Hartige cake met courgette - Aperitief cake recept - Met hele fijne tips uit het kookboek De makkelijke Franse keuken - Foodblog Foodinista

Hartige cake met courgette – Aperitief cake recept – Met hele fijne tips uit het kookboek De makkelijke Franse keuken (review)

Deel deze post

Al weer even terug kreeg ik het kookboek De makkelijke Franse keuken van Koken met Karin. Koken van Karin ken ik vooral van koken zonder pakjes en zakjes. Iets waar ik enthousiast over ben, want ik ban ook voor zover het kan de pakjes en zakjes uit de keuken. Ik geloof er in dat je het echt wel zelf kan en dat is juist zo leuk en lekker aan koken. Met dit kookboek zie ik dat we nog een overeenkomst hebben. De Franse keuken. Nou ja de liefde voor Frankrijk. Oké de liefde van Karin is extreem groot. Zij is een Franse studie verder, kijkt met gemak Franse films en leest Franse boeken, Karin heeft zich bijna omgetoverd tot een halve Francaise. Daarentegen stuntel ik, maar drink ik met liefde Franse wijn, reis ik graag naar Frankrijk, ontdek ik met liefde alle regio’s en denk ik bij alle recepten hoe maak ik dit zelf of vertel mij alsjeblieft waar ik dit in Nederland ook zo goed kan eten en dan het liefst met de zelfde sfeer erbij en bedenk ik bij iedere reis, wanneer mag ik weer? En welke regio’s zijn er nog meer? Want overal is het anders! Meer over de liefde van Karin over Frankrijk? Dan moet je gewoon zelf het boek in huis halen, want het is de moeite waar vooral nu we waarschijnlijk zelf deze zomer Frankrijk moeten missen. Dan heb je toch een beetje Frankrijk nodig al is het in een kookboek. Ik heb het kookboek al tig keer doorgelezen van rijstsalade tot hartige cake tot courgette en besloot er ook uit te gaan koken. Daarom deel ik één recept met je, maar eerst deel ik nog iets meer informatie met je.

Het kookboek De Makkelijke Franse keuken bestel je hier.

Hartige cake met courgette - Aperitief cake recept - Met hele fijne tips uit het kookboek De makkelijke Franse keuken - Foodblog Foodinista

Kookboek review De Makkelijke Franse keuken van Koken met Karin – Karin Luiten

Het kookboek begint met een persoonlijke inleiding en de liefde voor Frankrijk met daarbij direct een aantal hele fijne foto’s in Frankrijk, waardoor je misschien meer zin krijgt in vakantie dan om de keuken in te duiken. Maar op dit moment moeten we het daar toch mee doen en dan zijn de Franse recepten een heel goed alternatief. Het boek is overzichtelijk, want het is ingedeeld in diverse hoofdcategorieën, zoals soep, kaas, aardappels, toetjes en anders basis ingrediënten en gerechten die niet mogen missen in de Franse cuisine. De enige uitdaging is een favoriet recept kiezen, want overal denk je. Oh ja! Dat moet ik echt maken. Klassiekers als Franse uiensoep, Quiche lorraine, coquilles, vis en pappillote, tongrolletjes, maar ook een croissantovenschotel het komt allemaal voorbij. Natuurlijk ook hoe je een kaasplank samenstelt je favoriete Franse desserts en waar de Franse goed in zijn het aperitief moment! Een aperitief cake hoort daar ook bij en daar heb ik mij door laten inspireren voor dit recept.

Frans Kookboek van Karin Luiten - De makkelijke Franse keuken - kookboek review Foodblog Foodinista

Het kookboek De Makkelijke Franse keuken van Koken met Karin bestel je hier.

Even naar Frankrijk? Lees dan hier mijn reiservaringen in Frankrijk van de Ardèche naar de Dordogne en skiën in de Savoie.

