Stoofpeertjes recept gekookt in rode wijn - Foodblog Foodinista

Stoofpeertjes recept gekookt in rode wijn

Deel deze post

Echte stoofpeertjes maken is een klassiek recept in de winter en ik maak ze altijd. Het doet mijn herinneren aan mijn kindertijd. Thuis kreeg ik stoofpeertjes te eten, bij mijn oma, bij mijn tante en ook in restaurants kwamen heerlijke zoete stoofpeertjes op tafel. Grappig natuurlijk dat er in de jaren 80 gewoon in wijn gekookt werd en dat er echt niet over nagedacht werd of dit wel of niet goed was kinderen. Persoonlijk denk ik ook dat het echt geen kwaad was die 1% die achterblijft van 11% die in een fles gaat is echt verwaarloosbaar, maar je mag natuurlijk zelf kiezen, daarvoor heb ik ook dit alcoholvrije en suikerarme stoofpeertjes recept. Maar je bent hier voor mijn stoofpeertjes recept gekookt in rode wijn. En mijn stoofpeertjes recept is makkelijk. Het duurt altijd even voordat ze goed sappig zijn en een mooie rode tint hebben, maar eigenlijk is het niet veel werk. Geduld daar gaat het om. Ik geef ze ook nog de smaak van de feestdagen mee met en beetje en amandelsmaak. Naast de gewone stoofpeer kun je er ook veel gerechten mee opleuken en kun je stoofperen natuurlijk als middelpunt van het dessert eten, zowel warme als koude stoofperen zijn heel erg lekker. Hier mijn basis recept voor stoofperen bereid in rode wijn.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Stoofpeertjes recept gekookt in rode wijn - Foodblog Foodinista
Stoofpeertjes recept gekookt in rode wijn - Foodblog Foodinista
Joseph Joseph categorie

Ingrediënten voor het stoofpeertjes recept – 2 kilo

 • 2 kilo stoofperen
 • 2 eetlepels kaneel
 • 1 vanillestokje
 • 350 ml rode wijn
 • halve theelepel amandel aroma, zoals deze
 • 500 ml water

Tips voor de bereiding van de stoofpeertjes

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 30 minuten voorbereiding en 2 uur laten stoven
Benodigdheden: snijplank, dunschiller, mesje, ruime pan, maatbeker

Stoofpeertjes recept gekookt in rode wijn - Foodblog Foodinista

Stoofpeertjes in rode wijn recept

Voorbereiden Stoofperen

 • Schil alle stoofperen met de dunschiller en verdeel ze in partjes, zodat het klokhuis goed is verwijderd. Wil je stoofperen heel houden dan kan dit ook natuurlijk! Mooi in een cake, bij een kaasplankje of bij een dessert.

Stoofpeertjes koken

 • Alle stoofpeertjes mogen in de pan. De kaneelstokjes mogen erbij. Haal de nerf uit het vanillestokje en voeg deze erbij. Voeg de 1 liter water bij en roer de stoofperen en het water even door, zodat de vanille zich goed verspreid. Giet vervolgens de rode wijn erbij. Staat alles goed onder water? Anders mag er nog een beetje water bij.
 • Zet de pan op de kleinste pit en laat de stoofperen op laag vuur stoven dit duurt circa 4 tot 5 uur, zodat ze langzaam een mooie smaak en kleur krijgen. Koken ze toch een beetje droog dan mag er in de verhouding 1:5 water en wijn bij. Als ze klaar zijn, mooi zacht, zoet en rood dan mag het fornuis uit. Bewaar de stoofperen altijd in een beetje eigen vocht en gekoeld. In een weckpot in de koelkast blijven de stoofperen zeker wel twee maanden of langer goed.

Op zoek naar mooie kerstrecepten? Bekijk dan hier mijn 50 kerstrecepten tips.

Direct de nieuwste blogs en meer recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

2 Reactie's
 • Nel Schouwstra
  Geplaatst op 07:25h, 24 december

  Heerlijk die geur in het huis! Het kerstgevoel. Het hoort gewoon bij Kerst! Fijne kerstdagen en bedankt voor je fijne recepten elke keer weer! Groet, Nel Schouwstra, Sneek

 • Daphne van Aken
  Geplaatst op 12:34h, 24 december

  Beste Nel,

  Dankjewel voor je lieve berichtje! Wat fijn om te lezen! Geniet van de feestdagen en voor deze berichtjes doe ik het ook :-).
  Een mooi 2021 gewenst.

  Liefs,

  Daphne

Geef een reactie