Wijn uit Brabant - Kies voor onze eigen tijdens de feestdagen

Wijn uit Brabant – Ontdek onze eigen wijnen +wijn spijs tips

Deel deze post

Ik woon in Brabant, maar toch was ik nog niet heel erg bekend met Brabantse wijn. Laat ik maar gerust zeggen eigenlijk nog helemaal niet. Ik zag een keer een fles Brabantse wijn staan bij onze lokale kaasboer. Eigenlijk was ik vol verbazing. Zo verbaasd dat ik een beetje terughoudend was. Herkenbaar? Ook wel gek, want ik ben wel bekend met wijn uit andere Nederlandse regio’s en daar ben ik regelmatig enthousiast over. Tijd dus voor het ontdekken van onze eigen Brabantse wijnen. De provincie waar ik juist thuis ben en waar ik dus blijkbaar wijn om de hoek kan halen (spreekwoordelijk gesproken). Esmee Langereis nam mij en nog zes andere foodies mee op digitale wijnreis langs vier wijngaarden in Brabant en zo ontdekte ik vier Brabantse wijnen, maar dat zijn er nog maar vier. Brabant heeft nog veel meer wijn te bieden.

Wijn uit Brabant - Kies voor onze eigen tijdens de feestdagen

Wijn uit Brabant ontdekken

De flessen wijn uit Brabant heb ik klaar staan. Tijdens de wijnproeverij ontdekken we diverse wijnen uit Brabant. Deze wijnen worden ondertussen al geschonken bij diverse horeca gelegenheden in Brabant, je kunt ze ontdekken wij diverse slijterijen en wijn speciaal winkels in Brabant en natuurlijk bij de wijngaard zelf. Houd er wel rekening mee dat het doorgaans exclusievere oplages zijn. Waardoor de prijs meestaal tussen de 11,00 tot 25 Euro ligt. De ervaring is het ook waard en daarbij heb je een mooi lokaal product. Waarom geen Brabantse wijn? Wanneer je naar het buitenland gaat drinken we ook graag een lokale wijn. Ik neem je in mijn ontdekking en bij iedere wijn zal ik een wijn spijs tip geven en een tip waar je de wijn zelf kunt ontdekken.

De Linie in Made

Ik zei het al om de hoek, maar Made is voor mij echt dichtbij. Ongeveer 20 km. Vrienden wonen er ons dus wij plannen wel een keer een bezoek in of schenken de wij nog een keer bij een etentje. Waarom? Wijngaard de Linie bestaat al 40 jaar! Wijnervaring hebben ze dan ook zeker. Onlangs is er wel een nieuwe eigenaar maar de kennis is zeker doorgegeven. Klassieke druivenrassen waaronder Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc en Pinot Noir.

De Brabantse wijn van De Linie kun je thuis proeven dan is deze te koop bij Nederlandse Streekwijnen en bij wijngaard De Linie zelf.

De wijn is o.a. te proeven bij Restaurant Klinkers in  Oosterhout, Weeshuys in Geertruidenberg en Ripasso in Terheijden.

Wijn Spijs tip – De Linie

De wijn van Wijngaarde De Linie gaat bijvoorbeeld goed samen met vette vis, zoals makreel en zalm. Mijn tip, drink de wijn van De Linie bij zelfgemaakte gravad lax.

Gravad lax maken met frisse kruiden en dille mosterd creme - Zalm recept van Foodblog Foodinista

Domaine Brabantse Wal – Klein Wonder

Tijdens de wijnproeverij schoof ook sterrenchef Pieter Bosters aan van Restaurant Mijn Keuken* in Wouw. Je denkt misschien wat heeft dit te maken met Domaine Brabantse Wal? Pieter Bosters serveert de wijnen van Domaine Brabantse Wal in zijn restaurant. Een Michelin chef die enthousiast is over deze ‘eigen wijnen’ dan zeggen we toch wel; streepje voor! En met de tweede wijn van Domaine Brabantse Wal die wij mochten proeven kan ik dat ook wel zeggen. Een droge witte wijn gemaakt van hoofdzakelijk souvignier gris, een modern ras. De droge witte wijn heeft een volle kruidige smaak met frisse zuren en een lange fruitige afdronk. De witte wijn, Klein Wonder, gaat goed samen in een wijn spijs combinatie met vette vis of wit vlees.

