Griekse salade foodie in Naxos foodblog Foodinista

Foodie in Naxos Griekenland – Reistips Griekse eilanden en ontdek de culinaire Cycladen

Deel deze post

Daar is het eerste blog over mijn reis naar Naxos! Naxos? Waar is Naxos zul je misschien denken. Ik schrijf nu misschien heel snel en simpel over, maar ik mocht er dan ook een week gaan genieten! Geweldig een week lang op persreis naar dit geweldig eiland. En ik kan je vertellen, eigenlijk is een week niet lang genoeg, want er is ontzettend veel te doen en te beleven. Naxos is het grootste eiland van de Cycladen en is voor eten en drinken geheel zelf voorzienend. Een reden, waardoor dit het Griekse eiland Naxos ook ook ontzettend veel te bieden heeft. In dit blog neem ik je mee naar alles wat ik heb mogen proeven en ontdekken en een eerste blik bij de restaurantjes en proeverijen. Ik beloof je er komen nog meer blogs over Naxos, want je kunt er ook geweldig shopen, veel food souvenirs, maar ook andere hele leuk dingen, door de straatjes struinen en is er heel veel cultuur. Misschien heb je het eerste al ondekt in mijn augustus dagboek of heb je al het één en ander meegekregen tijdens de reis op social media, want daar heb ik al veel foto’s gedeeld. In dit foodie in Naxos blog is het tijd voor veel eet tips en typisch Naxos op je bord.

Foodie in Naxos

Welke reisbestemmingen ken jij van Griekenland? Ik moet eerlijk toegeven dat mijn kennis best wel beperkt was voor het hele project voor Ilovegriekenland van start ging. Ik kende de grote bekende eilanden en ik ben een keer naar Athene geweest en Lefkas. Lefkas vond ik al een bijzondere bestemming, maar er zijn wel 100 eilanden en Griekse bestemmingen die te ontdekking zijn en allemaal hebben ze een eigen karakter en iets bijzonders te hebben. Zo is Naxos is een perfect eiland voor foodies met heel veel diverse restaurants en eigen producten. Zowel in de keuken als in de delicatessenwinkels. Ook ieder restaurant heeft vaak weer een eigen specialiteit. Aan een week heb je dan ook niet genoeg, maar wel heb ik veel diversiteit kunnen ervaren. Wat heel erg leuk is! In dit foodie in Naxos verslag mijn leukste eerst tips en foto’s van de Naxos keuken.

Foto’s van een foodie in Naxos en heel veel lekker Grieks eten

Griekse salade en pita Gyros Foodie in Naxos foodblog Foodinista

Mijn eerste maaltijd in Griekenland was de good old Griekse salade en pita gyros. Deze kon ik niet overslaan en moest geproefd worden. Met drie redenen; De pita gyros is gemaakt door het restaurant van de boer van de appartement eigenaar waar ik de eerste nachten verbleef op Naxos, ik kende de echte Naxos keuken nog niet en ik had gigantische honger na mijn reis naar Naxos. Verblijf je bij Colloseo Star appartementen in Agios Prokopios ga dan zeker een pita giros eten bij Colosseo grill met zeezicht.

Pita gyros bij colosseo restaurant foodie in Naxos foodblog Foodinista

En nog een beetje meer pita gyros.

Griekse broodjes met voor de lunch Foodie in Naxos

Mijn appartement was direct aan het strand en daar kon je mij dan ook wel vinden, voor de lunch ging ik soms even terug naar het appartement op het warmste moment van de dag en haalde ik deze Griekse snacks. Griekse taart gevuld met feta en spinazie en taart gevuld met Naxos geitenkaas. Naxos kaas was echt heel pittig en romig supergoed! Bij mijn appartement Colosseo Star had ik ook een vijgenboom die vijgen pasten er perfect bij en even relaxen maar.

Capuccino Frappe stranddrankje Foodie in Naxos Griekenland

Voor op het strand is dit echt het favoriete drankje de cappuccino frappe met sterke Griekse koffie. Extra dit drankje is super populair en bestelt echt iedereen! Niet zo gek ook, de frappés kosten maar twee Euro op het strand in Griekenland. Was dat in Nederland ook maar.

All-inclusive autohuur Sunny Cars
Chocolade baklava met koffie frappé foodie in Naxos foodblog Foodinista

Mijn favoriete bakkertje in Agios Prokopios serveerde deze heerlijke chocolade baklava. Het was ontzettend moeilijk om er maar één keer van te gaan snoepen, want ik dacht er komt nog zo veel meer baklava, maar dit was echt de allerlekkerste van de hele week die ik heb gezien en dus ook geproefd. Absoluut een tip! De naam was in het Grieks, maar op de hoofdstraat, straat naar het strand herken je dit winkeltje direct. Met een terrasje buiten en de meest heerlijke delicatessen.

P.s. Lees ook mijn reisverhaal en reis tips voor het Griekse eiland Chios

Watermeloen slush Naxos Café Rendez Vous Chora foodblog Foodinista

Na drie dagen ben ik doorgereisd naar Chora de grootste toeriste plaats en eigenlijk stad van Naxos, waar veel te beleven is voor eigenlijk iedereen. Daar ontmoette ik Irini mijn contactpersoon voor tijdens de trip op Naxos. Na de wandeling die ik van het hotel, langs het strand en de boulevard koelde ik af met een frozen watermeloen limonade. Deze limonades werden erg populair tijdens de reis!

Loukoumades Griekse donuts bij rendez Vous cafe foodie in Naxos foodblog Foodinista

Bij het drankje kregen we Griekse Loukoumades een soort Griekse donuts vol suiker en Griekse roombroodjes maar echt te lekker! We hadden afgesproken bij Rendez vous café. Daar zou het mijn vaste ontbijt café worden en daar weten ze wel wat snoepen en eigenlijk foodporn is. Wow!

Champignons in knoflooksaus Irini's Chora boulevard foodie in Naxos Griekenland foodblog Foodinista

De zelfde avond ging ik eten bij restaurant Irini’s waar ik een hele uitgebreide maaltijd kreeg. Een volle tafel met Grieks eten. Onder andere deze champignons in romige knoflooksaus. Wat mij is opgevallen is dat je als vegetariër ook goed in Naxos kunt eten er kwamen veel vegetarische gerechten voorbij, maar van dit restaurant schrijf ik nog een uitgebreid verslag.

Spinazie balletjes en naxos kaaskroket foodie in Naxos foodblog Foodinista

Ook kreeg ik bij Restaurant Irini deze courgette en Naxos kaas kroketjes. Veel mezzes en wederom vegetarisch, maar pittig en heel goed van smaak. Restaurant kun je vinden op de boulevard. Bijna aan het einde bij de Poort naar Chora. Ze zijn herkenbaar aan de nog echte blauwe kleuren. Dat klinkt raar, maar er zijn tegenwoordig veel hippe restaurants.

Zelf het eiland Naxos ontdekken, huur hier je eigen huurauto

Wafel met Griekse yoghurt noten en honing foodie in Naxos foodblog Foodinista

De volgende ochtend ging ik ontbijten bij mijn ontbijtspot het Rendezvous Café op de Boulevard van Chora. Ik kon kiezen voor een schaaltje met Griekse yoghurt, noten en honing. Alleen dat eet ik thuis ook vaak. Ik moet zetten de yoghurt in Griekenland is romiger en de honing zoeter, maar ik kon het niet laten om voor een huisgemaakte wafel te gaan. Waar het Franse Rendezvous meets het Griekse Naxos. En het was de ontbijt hemel! Ik kon wel heel de dag vooruit tot het avondeten. Maar goed ook. Ik had er al een ochtendwandeling opzitten en ik ging door voor een wandeling door de stad.

Naxos kaas in noten met ingelegde tomaten in honing Foodinista in Naxos Griekenland Foodblog Foodinista

Deze avond ging ik eten bij Apostolis in de Old Market in Chora. Even zoeken, maar dan heb je wel een heel mooi restaurant gevonden. Veel restaurants bevinden zich aan de boulevard van Chora, maar dit restaurant is in het oude centrum tussen de kleine steegjes verstopt op een kein pleintje. Zo mooi dat ik er een blog over schrijf. Ik at er onder andere deze Naxos geitenkaas gebakken in hazelnoten met gekonfijte tomaatjes in honing. Naast het bijzondere plekjes was ook het eten erg goed.

Zelf ook gebakken feta maken? Op de blog deel ik mijn gebakken feta recept

Ontbijt crepe Griekse yoghurt walnoten en honing foodie in Naxos foodblog Foodinista

De volgende ochtend eerst een goed ontbijt voor een dag met Naxos ontdekken. Kaas proeven, het oude centrum in en likeur proeven. Als het even kan ook nog even zwemmen. Deze crepe met honing, Griekse yoghurt en walnoten was een goede bodem.

Ananas smoothie foodie in naxos foodblog Foodinista

Van ananas ga je stralen en vol vitamine dus bij de crepe ook nog een vitamineboost met een verse ananassmoothie.

Kytron Proeverij op Naxos Griekenland foodblog Foodinista

De Kytron stond al klaar om te gaan proeven. Kytron? Ja het lokale drankje van Naxos. Is het ook echt lekker? Ja! Dat verbaasde mij ook, want niet alles lokale brouwsels zijn ook een succes. Kytron daarentegen wel. De boventoon is limoenachtig, maar dan van de Kytronvrucht ook een zure citrusvrucht. Meer over mijn favoriet, de vrucht en andere souveniers komt nog op het blog en natuurlijk ben ik niet met lege handen terug naar huis komen en haal zelf een stukje Naxos in huis.

Mango frozen limonade op het strand Chora beach foodie in Naxos Foodblog foodinista

Na alle activiteiten had ik wel een frozen mango limonade op het strand verdiend. Prachtig uitzicht en even bijkomen in de schaduw. Chora is een prachtige en langgerechte plaats met diverse delen. Het strand, de boulevard langs het strand, stadskern, boulevard langs de haven, Old Market en Kasteel district. Veel te wandelen en veel te bezichtigen. Zonde om heel de dag op het strand te liggen, maar je moet er wel van genieten. Door naar een frisse duik en opfrissen voor het diner.

Overnachten in Naxos Stad doe je aan het strand of in één van de boutique hotels kijk hier

Alleen uit eten Friyay Foodie in Naxos foodblog Foodinista

Altijd gezellig natuurlijk met je zelf uit eten. Maar bijna overal heb je goede wifi op Naxos. Erg fijn! Dus even contact met thuis waar Eric met vrienden ging eten. Dus even een symbolische proost op de vrijdag! Iemand moet het doen op de vrijdag. Ik ging eten bij Metaxa weer in de oude markt, maar deze keer in het een gezellig straatje. Wat? Daarvoor schrijf ik een Old Market blog vol met leuke tips en do’s en don’ts.

Courgette balletjes foodie in Naxos

Nou ja oké één van de favorieten van dit restaurant, de courgetteballetjes en ik moet zeggen die waren goed. Er lag per ongeluk ook een tomatenbaletje die was wel erg droog en niet lekker. De tzatziki erbij was erg goed en nat bijna een week de eerste tzatziki die ik heb gegeten in Griekenland. Best wel grappig eigenlijk. Oh ja natuurlijk met de pita Gyros. Maar toch, je zou dit toch iedere dag verwachten? Uhm de keuken op Naxos is wel meer dan gyros, Griekse salades en tzatziki. Sowieso heel gevarieerd. Ik was het ook nog helemaal niet beu na bijna een week, want ik at veel groente, frui, vlees, vis en heel gevarieerd.

Zonsondergang met Gin Tonic cocktail op het strand foodblog Foodinista

De reis heb ik afgesloten met een gin tonic cocktail en een prachtige zonsondergang op het strand.

Calamaris op het strand in Naxos foodblog Foodinista

Natuurlijk kon Naxos niet verlaten worden zonder het eten van een klassieker. Calamaris op het strand met een cocktail. Wat een laatste avond en heel veel om naar terug te kijken! En nog veel meer om naar vooruit te kijken. Vooruit te kijken? Want ja ik heb nog veel meer foto’s gemaakt, nog veel meer geproefd en gegeten en dit ga je zien in aparte Naxos blogs over souvenirs, restaurantjes en de leukste plekjes, hotels en appartement om te blijven.

Meer weten over het Griekse eiland Naxos?

In totaal verbleef ik een week op het Griekse eiland Naxos. Wil je meer weten? Lees dan ook over het dorp Agios Prokopios en bekijk nog veel meer tips op Naxos in het uitgebreide artikel over de grootste plaats op Naxos Chora, waar ik ook direct veel meer vertel over de restaurants en andere activiteiten.

Kende jij het eiland Naxos al? Zou jij er naartoe gaan? Of überhaupt naar Griekenland, spreekt het land Griekenland je aan? Welke informatie wil jij nog meer lezen? Ik lees het heel graag!

Meer reis tips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie