Marokkaanse zoete stoofschotel recept foodblog Foodinista

Marokkaanse zoete stoofschotel met rundvlees, wortel en dadel

Deel deze post

Het was weer zo’n echte herfstdag, waarop je gewoon ontzettend veel trek krijgt in een heerlijke langzaam gegaarde stoofschotel. Slowfood en comfort maaltijden noem ik het ook wel en waar je een heel goed en eigenlijk ook nog een gezond gevoel bij krijgt. Tijd voor een Marokkaanse zoete stoofschotel met rundvlees, wortel en dadel, waar ik echt dol op ben al die heerlijke smaken bij elkaar. De rijke geuren en kleuren van Marokko in één gerecht. Daarbij is dit stoofpotje een stoofvlees zonder alcohol wat het recept voor velen toegankelijker maakt en nog steeds rijk van smaak.

Verliefd op Marokko en de Marokkaanse keuken

Marokko is één van mijn favoriete vakantielanden. De geuren en kleuren ga je ook terug vinden in dit Marokkaanse stoofpotje. Een zoete stoofschotel zonder alcohol die ik regelmatig maak en natuurlijk zonder pakjes en zakjes, in ieder geval niet kant en klaar. Gewoon helemaal zelf gemaakt en een stoofschotel recept from scratch, want een stoofschotel zelf maken is simpel en ontzettend smaakvol! Je moet alleen weten hoe je de kruiden en ingrediënten samenstelt voor het Marokkaanse stoofvlees recept en dan komt het allemaal goed. Leuke tips zijn natuurlijk deze Marokkaanse kookboeken waarbij je nog meer de Marokkaanse keuken kunt ontdekken.

Stoof recepten van Foodblog Foodinista

Daarvoor deel ik ook diverse stoofschotel recepten met je op de blog met een andere basis, zoals een Italiaanse, Belgische en natuurlijk Nederlandse hachée. Ik vind stoofschotel gerechten ideaal voor je zelf, maar ook als gezinsmaaltijd, vooral nu in de herfst en de winter, al vind ik dit ook een zomer stoofschotel door de zoete smaken.

Marokkaanse keuken

Waar ik aan moest denken toen ik deze zoete stoofschotel ging maken? Eigenlijk aan onze rondreis door Marokko van een aantal jaar terug, waar wij echt heerlijk hebben gegeten. Onze eerste rondreis door Marokko vond ook plaats in de winter, met voor ons nog steeds heerlijk weer rond de twintig graden, maar voor Marokkaanse begrippen fris en regelmatig koud. Op de menukaart veel tajine recepten en ook echt mals gestoofd vlees. Heerlijk! Heel anders dan onze volle stoofschotels met bier en wijn, die ook heerlijk zijn, maar echt zoet gemaakt met alcohol.

Volg je Foodinista ook al op InstagramFacebook en Pinterest en volgt altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief voor up-dates.

Stoofvlees met appelsap

Ik ben eens gaan uitzoeken hoe je de Marokkaanse zoete stoofschotels maak zonder alcohol en dit zoete stoofschotel recept is het geworden, wat dankzij het ontbreken van de alcohol is de stoofschotel kindvriendelijk en gezond. Natuurlijk worden de zoete smaken ook gecreëerd door de zoete smaakmakers die gecreëerd worden door wortels, appelsap en dadels. Klinkt goed en erg lekker toch?

Zoete stoofschotel receptblog Foodinista

Ingrediënten Marokkaanse zoete stoofschotel 4 personen

  • 700 gram runderlappen in blokjes van 3 bij 3 cm
  • 500 ml appelsap
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel kaneel
  • 100 gram pitloze dadels
  • 5 appels in stukjes
  • 3 wortels in plakjes
  • 2 uien in ringen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Handje verse fijngesneden koriander

Tips voor de bereiding van de zoete stoofschotel met couscous

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 3 uur stoven (Voorbereiding 30 minuten + stoven minimaal 180 minuten)

Benodigdheden in de keuken

Recept zoete stoofschotel met Marokkaanse twist

Al het vlees en de groente heb je al voorgesneden.

Stoofpotje voorbereiden

Verhit in de stoofpan de olijfolie. Grill vervolgens het vlees rondom bruin in ongeveer 3 minuten.Grill nog 2 minuten al spatelend de uien, wortel, komijn en de kaneel mee. Blus af met de appelsap en kippenbouillon. De pan is nu goed vol en het lijkt wel soep, maar dit gaat nog ver inkoken.

Zoet Marokkaans stoofpotje stoven


Laat dit op laag vuur met af en toe door roeren 105 minuten stoven. Nu mogen ook de appels en de dadels erbij (deze binden ook nog goed). Stoof nog goed voor 30 minuten. Zet de laatste 15 minuten de verhitting omhoog, maar blijf er dan wel bij, om indien mogelijk de saus in te koken en spatel regelmatig. De groente en fruit, kookt nu ook goed stuk en het vlees moet echt uit elkaar vallen.

Serveer het Marokkaanse stoofpotje

Serveer de zoete stoofschotel met couscous is couscous niet je favoriet? Dan is het ook lekker tussen een pitabroodje, met aardappels of rijst. De aardappels (hardkokers) kun je eventueel beetgaar koken en daarna nog twee minuten zacht meekoken met de stoofschotel.

Meer recepten voor stoofpotjes van Foodinista?

Maak dan ook eens de Italiaanse stoofschotel en het recept voor mijn Belgisch zuurvlees.

Direct de nieuwste blogs en recepten ontvangen van Foodblog Foodinista? Volg Foodblog Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

4 Reactie's
  • Elize
    Geplaatst op 12:00h, 03 oktober

    Yumm! Het ziet er heerlijk uit.. Zo lekker, de Marokkaanse keuken!

  • Foodinista
    Geplaatst op 21:21h, 03 oktober

    Ja dat vind ik ook! Wel een eigen twist natuurlijk. ;-).

  • Trijntje
    Geplaatst op 12:31h, 05 augustus

    Lijkt lekker ,ga het zeker uit proberen en dan in de slwocooker
    Even een vraag,3 wortels,gewonde worteltjes of 3 winterwortels?

  • admin
    Geplaatst op 20:12h, 09 augustus

    Leuk en lekker! 3 gewone wortels en anders dan is één winterwortel voldoende.

Geef een reactie