19 aug Bruschetta basis tips + 4 toppings recepten
Bruschetta’s vallen altijd bij iedereen in de smaak. Zo kennen we allemaal de klassieke bruschetta met tomaat en basilicum. Een frisse start voor het diner met een Italiaanse twist of een fris hapje voor bij de borrel, waarmee de smaak is gezet. Zoals een Italiaanse bruschetta met tomaat. Er zijn alleen nog veel meer smaken mogelijk. Voor deze bruschetta recepten en tips heb ik de koelkast leeggehaald en ben ik aan het werk gegaan met mozzarella, tomaat, tonijn, Parmezaanse kaas en groene asperges. Voor je het week heb je een Italiaanse borrelplank vol met heerlijke Italiaans bruschetta’s waarbij er voor iedereen wel een bruschetta naar smaak is. Het zijn simpele recepten met veel smaak en met deze bruschetta ideeën kun jij ook iets heerlijks op tafel zetten.
Variëren met bruschetta ideeën van kreeft tot tomaat en mozzarella
Tijdens de vakantie in Italië heb ik dan ook de meest heerlijke bruschetta’s gegeten. Simpel, fris en luxe varianten met bijvoorbeeld kreeft. Ultiem genieten voor de liefhebber! Bruschetta’s zijn eigenlijk een budget recept je kunt met restjes heerlijke kleinen gerechtjes maken. Brood wat over blijft en al een beetje droog is kun je nog even afbakken in de oven. Daarna kun je de koelkast of voorraadkast open trekken. Stel je voor dat je restjes kreeft hebt van de barbecue dan kunnen deze er ook op of de ingrediënten van deze rivierkreeftjescocktail. Het is jouw feestjes, maar minder chique en even lekker met ingrediënten van mozzerella tot tomaat. Simpel, eenvoudig en vooral heel smaakvol. Lees mee voor de bruschetta tips en zet ze lekker op tafel tijdens jouw favoriete moment.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Bruschetta recept basis tips
Voor Bruschetta gebruik je eigenlijk typisch Italiaans stevig brood. Maar daar is in Nederland moeilijk aan te komen. Dus wij kiezen vooral voor oud brood, zoals stokbrood of ciabatta. Bruschetta’s zijn namelijk ideaal om restjes oud brood nog even op een hele lekkere manier weg te eten. Gebruik dus bijvoorbeeld oud ciabatta brood wat te droog of hard is geworden of ouder stokbrood. Zoals gezegd dit deden wij ook, want er was stokbrood over van een feestje. Dan ga je het brood voor de bruschetta’s bereiden. Je bereid eerst het brood, want wanneer het direct met beleg de oven in gaat dan wordt het brood zacht en sappig en dat willen we niet.
Ingrediënten bruschetta brood bereiden
- 1 (ouder) stokbrood of ciabatta
- rijkelijk olijfolie
- snufje zout
- teentje knoflook
Benodigdheden voor de bereiding
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 20 minuten
Benodigdheden: snijplank, broodmes, oven, ovenplaat, bakpapier, bakkwast, bakje, theelepel
Ciabatta brood bereiden
Verhit de oven op 180 graden. Plaats het bakpapier op de ovenplaat
Snijd het brood in sneetjes van niet dikker dan 1 centimeter. Verdeel het brood over de ovenplaat. Giet olijfolie in een bakje. Smeer het brood in met olijfolie gebruik daarvoor een bakkwast. Het is maar een beetje dunnetjes. Kneus een teentje knoflook en smeer het uit over het brood, zo blijft er knoflooksmaak achter. Strooi een snufje zout over het brood. Plaats het ciabattabrood in de oven voor 12 minuten. Bereid ondertussen je toppings voor.
4 Bruschetta toppings recepten
Terwijl het ciabattabrood in de oven staat kun je alvast de toppings voorbereiden vervolgens is nog alleen maar het ciabatta brood beleggen met de toppings.
Bruschetta topping 1: Mozarella
Benodigdheden:
- Halve bol mozzarella geraspt (p.s. maak je alle bruschetta’s dan heb je 2 bollen nodig en kun je direct doorgaan met beleggen)
Bereiding:
De eerste bruschetta is heel simpel. Ook de kinderen vonden deze heerlijk. Ze noemen het ook de tosti bruschetta. Kortom breek de halve bol mozzarella en beleg daar 1/4 van de bruschetta’s mee.
De bruschetta’s met mozzarella gaan voor 10 minuten de oven.
Bruschetta topping 2: Tonijn met mozzarella en pesto
Ingrediënten:
- mozzarella (geraspt)
- 3 eetlepels pesto
- 4 cherry tomaatjes
- blikje tonijn op water
- pittige parmezaanse kaas (zoals parmigiano reggiano)
Bereiding:
Beleg de bruschetta met mozzarella, tonijn en pesto. Snijd de cherry tomaatjes door de helft en verdeel de tomaatjes over de bruschetta’s. Maak de bruschetta af met geraspte Pecorino kaas.
De bruschetta’s met tonijn, mozzarella, pesto en tomaat gaan voor 10 minuten de oven.
Bruschetta topping 3: Mozzarella, tomaat en pesto
Ingrediënten:
- Halve bol mozzarella geraspt
- 3 eetlepels pesto
- 4 cherry tomaatjes
- 1 eetlepel olijfolie
- pittige parmezaanse kaas (zoals parmigiano reggiano)
Bereiding:
Beleg de bruschetta met mozzarella en pesto. Snijd de cherry tomaatjes door de helft en verdeel de tomaatjes over de bruschetta’s. Druppel een beetje olijfolie over de tomaatjes. Maak de bruschetta af met geraspte Pecorino kaas.
De bruschetta’s met mozzarella, tomaat en pesto gaan voor 10 minuten de oven.
Bruschetta topping 4: Mozzarella met groene asperges
Ingrediënten:
- Halve bol mozzarella geraspt
- 12 asperge tips, zoals deze
- pittige parmezaanse kaas (zoals parmigiano reggiano)
- 1 theelepel olijfolie
Bereiding:
Beleg de bruschetta’s met mozzarella. Snijd de kontjes van de asperge tips. Beleg de bruschetta’s met de asperges en druppel olijfolie over de asperges. Maak de bruschetta’s af met de pecorino.
De bruschetta’s met mozzarella, groene asperges en pecorino gaan voor 10 minuten de oven.
Serveer de bruschetta’s vervolgens op een mooie houten borrelplank en doe daar eventueel bakpapier op voor extra versiering.
Meer Italiaanse recepten van Foodblog Foodinista
Bij Foodblog Foodinista houden we van de Italiaanse keuken! Zowel van Italië zelf, want de reisverhalen kun je bijvoorbeeld hier lezen. Maar ook van de recepten uit de Italiaanse keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Risotto a la ragu het recept kun je hier vinden.
- Of een heerlijke spaghetti a la vongole? Ook dit pastarecht kun je hier vinden op de blog.
Meer blogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's