26 dec Kaasplankje met stoofpeertjes en kerstbrood – Voor wie niet kan kiezen
Een dessert recept of een idee voor de kaasliefhebbers, waar bij je ook nog een budget dessert maakt of een left-over toetje. Ideaal, want bij de kaasplank of borrelplank blijven er regelmatig restjes over. Ook zijn er altijd nog stoofpeertjes in de pan en gaat het kerstbrood niet op. Dan is dit een geweldig budget dessert of left-over toetje voor de feestdagen waar niemand iets van van merkt. Want zo’n kaasplankje wilt iedere kaasliefhebber als afsluiter of tussengerecht bij het feestdagen diner. Niet iedereen wenst tenslotte zijn diner af te sluiten met een zoet recept.
Kaasplankje bij het diner
Of je wenst eerst nog een kaasplankje te serveren voor je afsluit met een zoet dessert. Dan is een kaasplankje altijd perfect. Met dit kaasplankje met stoofpeertjes en kerstbrood ga je verrassen en natuurlijk in kerststijl! Zoals het hoort. Dat mogen we wel zeggen toch.
Heerlijke stoofpeertjes bereiden
Nou ja, je moet niet vergeten om de stoofpeertjes te bereiden en daar ga ik je drie tips voor geven, maar dan is het wel heel simpel. Je stelt een leuk kerstbordje met kaasjes, stoofpeertje en kerstbrood samen en je maakt het mooi op. Persoonlijk vind ik het ook een ideaal left-over gerechtje of een fijne afsluiter op de bank na een drukke kerst met misschien een glaasje Port erbij. Zo kun je zelf nog even nagenieten in alle rust van de lekkere hapjes. Een kaasje blijft tenslotte altijd wel over, stoofpeertje erbij een beetje kerstbrood en smullen maar.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Dit kaasplankje gaat heel mooi samen met de dessert wijn tip uit mijn wijn artikel Wijn uit Brabant!
Ingrediënten Kaasplankje met stoofpeertjes en kerstbrood voor 4 bordjes
- 4 stoofpeertjes, bekijk daarvoor mijn recepten: stoofpeertjes in witte wijn en amaretto, stoofpeertjes in Port en stoofpeertjes in rode wijn als inspiratie
- 2 sneden kerstbrood met spijs
- 1 harde kaas, zoals geitenkaas, Spaanse manchego, Nederlandse oude kaas
- 1 zachte pittige kaas, zoals gorgonzola, Morbier, kaas in rode port korst en zo zijn velen varianten laat je ook adviseren door de kaasboer voor een leuke combinatie.
- 1 theelepel cacaopoeder en doe deze in een strooibusje
Tips voor de bereiding van het dessertbordje met stoofpeertjes, kaas en kerstbrood
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 15 minuten (we gaan er vanuit dat de stoofpeertjes al bereid zijn)
Benodigdheden: snijplank, mesje, strooibusje
P.s. ben je met je hoofd al bij oud en nieuw? Bekijk dan hier mijn champagne tips en de mooiste glazen om mee te proosten!
Bereiding Kerst dessert met kaas, stoofpeertjes en kerstbrood
Kerstbrood voorbereiden
Eigenlijk is het heel erg simpel. Snijd het kerstbrood per snee in 4 stukken. Zet de oven of de grill aan en rooster het brood even.
Kaas serveren
Je kunt de kaas alvast voorsnijden op de borden, zoals wij hebben gedaan, maar ben je met meerdere dan kun je natuurlijk ook een kaasplank aanbieden met left-overs! Nog even nagenieten. Snijd alvast in stukjes dan kan iedereen favoriete stukjes kaas meepakken. Toch per persoon? Verdeel in dit geval wel de kaas op de bordjes in kleinere stukjes. De kaas is voor de smaak. En ieder stukje moet ongeveer in 2 tot 3 hapjes weg zijn. De kaas mag op de bordjes.
Stoofpeertjes en opdienen
Een stoofpeertje naar smaak erbij. Het kerstbrood op de bordjes. En strooi een streepje cacaopoeder (of kaneel) over de bordjes. Dit ziet er leuk uit. Maar een scherpe kaas zoals gorgonzola smaakt er goed met cacaopoeder. Het remt het pittige ook een beetje af. Vervolgens is het genieten!
TIP! Heb je nog een heerlijke jam van het kerstontbijt? Dan kun je deze als zoetigheid ook perfect serveren bij het kaasplankje. Denk aan vijgenjam, kersenjam, aardbeienjam met champagne? Allemaal mooie smaakmakers!
P.s. sluit het diner af met een Kerst tiramisu met speculaas en stoofpeertjes.
Kerstrecepten en meer stoofperen maken?
Op zoek naar mooie kerstrecepten? Bekijk dan hier mijn 50 kerstrecepten tips. Nog meer stoofpeertjes maken? Bekijk dan ook eens mijn stoofpeertjes in rode wijn en stoofpeertjes in amaretto in witte wijn. Ook staat er een stoofpeertjes recept op de blog zonder alcohol welke je hier kunt bekijken.
Direct de nieuwste blogs en meer recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's