Griekse hartige cake met feta, paprika en olijven - Aperitief cake recept - Foodblog Foodinista

Griekse hartige cake met feta, paprika en olijven – Aperitief cake recept

Deel deze post

Regelmatig bak ik een cake. Meestal is het een zoete cake. Lekker bij de thee of een kopje koffie. Wel vind ik het de laatste tijd erg leuk om ook te variëren met hartige cake recepten. Want je kunt dus ook een hartige cake bakken. Een cake die heel goed samen gaat met een glasje wijn, bubbels of misschien wel een biertje, zoals deze cake, want het is een cake waar pit in zit. Een hartige cake die heel smakelijk is bij de borrel of bij een Griekse maaltijd. Dit recept voor een hartige Griekse cake is namelijke een Griekse hartige cake met feta, paprika en olijven. Een smaakmaker en weer eens iets anders. Een borrelrecept, maar ook lekker bij een Griekse salade of bij een kopje courgettesoep. Weer eens iets anders dan een stokbroodje en ben je net zoals wij ook zo dol op knoflook smeer er dan gewoon nog een beetje extra tzatziki op, deze kun je ook zelf maken met mijn recept voor tzatziki wat je hier kunt vinden. Ook kun je iets zoets toevoegen met vijgenjam. Genieten hoor, maar dan is het dus wel officieel een thuisblijf dag, want dat gaat stinken worden! En oh ja leftovers van deze hartige cake gaan natuurlijk ook prima voor de lunch. Eigenlijk is het gewoon een ideaal compact recept. Wat je wel moet doen? Bakken! Dus hoppa de keuken in voor de Griekse sferen.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Griekse hartige cake met feta, paprika en olijven - Aperitief cake recept - Foodblog Foodinista

Ik bakte al eerder een hartige cake met courgette en geitenkaas het recept ga je hier vinden of een Spaanse hartige cake met chorizo die hier je hier gaat vinden.

Ingrediënten Hartige cake met feta, paprika en olijven

  • 2 rode paprika’s
  • 1 ui
  • 1 blok feta
  • 6 zongedroogde tomaatjes, zoals deze
  • 3 eieren
  • 150 gram zelfrijzende bloem
  • 100 ml olijfolie
  • 100 gram gemengde olijven
  • 125 ml Griekse yoghurt vol vet, zoals deze
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder, zoals deze
  • handje verse munt
  • handje verse oregano
  • snuf zout en peper

Tips voor de bereiding van de Griekse hartige cake met feta, paprika en olijven

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 45 minuten en cake bakken in oven 50 minuten
Benodigdheden: snijplank, mes, schaaltje, garde, steelpan, schaal,  cakevorm van 16 cm, bakpapier, spatel

Griekse hartige cake met feta, paprika en olijven - Aperitief cake recept - Foodblog Foodinista
Griekse hartige cake met feta, paprika en olijven - Aperitief cake recept - Foodblog Foodinista
Griekse hartige cake met feta, paprika en olijven - Aperitief cake recept - Foodblog Foodinista

P.s.! De Griekse keuken is heerlijk! Maar het blijft natuurlijk ook altijd heel erg fijn om over Griekenland te lezen. Dat doe je hier! Waar ik de fijnse Griekse reistips met je deel met natuurlijk veel aandacht voor de Griekse keuken.

Recept Griekse hartige cake met feta, paprika, munt en olijven

Voorbereidingen

Vouw het bakpapier in vier delen. Knip de open hoek in. Maak het bakpapier aan de open hoeken iets kleiner. Druk het makkelijk in het cakeblik. Dan staat het cakeblik klaar voor de oven. Later til je de cake makkelijk uit het cakeblik.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Vulling voor de cake met feta, paprika en olijven

Snijd de paprika’s in kleine stukjes, niet groter dan 2 bij 2 centimeter. Snipper de ui. Ook deze mogen op de bakplaat. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok of hapjespan. Bak of wok de paprika voor 5 minuten en bak vervolgens de ui nog 3 minuten mee. Knijp de knoflook uit. Zet de groente even apart.

Smaakmakers voorbereiden

Hak de verse kruiden; oregano en munt. Snijd de tomaatjes in kleine stukjes. Snijd de olijven in ringen. Meng door de de verse kruiden. Breng verder op smaak met een snuf peper en zout. Meng ook op smaak met de paprikapoeder. Bewaar dit even apart. Zet nog even apart.

Beslag maken

Kook de yoghurt op laag vuur in een steelpan. Klop ondertussen de bloem met de eieren. Voeg geleidelijk de olijfolie en de warme yoghurt toe en blijf kloppen. Zorg dat er geen klontjes komen en dat de eieren niet gaan stollen. Je krijgt een glad beslag.

Griekse hartige cake met feta, paprika en olijven - Aperitief cake recept - Foodblog Foodinista

Nog een hartige cake maken? Bekijk dan ook het recept voor de Spaanse hartige cake met Chorizo.

Hartige Griekse cake bakken

Meng de vulling door het beslag. Spatel de paprika met de ui en knoflook en de koude vulling van tomaatjes, olijven met verse kruiden en paprikapoeder door het beslag. Meng alles met een spatel goed door elkaar, zodat het goed verdeeld is. Het beslag krijgt door de paprikapoeder een rode kleur. Verkruimel de feta grof door het beslag. Zo krijg je de mooie fetastukken in de hartige Griekse cake. De cake mag nu in de oven voor 50 minuten op 190 graden. Test de cake even met een satéprikker. Is de cake gaar? Perfect! Nog rauw? Plaats terug voor nog 10 minuten. Laat vervolgens de cake afkoelen in het blik buiten de oven voor 25 minuten en dan is het tijd om te genieten!

Meer Griekse recepten?

Liefhebber van de Griekse keuken? Maak dan ook eens deze recepten met een Griekse twist.

  • Wat dacht je van deze Griekse gehaktballetjes in tomatensaus met feta?
  • Ook heel lekker! Bak eens het Griekse gehaktbrood wat je hier gaat vinden.
  • Maak een Griekse stoofschotel, zoals deze Griekse stifado.
  • Snel en lekker eten met een Griekse twist? Dan is de Griekse poke bowl iets voor jou.

Meer recepten ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie