Stoofvlees recept met bier Foodblog Foodinista

Stoofvlees recept met bier

Deel deze post

Vroeger kreeg ik bij mijn oma veel Belgisch stoofvlees oftewel zuurvlees. Deze smaak probeer ik te benaderen in mijn Belgisch stoofvlees recept met bier. Dit is mijn Belgisch stoofvlees recept met natuurlijk Belgisch bier. Ik weet het, geen appel of perenstroop, maar je kunt zelf toevoegen. Het speciaalbier bevat al deze ingrediënten en maakt het prachtig glanzend, zoals je kunt zien op de foto en de smaak heeft het zuurtje.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Ingrediënten voor Belgisch stoofvlees voor 4 personen

  • 1 kilo magere rundstoofvleeslappen
  • 100 gram spekblokjes
  • 500 gram uien
  • 250 gram champignons
  • 1 laurierblad
  • 1 hand verse peterselie
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 750 ml speciaalbier bij voorkeur donker amber bier, mijn favoriet is Gulden Draak dit bier geeft een geweldige glans en smaak
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 20 gram roomboter
  • 5 plakken ontbijtkoek
  • 5 theelepels scherpe mosterd (dijon)
  • 2 eetlepels appelstroop

Praktische tips voor het stoofvlees recept met bier

Moeilijkheid 1-5: 3
Tijdsduur: Voorbereiding 40 minuten en stoven 3 uur. Het beste stoofvlees maak je een dag vooruit.
Benodigdheden: 2 snijplanken, 2 messen, stoofpan, lepel, spatel

Stoofvlees recept met bier voor vier personen

Verwarm de boter in de stoofpan. Begin ondertussen met het schillen en het snijden van de uien in grove halve uienringen. Wanneer de boter is gesmolten en heet is mogen de spekblokjes worden bijgevoegd. De spekblokjes mogen worden aangebakken. Tot ze een lichtbruine teint krijgen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. In de tussentijd kunnen de uien worden gesneden.
Wanneer de spekblokjes zijn aangebakken mogen de uien worden toegevoegd, samen met de bruine suiker. Meng de bruine suiker samen met de spekjes door het uienmengsel en laat de uien in circa een kwartier mooie caramelliseren totdat ze een mooie lichtbruine gloed krijgen. Roer er af en toe doorheen, zodat ze allemaal de onderkant van de pan raken.
Snij ondertussen het vlees in stukken van circa 2 bij 2 cm.
Na 15 cm. Zijn de uien gecaramelliseerd en mag het vlees worden toegvoegd. Meng het mengsel door elkaar. Zorg in de tussentijd. Dat het vlees aan alle kanten net even licht dicht schroeit en de sappen van de uien, spekjes en suiker goed opneemt.
500 ml van het bier mag bij de stoofschotel worden gevoegd. Al weet je dit zeer waarschijnlijk wel, maar let op de schuimkraag. De fles is sneller leeg dan je denkt.
In de pan mogen het laurierblad, zout, peper en de tijm worden toegevoegd.
Smeer 3 plakken ontbijtkoek in met respectievelijk 3 theelepels mosterd en appelstroop. Leg deze boven op de stoof. Deze lossen vanzelf op.
Zet de pan op een laag vuur voor een uur en laat het stoven.

Het stoven is begonnen

We zijn een uur verder. Roer er voorzichtig doorheen. Voeg de overige 250 ml bier toe en smeer de laatste 2 plakken ontbijtkoek in met de 2 theelepels mosterd. De ontbijtkoek zorgt voor een kruidige smaak en voor de binding.

Laat dit nog een uur doorsudderen. Snij ondertussen de champignons in plakjes.

Voeg de champignons toe en laat dit nog 10 minuten doorsudderen zodat deze zacht zijn geworden, ze voegen ook weer wat vocht toe.

Tip: Blijf af en toe wel opletten dat de onderkant niet aanbakt en roer er desnoods af en toe doorheen.

Stoofvlees recepten van Foodblog Foodinista

Eet smakelijk! En meer trek gekregen in stoofschotels? Probeer ook de Italiaanse runderstoofschotel of een Marokkaanse stoofschotel voor variatie. Ook staat het recept voor de aardappelpuree op de blog?

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

2 Reactie's
  • Daphne
    Geplaatst op 12:41h, 06 december

    Hey!
    Ik lees je blog altijd en ik geniet dikwijls van je recepten.
    Ik wil je alleen een tip geven echt Limburgs zuurvlees (Belgisch/Nederlands Limburg)wordt gemaakt met azijn en appelstroop. Deze ook zeker eens proberen. Dit is volgens mij meer het gerecht voor Belgisch stoofvlees, maar ook zeer zeker de moeite waard:)

    Groetjes

  • Foodinista
    Geplaatst op 09:43h, 09 december

    Hoi,

    Leuk dat je regelmatig leest! Goede tip! Met die variatie krijg je denk ik ook een zeer goede zoet-zure balans. Ik ga het ook een keer proberen. En variëren met speciaalbier geeft ook een variatie aan smaak.

    Groetjes

Geef een reactie