05 mrt Frittata met gemengde paddenstoelen, rode ui en tapenade
Een tijdje terug was ik op zoek naar een vervangend recept van een paddenstoelen plaattaart. En ja ook het recept voor deze paddenstoelen plaattaart ga ik uitwerken, want ook die was heel erg lekker heb ik van horen zeggen. De hartige taart heb ik namelijk door mijn ervaringen met NewFysic niet geproefd. Bladerdeeg hoort er nu eenmaal, helaas, niet bij. Ik was niet de enige die even geen bladerdeeg at dus ik maakte ter vervanging een soort gelijk recept en ik viel terug op de oude vertrouwde frittata recepten. Altijd lekker! Maar ik probeerde dus eigenlijk twee hartige taarten met paddenstoelen te maken. Lekker hoor! Een met een bladerdeeg bodem en een koolhydraat arm recept dus. Dat werd deze frittata met gemengde paddenstoelen, rode ui en tapenade. Heel erg lekker en eerlijk je mist de hartige niet zo, maar ik kan het begrijpen wanneer je eventueel ook geïnteresseerd bent in dit recepten, want hartige taarten zijn gewoon super lekker!
Ingrediënten frittata met gemengde paddenstoelen voor 4 personen
- 8 eieren
- 500 gram gemengde paddenstoelen (van champignons tot shi-take)
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- handje verse gesneden bieslook
- 100 ml melk
- Bakje rode tapenade of maak zelf mijn rode pesto recept
- 2 eetlepels olijfolie of bakspray
- Handje paneermeel
- Snuf peper en zout
Extra voor de garnering: Cherry tomaatjes en rucola
Tips voor de bereiding van de paddenstoelenfrittata met rode ui en tapenade
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 20 minuten + 40 minuten in de oven
Benodigdheden: snijplank, mes, wok, spatel, ovenschaal ongeveer 30 bij 20 cm en 5 cm hoog, keukenpapier, mengschaal
Recept frittata met paddenstoelen, rode ui en tapenade
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snipper de ui, knoflook en de bieslook. Dit kan met een mes, maar zelf vind ik het makkelijk om dit in een hakmolen te doen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in de wok. Maak de paddenstoelen schoon en snijd de paddenstoelen fijner voor hoe ver nodig. Wok de uien, knoflook, bieslook en paddenstoelen in de wok. Doe dit ongeveer vijf minuten, zodat een groot gedeelte vocht onttrokken is en de eerste garing heeft plaatsgevonden.
Zet de wok uit en dan kunnen de groente afkoelen.
Klop ondertussen de eieren met de melk tot een glad geheel. Breng de eieren op smaak met zout en peper. Klop vervolgens de tapenade of de rode pesto door de basis voor de frittata. Je kunt ook variëren met groene pesto of mijn recept voor pistachepesto. Meng vervolgens de groente door de eieren. Vet de ovenschaal in met één eetlepel olijfolie of met een bakspray naar keuze. Verdeel dit vervolgens met keukenpapier goed over de ovenschaal. Giet de basis voor de frittata in de ovenschaal en meng alles nog een keer goed door, zodat de frittata goed verdeeld is over de ovenschaal. Top de fritatta af met een eetlepel paneermeel. Dit onttrekt vocht en geeft een knapperig laagje. Plaats de frittata met gemengde paddenstoelen, rode ui en tapenade in de oven voor 40 minuten.
Haal de frittata uit de oven. Controleer even goed of deze goed stevig is in het midden met bijvoorbeeld een satéprikker. Is de frittata nog te nat plaats deze dan nog even 10 minuten terug in de oven. Dan is deze echt goed! Dit kan ook onder de grill in plaats van gewoon heteluchtstand.
Maak de gemengde paddenstoelen frittata af met een handje rucola en cherrytomaatjes.
Meer frittata recepten?
Nog een frittata maken? Maak dan deze heerlijke frittata met chorizo! Ga voor de winterse frittata met zuurkool en rookworst of deze Griekse frittata met aubergine en feta.
Meer recepten ontvangen van Foodblog Foodinista? Volg Foodblog Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's