Paella met konijn, kip en Iberico worst - Recept van Foodblog Foodinista

Paella met konijn, kip en Iberico worst

Deel deze post

Paella kun je het hele jaar door eten. Het lekkere aan paella is dat je ook nog eindeloos kunt variëren. Er wordt bij paella veelal gedachten dat het het ultieme visrecept is en dat het ook met alleen vis gemaakt moet worden. Maar er is geeneens een standaard receptuur voor paella. Natuurlijk wel voor de basis. Maar eigenlijk is het een restjes recept, een maaltijd ontstaan uit armoede. Heel vroeger ging er alleen maar wild vlees in paella, gevangen bij de jacht en werd er zo een rijke maaltijd gecreëerd. Vooral een hele voedzame maaltijd voor herfstdagen en winterse dagen. Toen de paella de kust bereikte claimde de stad Valencia de paella en werd het een vismaaltijd. Zo een geschiedenislesje. Voor dit paellarecept grijpen we terug naar de oorspronkelijke paella met wildvlees, de welbekende kip en gedroogde worst. Een paellarecept met alleen vlees. We maken paella met konijn, kip en Iberico worst. Wil je het toch anders? Dan kun je ook kiezen voor de paella met mosselen of de paella met kip en chorizo. Want het is niet het eerste paella wat ik maakt op de blog. Maar voor deze keer en passend bij dit seizoen, de herfst, maak ik een wild paella die wellicht ook wel geschikt is voor Sinterklaasavond. De paella met konijn, kip en Iberico worst maak je als volgt.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Paella met konijn, kip en Iberico worst - Recept van Foodblog Foodinista

Ingrediënten paella met konijn, kip en Iberico worst voor 4 personen

 • 250 gram paella rijst (gebruik echte paella rijst, zoals deze)
 • 2 kipfilets van 150 gram
 • 2 konijnpoten, zoals deze
 • 200 gram verse doperwten
 • 2 rode paprika’s
 • 1 Iberico worst, zoals deze
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 750 ml kippenbouillon
 • 100 ml witte wijn
 • 50 ml passata
 • theelepel saffraandraadjes
 • snufje kurkuma
 • snufje geroosterde zoete paprikapoeder, zoals deze
 • handje verse peterselie
 • snufje peper
 • 1 citroen of limoen
 • 1 eetlepel olijfolie of zonnebloemolie
Zelf Paella maken - Paella met konijn, kip en Iberico worst - Recept van Foodblog Foodinista

Alles over de stad van de paella – Valencia! – Lees hier mijn ervaringen in Valencia en je krijgt direct zin in een reis naar Spanje.

Tips voor de bereiding van de paella met konijn, kip en Iberico worst

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 30 minuten en stoven 50 minuten
Benodigdheden: snijplank, mes, paellapan, spatel, vergiet, vleestang, lepel, theelepel, klein glas

Paella met vlees maken - Paella met konijn, kip en Iberico worst - Recept van Foodblog Foodinista
Paella met konijn, kip en Iberico worst

Met een local de Spaanse keuken ontdekken? En ga je naar Valencia? Boek hier je foodtour in Valencia.

Recept paella met konijn, kip en Iberico worst

Start met de saffraan apart te zetten in een bakje met 50 ml water, zodat deze de smaak en kleur los kan laten in het water. Zet de kippenbouillon klaar.

Konijn grillen en op smaak brengen

Verhit in de paellapan de olie. Bestrooi de konijn met zout en peper. Wanneer de olie heet is braad je de konijn in de paellapan. Draai de konijn af en toe om. De konijn dient uiteindelijk volledig dichtgeschroeid te zijn en een lichtbruin kleurtje te hebben.

Na 5 minuten konijn grillen

Kip grillen en op smaak brengen

De kip mag naast de konijn in de paellapan. Bestrooi de kip met de paprikapoeder, kurkuma en peper. Braad de kipfilet in de paellapan. Draai de kip afentoe om. Laat zowel de kip als de konijn 10 minuten om en om braden.

Snijwerk voor de paella

Snijd de uien in grove uienringen. Haal de zaadlijsten uit de paprika en snijd de paprika’s in lange stroken.

Groente bereiden voor de paella

Wanneer de kip rondom is dichtgeschroeid ga je de uien en de paprika bereiden in de olijfolie. Deze worden glazig, niet bakken. Knijp de knoflookteentjes uit. Meng na vijf minuten de doperwtjes door de groente. Breng op smaak met de tomatenpuree.

Paella met konijn, kip en worst

Verdeel de paellarijst over de pan. Blus alles af met de saffraan en het vocht van de saffraan. Vervolgens met de kipbouillon en de wijn. Roer alles een keer door, zodat de groente, paellarijst en smaakmakers goed verdeeld zijn en dus ook de smaken. Laat de paella op laag voor voor 60 minuten koken. De konijn moet goed stoven. Snijd de Iberico worst in stukjes en verdeel deze over de paella. Snijd alvast de peterselie fijn en de citroen of limoen in plakjes. Het is nu een kwestie van geduld. Kijk goed of alles rijst en de konijn mals is. Eventueel mag er nog één keer 250 ml kippenbouillon in de paellapan. Serveer de paella met de peterselie en de citroen of limoen. Eet smakelijk!

Nog een Spaans recept maken?

Maak dan bijvoorbeeld ook eens het Spaanse stoofvlees. Op de blog ga je het recept vinden voor Spaans stoofvlees met chorizo. Kijk hier voor het recept.

Meer rijst gerechten van Foodblog Foodinista? Volg foodblog Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie