
05 mrt Frittata met gemengde paddenstoelen, rode ui en tapenade
Een tijdje terug was ik op zoek naar een vervangend recept van een paddenstoelen plaattaart. Een koolhydraatarme variant. Dan denk ik snel aan een frittata. Even lekker en ook gebakken in de oven. Veel paddenstoelen, heerlijke kruiden en gratineren in de oven. Het recept frittata met gemengde paddenstoelen, rode ui en tapenade kwam op tafel. Heel erg lekker en eerlijk je mist de bladerdeegbodem niet zo, want dit frittata recept is gewoon heerlijk en een tip voor de paddenstoelen en omelet liefhebber.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten frittata met gemengde paddenstoelen voor 4 personen
- 8 eieren
- 500 gram gemengde paddenstoelen (van champignons tot shi-take)
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- handje verse gesneden bieslook
- 100 ml melk
- Bakje rode tapenade of maak zelf mijn rode pesto recept
- 2 eetlepels olijfolie of bakspray
- Handje paneermeel
- Snuf peper en zout
Extra ingrediënten voor de garnering
- cherry tomaatjes
- rucola
Tips voor de bereiding van de paddenstoelenfrittata met rode ui en tapenade
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 20 minuten + 40 minuten in de oven
Benodigdheden in de keuken
- snijplank
- mes
- wok
- spatel
- ovenschaal ongeveer 30 bij 20 cm en 5 cm hoog
- keukenpapier
- mengschaal
Recept frittata met paddenstoelen, rode ui en tapenade
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Groente en kruiden wokken
Snipper de ui, knoflook en de bieslook. Dit kan met een mes, maar zelf vind ik het makkelijk om dit in een hakmolen te doen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in de wok. Maak de paddenstoelen schoon en snijd de paddenstoelen fijner voor hoe ver nodig. Wok de uien, knoflook, bieslook en paddenstoelen in de wok. Doe dit ongeveer vijf minuten, zodat een groot gedeelte vocht onttrokken is en de eerste garing heeft plaatsgevonden. Zet de wok uit en dan kunnen de groente afkoelen.
Frittata bereiden
Klop ondertussen de eieren met de melk tot een glad geheel. Breng de eieren op smaak met zout en peper. Klop vervolgens de tapenade of de rode pesto door de basis voor de frittata. Je kunt ook variëren met groene pesto of mijn recept voor pistachepesto. Meng vervolgens de groente door de eieren. Vet de ovenschaal in met één eetlepel olijfolie of met een bakspray naar keuze. Verdeel dit vervolgens met keukenpapier goed over de ovenschaal. Giet de basis voor de frittata in de ovenschaal en meng alles nog een keer goed door, zodat de frittata goed verdeeld is over de ovenschaal. Top de fritatta af met een eetlepel paneermeel. Dit onttrekt vocht en geeft een knapperig laagje.
Frittata bakken in de oven
Plaats de frittata met gemengde paddenstoelen, rode ui en tapenade in de oven voor 40 minuten. Haal de frittata uit de oven. Controleer even goed of deze goed stevig is in het midden met bijvoorbeeld een satéprikker. Is de frittata nog te nat plaats deze dan nog even 10 minuten terug in de oven. Dan is deze echt goed! Dit kan ook onder de grill in plaats van gewoon heteluchtstand.
Maak de gemengde paddenstoelen frittata af met een handje rucola en cherrytomaatjes.
Meer frittata recepten?
- frittata met chorizo
- winterse frittata met zuurkool en rookworst
- Griekse frittata met aubergine en feta.
Recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's