06 jan Stoofpotje met gehakt en aubergine – Turks stoofpotje
Een van de lekkerste stoofpotjes tijdens onze laatste vakantie in Turkije was dit stoofpotje met gehakt en aubergine. Het gehakt was heerlijk gekruid en de aubergine echt botermals. Bij het stoofpotje at ik heerlijk turks brood en daarbij een beetje yoghurt met bijvoorbeeld dille om het gerecht iets zachter te maken. Voor mijn gevoel ga ik even terug op vakantie naar Turkije met dit stoofpotje, maar ik beloof je dat het sowieso heel erg lekker is. Daarbij neem de bereiding ook niet heel veel tijd in beslag wat heel fijn is. De aubergine moet een tijdje grillen in de oven, maar ondertussen kun je van alles ondernemen. En daarna kun je het stoofpotje best wel snel bereiden in de stoofpan.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten stoofpotje met gehakt en aubergine voor 4 personen
- 250 gram rundergehakt
- 3 aubergines
- 2 knoflookteentjes
- 2 rode uien
- 2 blikken tomatenblokjes
- 400 ml tomatensaus
- 1 theelepel zoete gerookte paprikapoeder
- eetlepel gedroogde oregano
- theelepel komijnpoeder
- flinke snuf zout
- 2 eetlepels olijfolie
- snuf peper
Voor erbij: Pide brood en 250 ml Griekse yoghurt met een handje verse dille en een theelepel olijfolie.
Ook lekker voor erbij, maak verse tzatziki volgens dit recept.
Tips voor de bereiding van het stoofpotje met gehakt en boterzachte aubergine
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Grillen aubergine 1 uur, stoofpotje maken 30 minuten
Benodigdheden in de keuken
- snijplank
- mes
- hakmolen is makkelijk
- knoflookpers
- stoofpan
- spatel
- lepel
- theelepel
- bakpapier
- ovenplaat
- keukenpapier
Recept stoofpotje met gehakt en aubergine
Verwarm de oven voor 210 graden. Het bakpapier kan op de ovenplaat.
Bereiden van de aubergine
Snijd de kontjes van de aubergine. Snijd de aubergine door de helft en vervolgens in lange stroken. Laat de aubergine bestrooid met zout en in laagjes bedekt met keukenpapier uitlekken in een vergiet voor ongeveer één uur, zodat er al veel vocht uit de aubergine is gehaald. Heb je meer tijd herhaal dit dan nog twee of drie keer de aubergine zal alleen maar lekkerder en zachter worden. Verdeel de aubergine over de bakplaat. Bedruppel de aubergine met één eetlepel olijfolie en strooi zout over de aubergine. Plaats de aubergine in de oven voor 50 minuten op 210 graden.
Stoofpotje met gehakt maken
Snipper de uien en de knoflook. Dit is makkelijk in een hakmolen en anders snijden met een mes. Verhit olijfolie in de pan en laat de ui en de knoflook kort bakken, maar niet bruin worden, wel glanzend. Rul vervolgens het gehakt mee. Breng het gehakt op smaak met paprikapoeder, komijn, peper en oregano. Rul het gehakt nog even door. Blus af met de tomaten. Meng alles goed door elkaar en laat nog 10 minuten pruttelen.
Stoofpotje met gekruid gehakt en boterzachte aubergine
Maak het stoofpotje met gehakt en aubergine af wanneer de aubergine uit de oven komt. Schep deze door het stoofpotje. Serveer het stoofpotje vervolgens met Turks broodje en de yoghurtdip, maar dit kan bijvoorbeeld ook met rijst en tzatziki. Eet smakelijk!
Recepten voor stoofpotjes en stoofschotels van Foodblog Foodinista
Maak dan ook eens een zoete Marokkaanse stoofschotel met appel,het Oosters stoofvlees met 5 spices of meer werk, maar wel heel erg lekker is de risotto met ragu waarvoor je het recept hier kunt vinden. Nog een echte aanrader is het Spaanse stoofpotje met rundvlees en chorizo en daarvoor kun je het recept hier vinden.
Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's