De Brabantse wijn van Brabantse Wal in Ossendrecht kun je thuis proeven dan is deze te koop bij Gall & Gall in Hoogerheide en in Halsteren.

De wijn van Brabantse Wal is o.a. te proeven bij restaurant Mijn Keuken  in Wouw, Jagersrust en De Jonckheer in Ossendrecht, Orangerie Mattemburgh en El Sueno in Hoogerheide en Hemmingway‘t Geheim van Bergen en La Pucelle in Bergen op Zoom en Oude Stempel  in Steenbergen.

Wijn uit Brabant - Ontdek onze eigen wijnen +wijn spijs tips

Wijn Spijs tip – Klein Wonder

Klein wonder gaat goed samen met wit vlees. Komt dit jaar de kerstkalkoen op tafel? Denk er dan aan om een Brabantse wijn bij de kerst kalkoen te schenken.

Kerstkalkoen recept met peer, rozemarijn en spekjes van Foodblog Foodinista

Domaine d’Heerstayen

Toen de wijnproeverij begon was ik al nieuwsgierig naar de wijn van Domaine d’Heerstayen. Zelf kan ik een mooie Hongaarse tokaj wijn waarderen. Al kan tokaj wijn erg variëren, maar ik bedoel dan meer de droge dessert wijn met zoete honing achtige afdronk die je goed koud zet. Bij verrassing kan ik deze vergelijking maken met de wijn van Domaine d’Heerstayen een bijzondere wijn van de Brabantse grond. Een zeldzame Pinot Gris.

De Brabantse wijn van Domaine d’Heerstayen kun je thuis proeven dan is deze te koop bij slijterij Hiwine in Bavel, wijnhuis Oktober in Breda, Plaisir du Vin in Breda en bij Wijngaard Domaine d’Heerstayen in Strijbeek wat ook een prachtige locatie is voor evenementen, zoals bruiloften.

De wijn van Domaine d’Heerstayen is o.a. te proeven bij restaurant ‘t Jaghthuis in Ulvenhout en Restaurant Parc Breda.

Wijn spijs tip Brabantse tip van Domaine d’Heerstayen

Mijn wijn spijs tip deel ik op Instagram:

De wijn van Domaine d’Heerstayen kan goed geschonken worden als dessertwijn. Maak daar bijvoorbeeld een Eton Mess bij, zoals het gedeelde recept met stoofpeertjes met witte wijn. Maar ook deze eton mess gaat goed samen een andere mooie combinatie is fois gras.

Wijngaard Dassemus

De laatste wijn en rode wijn, want er is ook rode wijn in Brabant. Een verrassende rode wijn. Zelf vind ik deze wijn erg tof. De rode wijn van Dassemus is namelijk een natuurwijn. Geen toegevoegde stofjes. Maar wat ik zelf vooral erg fijn vind, als migrainepatient, de rode vrij is tannine en sulfiet vrij. Dit zorgt er ook vaak voor dat de wijn iets zwakker is. Verwacht dan ook geen straffe rode wijn. Maar een fruitige rode wijn. Je zou deze bijvoorbeeld ook gekoeld kunnen drinken. Het is ook mogelijk om de rode wijn bij vette vis te drinken, wit vlees of bij een kaasplank.

De Brabantse wijn van Wijngaard Dassemus kun je thuis proeven dan is deze te koop bij Liek in Eindhoven, Boerderijwinkel Van Haperen op de Rith in Breda en bij Dassemus wijngaard in Chaam.

De Brabantse wijn van Wijngaard Dassemus is o.a. te proeven bij restaurant Porta Sud in Breda.

Wijn Spijs tip – Wijngaard Dassemus

Klein wonder gaat goed samen met wit vlees, vette vis (zoals zalm) of kaas. Er zijn dan ook veel keuzes. Een tip is bijvoorbeeld om de rode wijn van Dassemus als aperitief wijn te schenken bij het borrelbrood.

Borrelbrood met kaas, ham en knoflookboter van de barbecue recept van Foodblog Foodinista

Deze tips in Brabant zijn in samenwerking met VisitBrabant.

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie