
15 sep Grieks gehaktbrood met feta en spinazie
Schuif dit Grieks gehaktbrood recept met feta en spinazie de oven. Een leuk gehaktbrood recept met Griekse variatie. Lekker bij een bordje orzo, op brood of bij een Griekse salade. Bij dit Griekse gehaktbrood is het tzatziki recept een aanrader. Met deze tips zet je met dit gehaktbrood simpel een Griekse maaltijd op tafel en krijg je spontaan zin in vakantie naar Griekenland.
Zelf gehaktbrood maken
Het Grieks gehaktbrood is een heerlijk recept gebaseerd op Griekse smaakmakers, zoals feta, tomaat en spinazie. Ingrediënten die je veel tegen komt in de Griekse keuken en tijdens een vakantie in Griekenland. Waarom dan gehaktbrood maken? Want typisch Grieks is het niet of toch wel? De Griekse keuken is zo rijk dat we snel in standaard recepten denken, maar de Griekse keuken is rijk. Zomer, winter en eilandgerechten en binnenlandse keuken.
Wat is gehaktbrood
Het is ook zo grappig, want gehaktbrood heeft eigenlijk helemaal niks met brood te maken. De naam gehaktbrood heeft het gekregen, omdat je een langwerpig gehakt maakt in de vorm van een brood of cake wat je bakt in de oven. Je duwt het gehakt in bijvoorbeeld een cakevorm. Je brengt het gehakt op smaak met ingrediënten, zoals Griekse smaakmakers als feta, spinazie en oregano. In de oven wordt het gehaktbrood extra smeuïg. Ik kan je vertellen het is echt heerlijk en verrassend.
Gehaktbrood recepten
Wij gaan zeker nog wel variëren op de blog met diverse smaken. Wil je dit ook na het Griekse gehaktbrood recept? Al eerder maakten wij dit Italiaanse gehaktbrood recept met pancetta, mozzarella en Italiaanse kruiden en het gehaktbrood recept gevuld met ei en rauwe ham.
Griekse gehaktbrood maken met verstopte groente
Het Griekse gehaktbrood is bij ons thuis populair. Mijn oudste kind is ook echt geen groente eter, maar het gehaktbrood gaat er altijd in als een eetfeestje en ja dus ook de verstopte groente! Zijn antwoord is standaard: Dus we eten weer lekker! Anders toch ook? Ja maar geen groente op mijn bord. Hij moest eens weten. Want dit gehaktbrood is gewoon gevuld met ui, heel veel spinazie en tomaat. Lekker en een goed gevoel van de verstopte groente. Hoe wij het Griekse gehaktbrood maken ga ik met je delen, zodat je het gehaktbrood recept met feta en spinazie zelf ook in de oven kunt schuiven.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Extra tip: Bewaren gehaktbrood
Het gehaktbrood is groot en krijgt de grootte van een kleine cake. Het gehaktbrood kun je zowel warm eten bij de avondmaaltijd, maar is tot 3 dagen na bereiding nog heel lekker. Eet het nog een keer bij de avondmaaltijd of als lunch op een broodje of bij een frisse salade.

Ingrediënten Grieks gehaktbrood met Feta en spinazie voor 12 porties
- 750 gram half-om-half gehakt
- 1 plak feta
- 1 theelepel zoete gerookte paprikapoeder
- 2 eieren
- 50 ml passata
- 1 tomaat
- eetlepel paneermeel
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 200 gram diepvriesspinazie blokjes
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel komijnpoeder
Tips voor de bereiding van het Grieks gehaktbrood recept
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 30 minuten en oven tijd 60 minuten plus een keer kantelen
Benodigdheden in de keuken
- snijplank
- mengschaal
- hakmolen is makkelijk
- mes
- cakevorm van formaat 16 cm lang (geen grote vorm, dan breekt gehaktbrood makkelijk)
- ovenplaat
- bakpapier
- 2 spatels
- zeef met steel
Waar eet je gehaktbrood bij?
Eet tips: Eet het Grieks gehaktbrood bij een saffraan orzo, zoals deze. Ook lekker met aardappelpuree en geroosterde tomaatjes.

Recept Gehaktbrood met feta, spinazie, tomaat en Griekse kruiden
Haal de spinazie uit de vriezer en laat deze ontdooien. Zet deze eventueel eventueel even in de oven tijdens het opwarmen voor het sneller ontdooien. Vergeet dit alleen niet! Want niet langer dan 5 minuten. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vulling maken voor het Grieks gehaktbrood
We starten met het maken van de vulling voor het gehaktbrood. Snipper de ui en de knoflook. Meng deze in een schaal met de paneermeel, oregano, komijnpoeder en paprikapoeder. Breek de eieren en meng de passata door de vulling van het gehaktbrood. Nu is het tijd om het gehakt er doorheen te kneden. Zorg dat de vulling goed verspreid is door het hele gehakt. Zet het gehakt even apart.
Spinazie en feta toevoegen aan het gehaktbrood
Druk de spinazie boven de wasbak of een schaal uit in een zeef, zoals een zeef met steel. Blijf ongeveer 3 minuten lang goed drukken, zodat er veel vocht uitkomt. Meng vervolgens de spinazie door het gehakt. Brokkel de feta door het gehakt en meng alles nog een keer goed door elkaar. Ben je bang dat alles heel vochtig is? Meng dan nog een theelepel paneermeel door het gehakt. Droog zal het niet worden, want het gehakt is ook vettig.
Gehaktbrood in het bakblik
Knip het bakpapier in de hoeken in en laat het zakken in het bakblik. Zo til je het gehaktbrood later makkelijk uit het bakblik en blijft het niet plakken. Druk de het gehakt in het bakblik. Plaats het gehaktbrood in de oven voor 45 minuten op 180 graden.

Gehaktbrood kantelen
Het gehaktbrood is nu grotendeels in de oven gebraden. De bovenkant is mooi bruin gebraden. Alleen dit willen we rondom. Haal het bakblik met het Grieks gehaktbrood uit de oven. Keer het gehaktbrood voorzichtig om op de bakplaat. Uit het bakblik komt veel vet dit kun je alvast even afdeppen. Laat het in de oven nog even verder grillen voor 15 minuten op 180 graden, zodat het gehaktbrood rondom mooi knapperig gegrild is.
Laat het gehaktbrood na het grillen even 5 minuten afkoelen. Verplaats het naar een snijplank en eet smakelijk!
Meer recepten met een Griekse twist?
Liefhebber van de Griekse keuken? Maak dan ook eens deze recepten met een Griekse twist.
- Wat dacht je van deze Griekse gehaktballetjes in tomatensaus met feta?
- Maak een Griekse stoofschotel, zoals deze Griekse stifado.
- Snel en lekker eten met een Griekse twist? Dan is de Griekse poke bowl iets voor jou.
Meer recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's