20 dec Kerst tiramisu met speculaas en stoofpeertjes
Het is bijna kerst. Ben je klaar voor de kerstdagen op het kerstdessert na? Geen probleem. Hier komt de hulp. Deze kerst tiramisu met speculaas en stoofpeertjes kun je ook serveren bij de koffie. Lekker en iets anders dan taart. Wat? Ik zeg er direct bij dat dit een volwassen versie is, want er gaat een druppeltje alcohol in. Amaretto gaat erin. Amaretto brengt de tiramisu goed op smaak. Wil je dit anders? Bekijk dan ook de Sinterklaas tiramisu, want met deze inspiratie ga je ook een mooi effect bereiken, alleen is deze toegankelijk voor iedereen. Een ander idee? Neem voor kinderen en andere liefhebbers deze lekkere koekjestoetjes mee. Maar nu is het tijd voor deze kersttiramisu met speculaas en stoofpeertjes. Een leuk kerstrecept als toetje of voor bij de koffie.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Op zoek naar mooie Sinterklaas en kerst cadeautjes voor foodies? Laat je dan hier inspireren.
Ingrediënten Kerst Tiramisu met speculaas en stoofpeertjes voor 10 personen
- 1 bak mascarpone 500 gram
- 3 eierdooiers
- 1 eetlepel speculaaskruiden, zoals deze
- 5 kopjes espresso (cafeïne vrij) het is voor de smaak
- 2 eetlepels suiker
- 1/4 limoen voor de limoenschil, voor de frissigheid
- 5 stoofpeertjes gekookt in port, rode wijn of in amaretto met witte wijn je kunt variëren
- 50 ml amaretto
- 400 gram speculaas koekjes, zoals deze
- 1 eetlepel cacaopoeder
- handje geschaafde amandelen
Tips voor het bereiden van de kerst tiramisu met speculaas en stoofpeertjes
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden in de keuken voor het maken van de kerst tiramisu
- schaal van ongeveer 20 bij 30
- garde
- lepel
- handrasp
- theelepel
- pannenlikker
- schaaltje
- strooibusje
Volg Foodblog Foodinista op Facebook , Instagram en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Recept Kerst Tiramisu met speculaas en stoofpeertjes
Zet als eerste de koffie en laat deze afkoelen. Zet de koffie in een groter schaaltje, want je moet de speculaas er in soppen. Breng de koffie op smaak met de amaretto.
Bodem maken voor de Kerst tiramisu
Sop de speculaas in de koffie, niet te nat, en plaats de speculaas in de schaal. Zorg dat de bodem geheel bedekt is. Bewaar de koffie nog.
Tiramisu room kloppen
Breek de eieren en scheid de dooiers van het eiwit. De dooiers bewaar je in een schaal. Klop de dooiers los. De mascarpone mag er bij. Klop de eierdooiers met de mascarpone los tot een gladde mousse. Breng op smaak met de suiker en de speculaaskruiden. Rasp de schil van de limoen voor een frisse smaak in de mascarpone. Klop alles nog een keer door elkaar. Schep 1/3 van de mascarponeroom op de speculaas. Strijk de mascarponeroom voorzichtig glad met de pannenlikker.
Stoofpeertjes en speculaas
Snijd de stoofpeertjes in plakjes. Verdeel de stoofpeertjes over de mascarponeroom. Net zolang totdat alles goed bedekt is. Verdeel vervolgens speculaasjes voor een tweede laag over de stoofpeertjes. Verdeel wederom met een lepel koffie met amaretto over de speculaasjes. De tweede laag van 1/3 mascarponeroom mag over de speculaas.
Kerst tiramisu is bijna klaar
Maak de tiramisu af door de derde en laatste laag macarponeroom over de speculaasjes te verdelen. Strijk het glad met de pannenlikker. Maak de tiramisu af door de cacao over de tiramisu te strooien dit gaat het makkelijkst in een strooibusje, want je wilt een smakelijke dunne laag. Dip nog 3 speculaasjes in de koffie met amaretto en verdeel deze over de tiramisu. Strooi een handje geschaafde amandelen over de tiramisu en zet een nachtje in de koelkast, zodat de tiramisu een mooi geheel wordt. Vervolgens is het genieten maar! Natuurlijk is de tiramisu extra lekker met een kopje koffie en een glaasje amaretto!
Zoete kerst recepten van Foodinista?
Meer kerstrecepten van Foodblog Foodinista? Wat dacht je bijvoorbeeld van één van de volgende recepten? Dan bedoel ik vooral voor de zoete trek, zoals voor bij de koffie, ontbijt of voor het dessert. Een lekker toetje maken of iets zoets bij de koffie maken is soms helemaal niet moeilijk.
- Wat dacht je van een chocolademousse met maar twee ingrediënten?
- Simpel, maar altijd heel erg lekker? Dat is een Eton Mess en het kerst recept kun je hier vinden.
- Dol op merengue, maar liever een taart? Maak dan dit recept! De merengue taart met chocolade en rood fruit. Je kunt de taart hier vinden.
- Nog een leuk recept bakken wat niet moeilijk is? Bak dan deze amandelspijsbroodjes met chocolade.
Meer recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's