05 jan Spaanse borrelplank met Spaanse borrelhapjes tips
De herfst en winter vragen weer om gezellige borrelmomenten. Herkenbaar? We zijn binnen, spreken af voor spelletjesavonden en daar mag wel een hapjesplank bij. Maak het extra gezellig en trek een flesje wijn open. Dan komt de vraag: “Wat gaan we borrelen?”. Dit kan natuurlijk van alles en nog wat zijn en de keuze aan kant-en-klare borrelhapjes, waarvan er ook veel Spaanse borrelhapjes recepten zijn. Met deze borrelhapjes en Spaanse tapas en een combinatie van zelf Spaanse borrelhapjes maken kun je een leuke Spaanse borrelplank samenstellen. De borrelplank wordt samengesteld en ondertussen pakken we de gezelschapsspellen erbij voor een regenachtige dag. Lees mee hoe je zelf de Spaanse borrelplank met Spaanse borrelhapjes samen kunt stellen.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ook fan van borrelplanken? Zo stel je zelf een Duitse borrelplank met Duitse borrelhapjes samen.
TIP! MAAK JE SPAANSE BORRELPLANK VOOR SINTERKLAASAVOND? VUL DEZE DAN AAN MET DE HARTIGE SINTERKLAASLETTER MET PITTIG GEHAKT OF MET SPAANSE SAUCIJZENBROODJES MET CHORIZO.
Samenstellen Spaanse Borrelplank
Welke Spaanse borrelhapjes gaan er op een Spaanse borrelplank? Deze Spaanse borrelhapjes zijn niet te verwarren met Spaanse tapas, al komt het soms een beetje overéén. Spaanse tapas zijn alleen al meer kleine gerechtjes. We gaan nu echt borrelen en vullen een aperitivo borrelplank met Spaanse hapjes en delicatessen.
P.s. Deze Spaanse borrelplank is met andere zoete Sinterklaas recepten natuurlijk ook heel leuk tijdens het Sinterklaasfeest!
Borrelhapjes Spaanse Borrelplank
- Chorizo
- Spaanse gerijpte ham
- Spaanse olijven
- Manchego kaas
- Iberico Querado kaas
- Iberico fuet
- Fuet met knoflook
- Knoflookchampignons (RECEPT IN DIT ARTIKEL)
- Tortilla met gedroogde tomaat, doperwten, aardappel en chorizo (RECEPT IN DIT ARTIKEL)
- Patatas bravas (RECEPT IN DIT ARTIKEL)
- Brood
Je kunt variëren met andere leuke klassiekers, zoals tonijnsalade en knoflookgarnalen en aïoli deze heb ik deze keer bewust niet gebruikt. Tonijnsalade ga je wel terug vinden op de vis borrelplank.
Aïoli staat op iedere plank en is dus bekend en in plaats van knoflookgarnalen heb ik gekozen voor de vegetarische champignons en aardappeltjes aangezien er veel vleeswaren op de Spaanse plank gaan. Zo balanceren we met de Spaanse hapjes op de Spaanse borrelplank met vlees en vegetarische hapjes.
Feestdagen en shared dining? Dan is deze Spaanse borrelplank met Spaanse hapjes een heel leuk idee om vooraf te serveren!
Ingrediënten en boodschappen doen voor de Spaanse borrelplank
- 80 gram chorizo Iberico in plakken
- 80 gram Spaanse gerijpte ham, zoals Serranoham of Iberico ham
- Bakje Spaanse mix olijven
- Puntje Manchego kaas
- Puntje Iberico Querado kaas
- Halve Iberico fuet
- Halve fuet met knoflook
- 250 gram champignons
- 2 knoflooktenen
- 4 eetlepels olijfolie
- handje gehakte platte peterselie, wist je dat peterselie ook de geur van knoflook neutraliseert?
