapunten en koffie bij Savini

Savini is niet alleen in Florence, maar eigenlijk in heel Toscane. Een keten dus, maar een ontzettende goede en hele veilige keuze, wanneer je als toerist waar voor je geld wilt. De zoetigheden en patisserie zijn geweldig. Bij ieder hapje vroeg ik mij af hoe ze het maken, want dat wil ik vaker eten. Gelukkig kan ik het niet zelf, dat dacht ik ook heel vaak. Die laatste gedachte dus met een dikke knipoog. De pizzapunten zijn goed voor de to go food en beter dan van de gemiddelde toeristen to go en je kunt ze afgebakken meenemen, wat bij de supermarkt niet kan en pizza’s en brood is op gewicht te bestellen! Laat je dus niet verrassen door de prijzen deze vallen wel wat hoog uit, wanneer je éénmaal besteld hebt. Daarentegen is de kwaliteit zeer hoog en de keuze is gigantisch groot. Kortom je krijgt waar voor je geld. Echt geweldig. Fijn voor in Florence om te ontbijten, lunchen of gewoon, omdat we er toch zijn voor een goede koffie met iets lekkers. Daarbij wil je misschien niet al te veel tijd kwijt zijn aan je maaltijden, omdat je bijvoorbeeld op afgesproken tijden bij museum moet zijn, want veel musea moet je door de drukte vooraf reserveren. Ja, dat is een tip! Anders sta je alsnog voor een gesloten deur. Dan kun je bij Savini een snelle kleine maaltijd eten en even genieten. Ga je terug naar je hotel, camping of appartement dan is iets van Savini mee nemen ook een aanrader of vervolgens na een lange dag wandelen even bij te komen met een heerlijke zoete of hartige Italiaanse snack. De koffie is overigens ook zeer goed!

Koffie en pattisserie bij Savini in Florence foodie in Florence de tips van Foodblog Foodinista
Zoetigheid bij Savini in Florence Foodie in Florence de tips
Vers Italiaans brood bij Savini in Florence foodie in Florence de tips van Foodblog Foodinista
Pizzapunten bij Savini in Florence foodie in Florence de tips van Foodblog Foodinista

Italiaanse gelato bij Grom

In Florence zal je overspoeld worden door de ijszaken, correctie Italiaanse gelato. Heerlijk! Niet alleen in Florence, eigenlijk in alle kleine en grote stede in Toscane. Wanneer je het mij vraag is Grom de echte favoriet. Meestal niet op de hoofdstraat, maar juist verstopt in een kleine zijstraat. Grom is in Florence verstopt in een zijstraatje achter de Duomo en kun je er geen genoeg van krijgen? Grom is zo’n succes in Florence na het winnen van een aantal prijzen dat Grom ook niet mocht ontbreken in Sienna en Lucca. Een andere tip voor heerlijk Italiaans ijs is bij Venchi deze ijssalon maakt ijs met als basis Mascarpone, ja echt waar!, en ook deze salons kun je in diverse steden terug vinden. Wij ontdekten deze ijssalon, maar ze hebben ook diverse bonbons aan de Adriatische kust en het is een absolute aanrader.

Autohuur Italië
Foodie in Florence de tips voor goede Gelato ga ijs eten bij Grom achter de Duomo
Foodie in Florence de tips voor goede Gelato ga ijs eten bij Grom achter de Duomo

De ijs menukaart bij Grom met de klassiekers, speciale Grom smaken en iedere dag een speciale smaak van de dag. Focus je goed op de menukaart, want het bestellen gaat heel snel en volledig in het Italiaans. Mijn favorieten? De Crema di Grom en de salted caramel oh ja en de smaak van de maand was ook echt geweldig!

Foodie in Florence gelato bij Grom

Meer van ervaringen lezen over mijn reis naar Italië? Lees dan ook de volgende blogs:
Mijn favoriete tussenstop in Italië het prachtige Mantova.
Een dagje naar Betoverend Lucca.

Foodhal van Florence / EATALY 

Geen grote culinaire stad kan zonder een foodhal, ook Florence niet. Op internet wordt de Foodhal toch een beetje negatief omschreven. Duur, toeristisch en kijk vooral uit voor de zakkenrollers. Eerlijk eigenlijk is het allemaal waar. Nu mijn mening over de foodhal in Florence; sla de foodhal absoluut niet over! In iedere foodhal zijn pareltjes de ontdekken, ook in Florence. Het grote zakkenroller gevaar en het meer toeristische gedeelte bewaar je voor buiten, daar is de shopmarkt met tassen, portemonnees en toeristische souvenirs. Daar is het ook heel druk! Loop er gewoon doorheen, want het is eigenlijk, zoals in alle steden druk en niet zo interessant en dan kom je bij de foodhal. Heel groot en in een oud gebouw. Beneden staan alle kramen met kaas, worstjes, vis en wij kochten heerlijk vijgenbrood met chocolade. Deze hebben we mee naar huis genomen en thuis opgegeten bij een kaasplankje, zalig! Ook gingen we beneden bij een visboer verse vis eten. Even snacken. Wat ik eerlijk vind aan de markthal? De prijzen zijn vooraf bekend, regelmatig betaalden wij meer bij de kleine shopjes met de vriendelijke Italianen, zoals in Sienna waar ik echt ben opgelicht, maar de communicatie zo bagger was dat het hopeloos was dat ik het er maar bij gelaten heb en tja ik wilde die bijzondere kaas gewoon hebben, dan uiteindelijk in de foodhal. En voor ons stukje vijgenbrood betaalde ik 1,50 voor 150 gram eigenlijk valt het wel mee. Op de eerste verdieping zijn de restaurantjes terug te vinden en de kookworkshops van Eataly! Die wil je zeker niet missen. Op de blog vertel ik je ook nog veel meer over Eataly. Maar het is zonde om de foodhal in Florence over te slaan of het nu voor foodshoppen, een snelle hap of een uitgebreide kookcursus is.

Foodie in Florence Vis eten in de markthal in Florence
Foodie in Florence Vis eten in de markthal in Florence
Foodie in Florence Vis eten in de markthal in Florence
Foodie in Florence Markthal Florence review

Florence met een local ontdekken? Boek hier je foodtour met een local uit Florence en ga naar de beste adresjes.

Italiaanse koffie op een mooie locatie

In een grote nieuwe stad ben je altijd zoekende. Italianen drinken veel koffie en goede koffie, maar de locaties en vooral prijzen zijn heel divers. Maakt het in de kleine dorpjes niet heel veel uit, oké op mijn verhaal in Sienna na dan, maar dat ging over kaas en ham, of je binnen gaat staan of buiten op het terras gaat zitten, maar in Florence zeker wel. Toch zijn er adresjes waar de Italianen zelf voor het werk ook naartoe gaan en daar moet je zijn. Bij de kruising voor de Duomo en de galleria vonden wij dit koffietentje, met goede cappuccino’s, ristretto’s en zoete ochtendtaartjes. Een fijn adresje om de dag te beginnen, zoals de Italianen dat ook doen.

Koffie caffeetje voordelig en lokaal bij Galleria en duomo in Florence Foodblog Foodinista ontdekt Florence
Koffie caffeetje voordelig en lokaal bij Galleria en duomo in Florence Foodblog Foodinista ontdekt Florence

Met een mini broodje Nutella voor Florian.