Recept hartige courgettecake gevuld met geitenkaas en vijgenjam van Foodblog Foodinista

Recept Hartige Cake met Courgette, geitenkaas en vijgenjam – Aperitief cake met Courgette voor 10 plakken

Voor het originele recept van Karin ga je natuurlijk gewoon naar het Franse kookboek van Karin, wat je hier kunt bestellen. Zo gebruikt Karin schapenkaas en ben ik overgestapt naar Geitenkaas aangezien wij hier in de regio een heerlijke geitenkaas boerderij hebben. Ook had ik de Dordogne nog een heerlijk potje vijgenjam staan en daar heb ik de hartige cake mee gevuld, vijgenjam kun je natuurlijk ook in Nederland vinden in de supermarkt. Maar zoals je leest in het kookboek deinst Karin er ook niet voor terug om te experimenteren met de Franse kaasjes. Lekker! Verder is het basisrecept gelijk.

Courgettecake recept met geitenkaas en vijgenjam van Foodblog Foodinista

Ingrediënten Courgettecake met geitenkaas en vijgenjam

1 courgette van ongeveer 500 gram
100 gram zwarte olijven zonder pit
125 gram harde geitenkaas
3 eieren
3 eetlepels vijgenjam, zoals deze
150 gram zelfrijzende bloem
100 ml zonnebloemolie
100 ml melk
1 knoflookteen
handje verse basilicum
snuf zout en peper

Tips voor de bereiding van de cake met courgette en geitenkaas

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 30 minuten en oven 50 minuten
Benodigdheden: snijplank, mes, schaaltje, garde, steelpan, schaal, hapjespan, cakevorm van 16 cm, bakpapier, spatel

Courgettecake recept met geitenkaas en vijgenjam van Foodblog Foodinista

Recept Hartige cake met courgette en geitenkaas

Vouw het bakpapier in vier delen. Knip de open hoek in. Maak het bakpapier aan de open hoeken iets kleiner. Druk het makkelijk in het cakeblik. Dan staat het cakeblik klaar voor de oven. Later til je de cake makkelijk uit het cakeblik.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Vulling voor de courgettecake

Snijd de courgette in dunne halve maantjes. Verwarm een eetlepel olie in de hapjespan en bak de courgette rondom met een snufje zout. Zo verlies de courgette ook veel vocht. Knijp het teentje knoflook uit en breng de courgette op smaak met peper. Bak nog 5 minuten. Zet de verhitting uit. Zet een schaaltje klaar. Snijd de olijven in ringen, rasp de kaas grof en hak de basilicum. Bewaar dit even apart.

Beslag maken

Kook de melk op laag vuur in steelpan. Klop ondertussen de bloem met de eieren. Klop geleidelijk de olie en de warme melk toe blijf kloppen en zorg dat er geen klontjes komen en dat de eieren niet gaan stollen.

Hartige cake bakken

Meng de vulling door het beslag. Spatel de courgette en de koude vulling door het beslag. Vul het cakeblik met de eerste helft van het beslag. Verdeel vervolgens 3 eetlepels vijgenjam rijkelijk over het beslag. Zorg wel dat niet aan de randen komt. Het moet een vulling zijn. Verdeel vervolgens het tweede deel beslag over de cake. De cake mag nu in de oven voor 50 minuten op 190 graden. Bij mij in de oven is dit nodig, maar het originele recept is 45 minuten op 180 graden. Laat vervolgens de cake afkoelen in het blik en dan is het tijd om te genieten!

Een aperitief cake past natuurlijk perfect bij een borrelmoment dus kijk vooral even rond bij de borrelplanken op de blog, zoals deze of bij een heerlijke soep, zoals deze courgettesoep met mascarpone.

Meer reistips ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op InstagramTwitter en Pinterest.


2 Reactie's
  • Ingetje
    Geplaatst op 19:57h, 29 mei

    Er staat ‘snijd de courgettecake in halve maantjes’ maar dat moet zijn ‘de courgette’ gok ik ;)
    Verder lijkt het me heerlijk en ga ik dit zeker eens proberen!

  • admin
    Geplaatst op 15:46h, 02 juni

    Haha inderdaad, we gaan iets te snel en ik pas het aan! Dankjewel!

Geef een reactie