- 4 eieren
- 3 gedroogde tomaatjes
- handje diepvries doperwten
- 1 ui
- halve chorizo worst, tip wat over blijft van de fuet, iberico worst en chorizo worstjes kun je altijd gebruiken in bijvoorbeeld een frittata, paella recepten of macaroni schotel
- 3 aardappels
- 1 eetlepel paneermeel
- 1 stokbrood
Tips voor de bereiding van de Spaanse borrelplank
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 60 minuten
Benodigdheden: grote borrelplank, snijplank, mes, ovenschaaltje, bakpapier, airfryer, pan, kleine schaaltjes, leuke tapasschaaltjes en bordjes
Bereiding Spaanse borrelplank en Spaanse borrelhapjes
Het samenstellen van de Spaanse borrelplank is eigenlijk niet zo moeilijk en gaat erg snel. Het gaat erom dat de borrelplank er uiteindelijk uit komt te zien alsof je wilt aanvallen! We starten met het creëren van de kleine gerechtjes de patatas bravas, tortilla en de knoflookchampignons. Deze moet je zelf maken. Je kunt ook nog kiezen voor knoflookgarnalen en tonijnsalade. Deze kunnen dan de oven of de airfryer in, zodat je ondertussen de Spaanse borrelplank kunt samenstellen met de Spaanse borrelhapjes.
Recept patatas bravas
Schil twee aardappels en snijd de aardappels in blokjes. De aardappeltjes kunnen met een snufje zout in een pannetje met water. Laat het water aan de kook komen. Laat de aardappeltjes, wanneer de aardappeltjes koken nog drie minuten koken en giet de aardappeltjes af. Zet de airfryer aan en laat deze voorverwarmen op 200 graden. De aardappeltjes kunnen 12 minuten in de airfryer op 200 graden met één eetlepel olijfolie tot de patatas bravas goudbruin zijn. Geen airfryer? Dan kunnen de patatas bravas in de oven op 200 graden voor 20 minuten met ook één eetlepel olijfolie en een snufje zout. In de airfryer vind ik de aardappeltjes wel lekkerder worden.
LET OP!: Maak je ook de tortilla? Schil dan ook alvast de aardappel voor de tortilla, snijd deze in halve plakken en kook deze in een ander pannetje op dezelfde manier. Kook ook de doperwten alvast even mee, zodat ze zijn ontdooid.
Recept knoflookchampignons
Wanneer de aardappeltjes koken kun je alvast de champignons schoonmaken deze in een ovenschaaltje verdelen. Snijd de knoflook in plakjes en meng deze met de champignons. Verdeel drie eetlepels olijfolie over de champignons en een snufje peper en zout. Wacht tot je ook de tortilla heb gemaakt dan kan alles, ook de aardappeltjes wanneer deze de oven in gaan, tegelijk de oven in.
Recept Spaanse tortilla met gedroogde tomaatjes, doperwten en chorizo
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kluts de eieren, snijd de chorizo in plakjes, de ui in ringen. Dep de aardappel en doperwten droog, zodat de tortilla niet te vochtig wordt. Meng de ingrediënten door het ei met en snufje peper en zout en het paneermeel. Verdeel het bakpapier in een ovenschaaltje. Klein en hoog, ongeveer 20 bij 20 cm. Giet vervolgens de tortilla in de ovenschaal. Plaats zowel de knoflookchampignons als de tortilla in de oven voor 25 minuten op 200 graden. Het stokbrood kan er eventueel ook bij om af te bakken dit mag er alleen eerder al uit, afhankelijk van de verpakking.
Samenstellen van de Spaanse borrelplank
Verdeel alle Spaanse hapjes over de borrelplank. Snijd de kaasjes in mooie driehoekjes. Bij de kaasjes gaat bijvoorbeeld heel goed honing samen. Dit kun je er nog mooi bij zetten.
Snijd de fuet worstjes in plakjes en verdeel deze over de hapjesplank.
Verdeel ook de chorizo en de ham over de hapjesplank. De olijven kunnen in een bakje en plaats deze op de borrelplank.
De hapjes in de oven zijn nu ongeveer klaar. Zet de champignons op de borrelplank en de aardappeltjes. Snijd het brood alvast en geef het er apart bij. Haal de tortilla uit de ovenschaal, controleer of deze goed droog is en plaats deze anders nog even terug om verder te grillen. Is deze goed gebakken dan kun je deze in stukjes snijden en op een bordje op de Spaanse borrelplank serveren! Dan is het tijd voor een gezellige spelletjesavond met Spaanse hapjes.
Wil je op de blog meer zalige borrelplanken en kaasplanken tips zien voor een gezellige borrelmiddag of borrelavondavond? Laat het weten. Wij zijn er dol op.
Bekijk bij Foodblog Foodinista ook de Italiaanse borrelplank en de herfst borrelplank.
Meer favoriete musthaves en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's