Turkse ovenschotel met gehakt, aubergine en courgette in tomatensaus - Foodblog Foodinista

Turkse ovenschotel met gehakt, aubergine en courgette in tomatensaus

Deel deze post

Waar ik tijdens onze vakantie in Turkije altijd het meest van geniet, wanneer het over eten gaat, zijn de gerechten met zachte aubergine en courgette in een tomatensaus met rijke kruiden. Daarop gebaseerd maak ik een Turkse ovenschotel met gehakt, aubergine en courgette in tomatensaus.

Turkse ovenschotel maken

Je rolt een kleine hamburgertjes en deze verdeel je met de aubergine en courgette over een ovenschaal in de tomatensaus. Alles wordt heerlijk mals. De ovenschotel combineert goed met een knoflook yoghurtsaus met frisse kruiden of wil je meer kijk dan eens naar de Griekse tzatziki. Want waarom alleen de vakantiegerechten voor op vakantie bewaren. Thuis is het natuurlijk ook heerlijk om deze Turkse recepten zelf te maken. De Turkse keuken is rijk en gevarieerd. Oosterse geuren, kleuren en smaken. Zo maakte ik bijvoorbeeld al eerder een Turks stoofpotje met aubergine en gehakt en ook verrassend is de shoarma met kabeljauw.

En nu? Nu deel ik het recepten voor de Turkse ovenschotel met gehakt, aubergine en courgette in tomatensaus.

Volg je Foodinista ook al op InstagramFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Turkse ovenschotel met gehakt, aubergine en courgette in tomatensaus

Ingrediënten Turkse ovenschotel met gehakt, aubergine en courgette in tomatensaus voor 4 personen

Ingrediënten voor de ovenschotel

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 800 ml tomatensaus
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 uien
  • 1 theelepel zoete gerookte paprikapoeder
  • eetlepel gedroogde oregano
  • theelepel komijnpoeder
  • snufje kaneel
  • flinke snuf zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • handje verse peterselie
  • handje verse koriander
  • snuf peper

Ingrediënten voor de yoghurtsaus

  • 3 teentjes knoflook
  • halve limoen
  • eetlepel olijfolie
  • 150 ml Griekse of Turkse yoghurt
  • handje verse munt
  • snufje paprikapoeder
  • snuf zout

Tips voor de bereiding van de Turkse ovenschotel met gehakt en gemengde groente

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiden 30 minuten en tijd in de oven
Benodigdheden: snijplank, mes, hakmolen is makkelijk, knoflookpers, ovenschotel, spatel, lepel, theelepel

Turkse ovenschotel met gehakt, aubergine en courgette in tomatensaus

Recept Ovenschotel met gehakt, aubergine en courgette in tomatensaus met yoghurtdip

Verwarm de oven voor 185 graden.

Aubergine en courgette voorbereiden

Snijd de courgette en aubergine in plakken. Verdeel deze in een schaal met een zout over de groente en keukenpapier tussen de groente. Zo kan de vocht onttrekken. De groente zal zo zachter worden. Doe dit terwijl je de gehakt voorbereid voor de ovenschotel.

Gehaktmengsel maken

Start met het maken van het gehaktmengsel. Breng het gehakt op smaak voor de Turkse ovenschotel. Snipper één ui, één knoflookteentje, de verse koriander en verse peterselie. Dit kan ook in een hakmolen. Meng het gehakt met de verse ingrediënten. Ik doe dit vaak een zip-lock makkelijk en kneden maar. De kruiden mogen bij het gehakt. Dit zijn de kaneel, komijnpoeder, oregano en paprikapoeder. Meng door het gehakt nog één eetlepel olijfolie. De gehakt moet in de oven grillen, niet koken. Meng alles goed door elkaar. Rol van de gehakt kleine hamburgertjes bewaar deze apart op een snijplank.

Tomatensaus maken voor de Turkse ovenschotel

Verwarm de tomatensaus in een steelplan. Snipper een ui en knijp een knoflookteentje uit in de tomatensaus. Laat de tomatensaus even in koken, zodat de ui en de knoflook worden opgenomen in de tomatensaus. Laat het 5 minuten sudderen. Breng op smaak met een snufje peper en zout.

Ovenschotel bereiden voor de oven

Verdeel over de bodem van de ovenschotel de eerste helft van de tomatensaus in de ovenschotel. Steek de gehakt aubergine en courgette in de ovenschotel. Doe dit om en om. Soms iets meer courgette en aubergine. Giet rondom de overige tomatensaus in de ovenschotel. Plaats de ovenschotel voor 40 minuten in de oven op 185 graden. Maak ondertussen de yoghurtsaus en serveer deze vervolgens bij de koolhydraat arme ovenschotel.

Yoghurt koflooksaus met frisse kruiden maken

Meng in een schaaltje de yoghurt met paprikapoeder, knijp de limoen en de knoflook uit in de yoghurt. Snijd de verse munt fijn en meng deze door de yoghurt. Druppel de olijfolie over de yoghurtsaus. Serveer de yoghurtsaus bij de ovenschotel.

Meer Mediterrane recepten?

Liefhebber van de Zuid Europese keuken? Maak dan ook eens deze recepten met een Griekse recepten.

  • Wat dacht je van deze Griekse gehaktballetjes in tomatensaus met feta?
  • Ook heel lekker! Bak eens het Griekse gehaktbrood wat je hier gaat vinden.
  • Maak een Griekse stoofschotel, zoals deze Griekse stifado.

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie