Ierse stoofpot met Guinness en aardappelpuree - Iers stoofvlees met bier

Ierse stoofpot met Guinness en aardappelpuree – Iers stoofvlees met bier

Deel deze post

Tijdens mijn reis mocht ik genieten van de Ierse keuken. De Ierse keuken is rijk en bestaat vooral uit lokale producten. Zelf bevond ik mij in de regio Cork, waar je hier alles over kunt lezen. Terwijl wij vooral heel veel vis restaurants bezochten en dus veel vis hebben gegeten en af en toe lamsvlees. Moest ik ook denken aan het Iers rundvlees. Dit komt alleen uit een andere regio in Ierland. Toen ik onlangs dan ook Guinness thuis ontving ben ik daar mee de keuken in gedoken en besloot ik er zelf een Ierse stoofpot met Guinness en aardappelpuree mee te maken. Eerst maak je het stoofvlees. Heerlijk sudderen en vervolgens gaat het stoofpotje met de aardappelpuree nog even de oven in voor een gegratineerde ovenschotel met aardappelpuree. De hele maaltijd is dan in één keer klaar. De Ierse stoofpot met Guinness en aardappelpuree is een heerlijke maaltijd voor op een frisse dag of een regenachtige dag om weer even echt bij op te warmen. Zullen we gaan beginnen met het maken van het Ierse stoofvlees met bier?

Ierse stoofpot met Guinness en aardappelpuree - Iers stoofvlees met bier -Foodblog Foodinista

Ingrediënten Ierse stoofpot met Guinness en aardappelpuree voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten voor het Iers stoofvlees

600 gram Ierse runderlappen
2 uien
3 wortelen
2 preien
1 aardappel
2 bruine boterhammen
1 eetlepel bloem
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
250 ml rundvleesbouillon
1 blik Guinness, wat je hier kunt vinden
klontje boter
handje verse peterselie
snuf peper en zout

Ingrediënten voor de aardappelpuree

5 middelgrote aardappels
handje verse peterselie
klontje roomboter
100 ml melk
snuf peper en zout

Ierse stoofpot met Guinness en aardappelpuree - Iers stoofvlees met bier -Foodblog Foodinista

Tips voor de bereiding van de stoofschotel met Iers stoofvlees met Guinness en aardappelpuree

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 1 uur, stoven 6 uur en oven 45 minuten
Benodigdheden: 2 snijplanken 1 voor vlees en 1 voor groente, 2 messen 1 voor vlees en 1 voor groente, spatel, stoofpan, maatbeker, ovenschaal van ongeveer 20 bij 20 cm, staafmixer, pan, pannenlikker, lepel, spuitzak met groot spuitmondje

Op reis naar Ierland? Lees dan hier mijn reiservaringen in Cork en laat je verrassen of verzamel de leukste en mooiste reis tips voor Cork in Ierland.

Ierse stoofpot met Guinness en aardappelpuree - Iers stoofvlees met bier -Foodblog Foodinista

Recept Iers stoofvlees met Guinness en aardappelpuree

Iers stoofvlees met Guinness maken

Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 bij 3 centimer. Smelt in de stoofpan het klontje boter. Bestrooi het vlees met de bloem, peper en zout. Bak het vlees in de boter rondom bruin. Snijd ondertussen de uien in ringen. Bak de uien mee met het vlees. De tijm en de laurier mag erbij. Blus het vlees en de uien af de bouillon. Laat het vlees op een sudderplaatje of op de laagste temperatuur stoven voor 3 uurtjes met daarbij 1 bruine boterham voor smaak en binding. Maak ondertussen de preien, aardappel en de wortels schoon. Schil en snijd de groente en grovere stukken. Laat het na 3 uur mee stoven. Laat ook het bier mee stoven en nog 1 bruine boterham. Al het brood lost ook op. Laat het stoofvlees nog 3 uur stoven. Na 6 uur is het Ierse stoofpotje goed mals en op smaak. Het is het allerlekkerste om het de volgende dag te eten en om het dan dus in de oven te schuiven met de aardappelpuree. Haal de takjes tijm en het laurierblad uit het stoofvlees voor deze bereiding. Snijd de peterselie fijn en meng deze door het stoofpotje. Je kunt het natuurlijk ook zo eten met gekookte aardappels.

Aardappelpuree maken voor de ovenschotel

Kook de aardappels met een snufje zout. Giet de aardappels af en verdeel de aardappels over een schaal. Breng de aardappels op smaak met een snufje peper en zout. Door de aardappels mogen de boter en de melk. Pureer de aardappels met de staafmixer tot een gladde aardappelpuree. Snijd peterselie fijn en spatel deze door de aardappelpuree. Laat de aardappelpuree afkoelen anders is de spuitzak gloeiend heet! Vul vervolgens de spuitzak met een groot spuitmondje. Houd de spuitzak nog dicht. Vul de spuitzak met de aardappelpuree.

Ierse stoofpot met Guinness en aardappelpuree - Iers stoofvlees met bier -Foodblog Foodinista

Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe dit wanneer je de ovenschotel gaat voorbereiden voor de oven.

Ovenschotel met Iers stoofvlees en aardappelpuree in de oven

Verwarm het stoofvlees alvast in de pan, want stoofvlees verwarmen in de oven duurt lang. Vul de ovenschotel met het stoofvlees. Spuit vervolgens in lange banen de aardappelpuree over de ovenschotel. Plaats de ovenschotel met Iers stoofvlees en aardappelpuree voor 45 minuten in de oven op 190 graden. Het stoofvlees zal een beetje gaan pruttel en misschien aan de zijkanten iets omhoog komen, dat is niet erg, ook zal de aardappelpuree een mooi goudbruin kleurtje krijgen, zoals we het willen. Gebeurt dit niet gelijk zet de ovenschaal dan nog 5 tot 10 minuten langer in de oven. Eet smakelijk en natuurlijk is dit gerecht heel smakelijk met een Guinness erbij!

Meer ovenschotel recepten van Foodinista?

Laat je dan ook inspireren door één van de volgende recepten.

  • Ook heel smakelijk is de andijviestamppot ovenschotel met appel en brie, waarvoor je het recept hier kunt vinden
  • Iets anders, maar heel lekker! Maak dan ook eens deze ovenschotel met kabeljauw en asperges
  • Nog een ovenschotel maken voor een stevige trek? Maak dan de ovenschotel met prei, gehakt en aardappelpuree. Het recept ga je hier vinden.
  • Meer stoofschotel recepten? Lees dan hier eens de Griekse stoofschotel stifado en geniet van Zuid Europa.

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.


2 Reactie's
  • Henny Batenburg van Rossum
    Geplaatst op 16:55h, 08 juni

    Ik lees niet wanneer het bier erbij moet.

  • admin
    Geplaatst op 08:50h, 09 juni

    Beste Henny,

    Dank je voor je reactie. Het staat in de tekst, maar ik kan mij voorstellen dat je er overheen leest. Het bier gaat er pas bij de tweede stoofronde na drie uur bij. Niet te lang stoven met de Guinness anders gaat het bitter worden.

    Groetjes,

    Daphne

Geef een reactie