Recept aspergesoep met ham en ei recept van Foodblog Foodinista

Aspergesoep met ham en ei

Deel deze post

Daar is het eerste aspergerecept van dit seizoen! Ik kan echt niet wachten tot de eerste asperges er weer zijn. Dat is voor mij altijd een beetje het begin van de culinaire lente. Het verbaasde mij dat ik best veel aspergerecepten op de foodblog heb staan, maar gewoon geen enkel aspergesoep recept. Een schok eigenlijk, want het is natuurlijk een klassieker. Daarom ook geen bijzonder aspergesoep recept, maar gewoon een basis aspergesoepje. Ik deel mijn aspergesoep met ham en ei om dit aspergeseizoen mee te beginnen. Lekker licht en fris. Zelf haal ik hier in Brabant mijn asperges bij de boer. Dat betekent ook weer dat mijn aspergesoep een waar budgetrecept is. Naast dat je aspergesoep prima met de schillen en uiteindes kan maken van de asperges moet je er natuurlijk ook echt asperges in doen. Daarvoor haal ik altijd aspergepuntjes en smaakvolle asperges die te lelijk zijn om op je bord te serveren. Feitelijk gezien dat je de soep toch pureren. Dat scheelt flink in de portemonnee. Dat is een tip hè? Maar hoe maak je mijn recept voor aspergesoep met ham en ei. Lees mee!

aspergesoep met ham en ei recept van Foodblog Foodinista

Ingrediënten aspergesoep met ham en ei voor 4 personen

1 kilo witte asperges geschild
Bewaar de schillen
1 rode ui heel fijn gehakt
1 liter water gekookt
2 blokjes groentebouillon
250 gram hamblokjes
4 gekookte eieren eieren
200 ml kookroom
klontje boter
2 eetlepels bloem
handje verse peterselie
handje verse bieslook

Tips voor de bereiding van de aspergesoep met 

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden: 2 pannen, snijplank, mes, garde, maatbeker, makkelijk is een hakmolen

www.wijny.nl

Recept Klassieke aspergesoep met ham en ei

Snijd de asperges in stukken van ongeveer 3 tot 4 centimer. Kook het water met een snufje zout en kook vervolgens de asperges voor ongeveer vijf minuten beetgaar. Snipper ondertussen de rode ui heel fijn. Makkelijk is het om dit in een hakmolen te doen. Giet de asperges af en bewaar het vocht! Want de smaak van de asperges is achtergebleven in de het vocht. Je hebt dus al een aspergebouillon. Je kunt de asperges ook eventueel uit het vocht halen met bijvoorbeeld een grote lepel en even apart bewaren.

Breng het vocht alvast meer op smaak met de bouillonblokjes en laat deze trekken. Klop de blokjes eventueel, totdat ze zijn verdwenen. Gebruik 500 gram van de asperges en de aspergeschillen. Pureer deze in de bouillon, totdat het een gladde aspergesoep is. Zet de aspergesoep even opzij. Pel de eieren en snijd de eieren in fijne stukjes. Snijd de bieslook en de peterselie fijn.

Maak ondertussen de roux. Fruit in de boter de rode ui aan. En klop ondertussen de bloem door de boter, totdat je een gladde roux hebt. Blus de roux af met de kookroom en blijf rustig kloppen. De saus blijft dik. Blus nu voorzichtig af met de aspergesoep. We willen geen klontjes dus blijf rustig kloppen en roeren. Ook op de bodem van de pan, zodat het niet aanbrand.

Meng vervolgens de ham, asperges en drie eieren door de soep. Verwarm de soep voor drie minuten nog even al roerend.

Serveer de soep in soepkommen en garneer de soep met een beetje ei, bieslook en peterselie.

Aspergerecepten van Foodblog Foodinista

Meer recepten maken met asperges? Maak dan ook eens de frittata met groene asperges en zalm of deze smul tosti met groene asperges.

Meer recepten ontvangen van Foodinista en Foodblog Foodinista blijven volgen? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.



gtag(‘config’, ‘UA-43776150-1’);

2 Reactie's
  • Stef van Pompoensoep.com
    Geplaatst op 18:32h, 28 maart

    Hoi Daphne,

    Misschien een leuke tip voor minder werk?

    Vermits je zowel de asperges en de schillen pureert, zou ik de asperges niet eens schillen :-)

    Smakelijk en warme groet,.

    Stef

  • admin
    Geplaatst op 12:47h, 29 maart

    Hoi Stef,

    Dat klopt, maar de helft van de aspergepunten eten we normaal. En dan zijn ongeschilde asperges natuurlijk niet zo heel lekker… Je kunt ze eventueel in twee pannetjes koken en de helft maar schillen.

    Groetjes,

    Daphne

Geef een reactie