Echte Nederlandse kaasplank tips van Foodblog Foodinista

Een echte Nederlandse Kaasplank

Deel deze post

Wij zijn denk ik niet de enige die het weekend graag inluiden met een borrelmoment. Op vrijdag of zaterdag vindt dit eigenlijk standaard wel plaats. Is het niet omdat het lekker is dan wel omdat het gewoon heel gezellig is! Mijn peuter vraagt ook al of draagt eigenlijk op dat we vanavond borrelen gaan eten. Leuk en mijn foodie hart klopt hard! Hij moet niet doorslaan naar iedere dag, maar het is een beetje zijn keuze avondeten in het weekend. Sowieso ontdekt hij op deze manier veel smaken en zijn we nog weleens verbaasd over wat hij wel lust als hij zelf het proefmoment kan bepalen en wat hij gaat proeven. Dat is nog een extra win-win naast de gezelligheid en dat we het gewoon heel erg lekker vinden. Deze keer maakte ik een echte Nederlandse Kaasplank met de gevarieerde Stompetoren kaas. Want zeg nou zelf: wij als kaasland kunnen toch ook wel met onze mooie kazen een gevarieerde kaasplank creëren. Ik denk het in ieder geval wel.

Kaasplank met Stompetoren kaas

Afgelopen week kreeg ik een pakketje toegestuurd met Stompetoren kaas. Ik moet toegeven dat dit voor mij ook totaal onbekende kaas was. Daardoor is het wel heel leuk en verrassend om met de Nederlandse kaas aan het werk te gaan. Nieuwe smaken ontdekken, daar ben ik tenslotte dol op en met een kaasplank wil je toch graag verrassen en variëren. Voldoende motivatie voor een kaasplank met Stompetoren kaas en extra smaakmakers. Al zou ik de Stompetoren Gran Cru, heerlijk gezouten, ook zeker aanraden op een tosti.

Een echte Nederlandse kaasplank tips van Foodblog Foodinista

Inspiratie ingrediënten voor een echte Nederlandse kaasplank

  • punt belegen Stompetoren kaas
  • punt Stompetoren kaas met komijn
  • Stompetoren kaas Grand cru volle oude kaas en gezouten
  • trosje druiven
  • handje blauwe bessen
  • gemengde noten, zoals amandelen en walnoten
  • schaaltje Friese mosterd
  • schaaltje bosbessen confituur of jam
  • vijgenchutney
  • lichte crackers, zoals Matze partytoast

Extra variatie: cacaopoeder en/of Limburgerse appel en perenstroop, vijgenbrood

Samenstellen van een echte Nederlandse kaasplank

Allereerst hebben we naast de kaas op de kaasplank de smaakmakers ook echt Nederlands gehouden. Denk daarbij aan Friese Wartenster biermosterd, Limburgse zwarte bessenjam en meer variaties. Dit is wel een persoonlijke keuze, maar dit soort producten heb ik veel in huis. Bij een bezoekje aan een bestemming neem ik graag lokale streekproducten mee. Vervolgens is dit voor bijvoorbeeld een Nederlandse Kaasplank een aangename variatie.

Op de kaasplank verdeel je de punten Stompetoren kaas. Daarbij geef je twee kaasmesjes voor de komijnekaas en de belegen Stompetoren kaas. Dit zijn zachte kazen die je makkelijk kunt snijden. Voor de Grand Cru is dit zonde. De Grand Cru is goed te snijden, maar voor de smaaksensatie geen aanrader. Daarbij geef je een kleine kaasschaaf van bijvoorbeeld Boska die speciaal is gemaakt voor kaasplankjes en kleine puntjes kaas. De Grand Cru is gezouten en pittig en daardoor een smaaksensatie die je in kleine hoeveelheden wilt eten. Niet dat de andere kaas variaties dat niet zijn, want bijvoorbeeld de komijnekaas is echt puur, romig en pittig, zoals komijnekaas is bedoeld.

Daarbij combineer je de kaas bijvoorbeeld op een crackertje, maar de crackertjes kunnen ook je smaak neutraliseren. Plaats vervolgens rondom de kaaspuntjes de garnituren, zodat de plank er mooi uit komt te zien. Gewoon los op de plank of gebruik kleine schaaltjes. Daarvan combineert de Grand Cru geweldig met Friese pittige mosterd, maar de komijnkaas komt goed naar voren met bijvoorbeeld een zoete tegenhanger, zoals de bessenjam of frisse druiven en blauwe bessen. Natuurlijk kun je ook zelf variëren en met andere recepten spelen, waarmee je de Nederlandse kaas als middelpunt gebruikt. Geniet vooral van je borrelmoment!

Meer borrelplank inspiratie?

Bekijk dan ook eens de Duitse borrelplank met Duitse recepten en het hummus snackbord.

Meer favoriete musthaves en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie