Gravad lax maken met frisse kruiden en dille mosterd creme - Zalm recept van Foodblog Foodinista

Gravad lax maken met frisse kruiden en dille mosterd creme

Deel deze post

Dat zo iets lekkers zo simpel kan zijn. Echt waar gravad lax zelf maken is ontzettend eenvoudig. Het enige wat nodig is? Geduld! Je weet dat de zalm daar maar ligt te wachten en steeds lekkerder licht te worden voor wel 2 dagen lang en steeds denk je. Kan ik al? Maar nee. Ik ga je precies meenemen in de stappen van mijn gravad lax recept met frisse kruiden en dille mosterd sausje. Gravad lax stond al heel lang bij mij op de planning, want ik ben dol op zalm! Alleen zo’n recept met geduld daar kijk ik dan altijd even tegen op. Het liefst bereid ik zo’n recept ook niet in de koelkast, maar gewoon buiten wanneer het goed koud is en nu was het zo ver. Het kon. Ik liep bij de groothandel en ik ging op zoek naar frisse kruiden. Net even iets anders. Het fijne is ook dat de groothandels, zoals de Makro, Sligro en Hanos nu voor iedereen open zijn en dat jij ook leuk met smaken kunt variëren die je eerder misschien niet zo snel zelf in de keuken gebruikt. We gaan het niet wild maken hoor, maar gewoon een beetje anders. Overigens kun je deze kruiden ook vinden bij je lokale groente juwelier, zoals we tegenwoordig de groenteboer ook wel noemen. Dus niks houd je tegen om gravad lax zelf te maken met frisse kruiden en om er je eigen twist aan te geven en het natuurlijk wel klassiek te houden. Ik zou het namelijk niet te wild maken. Hooguit een beetje Aziatisch of er een USA barbecue twist dat lijkt mij nog wel een keer leuk met een Southern rub. maar eerst dit recept voor gravad lax maken met frisse kruiden en dille mosterd creme. Dan vertel ik ook direct welke kruiden en smaakmakers ik heb gebruikt.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Gravad lax maken met frisse kruiden en dille mosterd creme - Zalm recept van Foodblog Foodinista

Het geheim van gravlax

P.s. voor de perfecte gravad lax bereiden draait het allemaal om de verhoudingen van de rub dus laat deze niet afwijkingen en vervolgens om geduld, geduld en nog een keer geduld.

Gravad lax maken met frisse kruiden en dille mosterd creme - Zalm recept van Foodblog Foodinista

P.s. op zoek naar leuke kerstcadeautjes? Bekijk dan ook de top 10 favoriete kookboeken op Foodinista met kookboeken voor jong en oud!

Ingrediënten gravad lax met dillemosterd creme

Ingrediënten Gravad Lax voor 1 hele zalm

 • 1 zalm van ongeveer 800 gram vers van de visboer of groothandel met huid (een complete moot)
 • 3 eetlepels zeezout
 • 1 eetlepel vers gemalen peper
 • 1 eetlepel fijne suiker
 • 30 gram verse dille gehak (een bosje)
 • 5 takjes citroen tijm (dit is geen gewone tijm het heeft een compleet andere smaak)
 • Rasp van 1/4 limoen of citroen

Ingrediënten voor de dillemosterdcreme

 • 200 gram creme fraiche
 • 1/4 raps van limoen of citroen
 • 1 eetlepel Franse mosterd
 • handje verse dille
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel water
 • snufje peper en zout

Tips voor de bereiding van gravad lax met frisse kruiden en mosterddillecreme

Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 20 minuten en 48 uur geduld
Benodigdheden: Snijplank, bakplaat, bakpapier, mes, lepel, vershoudfolie, 2 zware schalen en bijvoorbeeld 3 bakstenen, wijnflessen of gevulde blikken met eten.

Gravad lax maken met frisse kruiden en dille mosterd creme - Zalm recept van Foodblog Foodinista

Gravad lax maken met frisse kruiden en dille mosterd creme

Zalm voorbereiden voor de gravad lax

Plaats bakpapier op de bakplaat. Haal een groot stuk af van de vershoudfolie waar de zalm helemaal in gewikkeld kan worden. Leg de vershoudfolie op het bakpapier. Plaats de zalm op de snijplank met de huid naar boven. Snijd de zalm met een mes 3 keer lichtjes in in de huid en strooi daar een klein beetje zeezout in. Via de inkepingen kan vocht ontsnappen. Dat is het doel bij Gravad lax. Je gaat eigenlijk een beetje koud roken. Draai de zalm om en plaats de zalm op de vershoudfolie.

Kruiden infusie maken voor de Gravad lax

Meng in een schaaltje het zout, de suiker en de peper. Smeer de roze kant van de zalm in met het mengsel. Snijd de dille fijn en strooi deze over de zalm. Rasp de schil van de limoen over de zalm. De takjes van de citroentijm mogen bij de zalm. De tijm geeft ook een extra rokerige smaak af, maar citroentijm is frisser. Pak de zalm vervolgens goed in met de folie. Pak eventueel extra folie, zolang deze maar goed en stevig is ingepakt. Plaats boven op de zalm zware schalen en vul deze met bijvoorbeeld gevulde flesjes, conservenblikken of iets anders met gewicht.

Geduld en koud

Bij het origineel graven ze de gravad lax in. Dat gaan we niet door. Bij mij was het koud weer. Onder de 4 graden. Ik heb de gravad lax buiten bewaard. Onder een dekentje en het ging prima. 48 uur wachten. Af en toe even kijken. De sappen kwamen eruit en je zag de kruiden veranderen en opgenomen worden. Bij koud weer een aanrader dus. Anders gewoon in de koelkast zetten. Houd van te voren rekening mee veel ruimte.

Sausje maken

Meng in een bakje de creme fraiche, mosterd, honing en water door elkaar. Breng op smaak met een snufje peper en zout. Rasp de limoen. Snijd de dille fijn en meng alles nog een keer door elkaar.

Gravad lax maken met frisse kruiden en dille mosterd creme - Zalm recept van Foodblog Foodinista
Gravad lax maken met frisse kruiden en dille mosterd creme - Zalm recept van Foodblog Foodinista

Gravad lax bereiden en serveren

Haal de zalm uit de folie. Spoel de zalm af onder de kraan. Dan is het zoute vocht weg en ook de kruiden. Een beetje dille mag achterblijven natuurlijk. De smaken zijn ook in de zalm getrokken. Dus de smaak verdwijnt niet. Eventueel moet je de zalm nog even schoonmaken met een schoon doekje. De gravad lax kan op een snijplank. Leg daar fris bakpapier op. Fileer de zalm van de huid af. Eet de gravad lax bijvoorbeeld op toast met de frisse dillemosterdcreme of eet er gekookte aardappeltjes bij. Genieten maar!

Gravad lax maken met frisse kruiden en dille mosterd creme - Zalm recept van Foodblog Foodinista

Zalm recepten van Foodinista

Ik zei het al: Ik hou van zalm! Meer zalm recepten van Foodinista? Bekijk dan bijvoorbeeld ook eens één van de volgende recepten.

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.Geen reactie's

Geef een reactie