30 sep Stoofpeertjes recept gekookt in rode wijn
Echte stoofpeertjes maken met rode wijn is een klassiek recept in de winter en iedere winter maken we ze weer. Het stoofpeertjes recept gekookt in rode wijn. Stoofpeertjes ruiken heerlijk in de keuken en stoofpeertjes combineren goed met zoete stoofperen recepten en hartige stoofperen recepten. Stoofpeertjes zelf doen mij herinneren aan mijn kindertijd. Thuis kreeg ik stoofpeertjes te eten, bij mijn oma, bij mijn tante en ook in restaurants kwamen heerlijke zoete stoofpeertjes op tafel bij het kerstdiner.
Makkelijk stoofpeertjes recept
Mijn stoofpeertjes recept met rode wijn is makkelijk. Het duurt altijd even voordat ze goed sappig zijn en een mooie rode tint hebben, maar eigenlijk is het niet veel werk. Geduld daar gaat het om bij stoofpeertjes. Stoofpeertjes maken is als een mooi stoofpotje met langzaam gegaard rundvlees. Ik geef ze ook nog de smaak van de feestdagen mee met extra amandelsmaak. Naast de gewone stoofpeer opeten kun je stoofperen gebruiken in stoofperen natuurlijk als middelpunt van het dessert eten, zowel warme als koude stoofperen zijn heel erg lekker. Hier mijn basis recept voor stoofperen bereid in rode wijn.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Nog een recept met stoofperen bekijken? Bekijk de stoofperen in witte wijn en Amaretto.
Ingrediënten voor het stoofpeertjes recept – 2 kilo stoofperen
- 2 kilo stoofperen
- 2 eetlepels kaneel
- 1 vanillestokje
- 350 ml rode wijn
- halve theelepel amandel aroma, zoals deze
- 500 ml water
Tips voor de bereiding van de stoofpeertjes
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 30 minuten voorbereiding en 2 uur laten stoven
Benodigdheden: snijplank, dunschiller, mesje, ruime pan, maatbeker
Stoofpeertjes in rode wijn recept
Voorbereiden Stoofperen
- Schil alle stoofperen met de dunschiller en verdeel ze in partjes, zodat het klokhuis goed is verwijderd. Wil je stoofperen heel houden dan kan dit ook natuurlijk! Mooi in een cake, bij een kaasplankje of bij een dessert.
Stoofpeertjes koken
- Alle stoofpeertjes mogen in de pan. De kaneelstokjes mogen erbij. Haal de nerf uit het vanillestokje en voeg deze erbij. Voeg de 1 liter water bij en roer de stoofperen en het water even door, zodat de vanille zich goed verspreid. Giet vervolgens de rode wijn erbij. Staat alles goed onder water? Anders mag er nog een beetje water bij.
- Zet de pan op de kleinste pit en laat de stoofperen op laag vuur stoven dit duurt circa 4 tot 5 uur, zodat ze langzaam een mooie smaak en kleur krijgen. Koken ze toch een beetje droog dan mag er in de verhouding 1:5 water en wijn bij. Als ze klaar zijn, mooi zacht, zoet en rood dan mag het fornuis uit. Bewaar de stoofperen altijd in een beetje eigen vocht en gekoeld. In een weckpot in de koelkast blijven de stoofperen zeker wel twee maanden of langer goed.
Op zoek naar mooie kerstrecepten? Bekijk dan hier mijn 50 kerstrecepten tips.
Direct de nieuwste blogs en meer recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Nel Schouwstra
Geplaatst op 07:25h, 24 decemberHeerlijk die geur in het huis! Het kerstgevoel. Het hoort gewoon bij Kerst! Fijne kerstdagen en bedankt voor je fijne recepten elke keer weer! Groet, Nel Schouwstra, Sneek
Daphne van Aken
Geplaatst op 12:34h, 24 decemberBeste Nel,
Dankjewel voor je lieve berichtje! Wat fijn om te lezen! Geniet van de feestdagen en voor deze berichtjes doe ik het ook :-).
Een mooi 2021 gewenst.
Liefs,
Daphne