Tips voor het reizen naar Florence

Natuurlijk kun je vliegen naar Florence, daarvoor zijn er diverse mogelijkheden vanaf Amsterdam en Brussel.
Wanneer je met de auto naar Florence gaat dan mag je met een buitenlandse auto onder werktijden niet in het stands centrum rijden. Wel wanneer je overnacht in Florence, maar dan moet het aangemeld zijn bij je hotel in Florence en dan melden zij je aan bij de politie, om boetes te voorkomen. Een goed idee is ook om met de trein naar Florence te gaan en je auto een aantal kilometers buiten het stadscentrum te parkeren bij een kleiner station. Een andere mogelijkheid is: EN LET OP! DIT IS DE TIP! Bij de mediamarkt buiten het stadscentrum. Daar is het gratis parkeren en vertrekt de tram. Het parkeren is gratis en het tramkaartje kost 1,50. Het gaat heel snel, voldoende plek en nu moet je dit natuurlijk niet allemaal gaan doen met je ‘buitenlandse auto’, want dan kan het straks niet meer als wij nog eens terug gaan.

Meer reis tips in Toscane en de reis naar Toscane, zoals fijne tussenstops? Lees dan ook de volgende blogs:

Mijn favoriete tussenstop in Italië het prachtige Mantova.
Een dagje naar Betoverend Lucca.

Hotel tips in Florence volgens blog Foodinista

Ook leven als een foodie in Florence? Blijf overnachten in Florence en ga op zoek naar een hotel of appartement. Florence is druk, maar veel toeristen gaan een dagje naar Florence. In de avonduren is het veel rustiger en kun je echt genieten van Florence een hotel of appartement in Florece is dan ook een aanrader. Mijn tips? De leukste tips voor een hotel of appartement in Florence heb ik voor je verzameld in diverse categorieën.

Budget: Bij B&B Fifty Seven overnacht je in ruime eigen kamers in Florence, maar voor een leuke prijs. 
Luxe: 
Een luxe kamer helemaal in de klassieke Florence staat ga je vinden bij Piazza Pitti Palace. Toch liever een modernere kamer in het klassieke Florence dan heeft 1865 Residenza wel de allure van Florence in een klassiek jasje, maar met modernere kamers.
Kidsproof: Met de kinderen naar Florence, maar ook van Toscane genieten, dan biedt Villa Botai mooie appartementen met zwembad en speeltuin en 10 km. buiten Florence. Florence is goed bereikbaar met het Openbaar Vervoer.

Zelf op zoek naar een fijn verblijf in Florence? Kijk dan eens hier naar diverse verblijfmogelijkheden in Florence variërend van appartement tot luxe boutique hotel.

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista op Facebook of volg Foodinista op Instagram, Twitter en Pinterest. Regelmatig een nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in, in de zijbalk.

4 Reactie's
 • Restaurant catalogus
  Geplaatst op 14:14h, 16 januari

  Ziet er goed uit! En dank voor de tips.

  Gr.
  Lisette

 • Maxime
  Geplaatst op 15:06h, 20 juli

  Florence is zo’n mooie stad! Stond op het lijstje om dit jaar te bezoeken, maar kozen uiteindelijk voor Madrid. Alleszins, deze adresjes onthoud ik! ;)

 • admin
  Geplaatst op 15:13h, 20 juli

  Ja Florence is geweldig! Kun je ook goed combineren met een reis door Toscane. Maar Madrid gaat je ook zeker niet teleurstellen! Echt één van mijn lievelingssteden. Staat niet op de blog, want toen was ik nog niet zo actief. Maar daar ben ik vier of vijf keer geweest! Echt zo leuk. Ga zeker naar La Latina op zaterdagavond en struin de tapasbars af rond tien uur ’s avonds tot laat! En ga naar La Cinama of in ieder geval een oude bioscoop omgebouwd tot restaurant met vier verdiepingen en naar het dakterras bij El Corte Ingles voor een foodmarket met stalletjes. Heel veel plezier!

 • Femke Veenstraa
  Geplaatst op 13:02h, 11 september

  Wat een goede tips en leuke foto’s. Ik ga deze onthouden, voor ons reisje binnenkort.

Geef een reactie