
13 dec Gravad lax maken met frisse kruiden en dille mosterd creme
Gravad lax zelf maken is eenvoudig. Het enige wat nodig is? Geduld en een goede kruidenrub! Je weet dat de zalm daar maar ligt te wachten en steeds lekkerder licht te worden voor wel twee dagen lang. Steeds denk je. Kan ik de koud gerookte zalm al aansnijden? Maar nee. Het is een zalm recept met een beetje geduld. Ik ga je precies meenemen in de stappen van mijn gravad lax recept met frisse kruiden en dille mosterd sausje. We gaan Gravad lax maken met frisse kruiden en dille mosterd creme.
Zelf gravad lax maken met kruidenrub
Gravad lax stond al heel lang bij mij op de planning. Een gravad lax recept maak je het beste in de winter. Het liefst bereid ik zo’n recept ook niet in de koelkast, maar gewoon buiten wanneer het goed koud is in de buitenlucht. Ik liep bij de groothandel en ik ging op zoek naar frisse kruiden. Maar bij de groenteboer kun je ook alle kruiden vinden. We gaan het niet te gek maken hoor, maar gewoon een beetje anders. Dus niks houdt je tegen om gravad lax zelf te maken met frisse kruiden en om er je eigen twist aan te geven en het natuurlijk wel klassiek te houden. Alles valt of staat bij een goede rub.
De juiste gravad lax rub
Je kunt variëren, zoals een Aziatische gravad lax rub of een gravad lax rub met gin tonic, maar deze klassieker blijft heerlijk. Maak eerst eens dit recept voor gravad lax maken met frisse kruiden en dille mosterd creme. Dan vertel ik ook direct welke kruiden en smaakmakers ik heb gebruikt.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Het geheim van gravlax
Voor de perfecte gravad lax bereiden draait het allemaal om de verhoudingen van de rub dus laat deze niet afwijkingen en daarna geduld, geduld en nog een keer geduld.

Ingrediënten gravad lax met dillemosterd creme
Ingrediënten Gravad Lax voor 1 hele zalm
- 1 zalm van ongeveer 800 gram vers van de visboer of groothandel met huid (een complete moot)
- 3 eetlepels zeezout
- 1 eetlepel vers gemalen peper
- 1 eetlepel fijne suiker
- 30 gram verse dille gehak (een bosje)
- 5 takjes citroen tijm (dit is geen gewone tijm het heeft een compleet andere smaak)
- Rasp van 1/4 limoen of citroen
Dillemosterdcreme ingrediënten
- 200 gram creme fraiche
- 1/4 raps van limoen of citroen
- 1 eetlepel Franse mosterd
- handje verse dille
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel water
- snufje peper en zout
Tips voor de bereiding van gravad lax met frisse kruiden en mosterddillecreme
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 20 minuten en 48 uur geduld
Benodigdheden voor het bereiden van de gravad lax
- snijplank
- bakplaat
- bakpapier
- mes
- lepel
- vershoudfolie
- 2 zware schalen en bijvoorbeeld 3 bakstenen, wijnflessen of gevulde blikken met eten voor het verzwaren van de gravad lax

TIP! Koken met de gravad lax? Maak dan één van de volgende recepten met gravad lax:
Gravad lax maken met frisse kruiden en dille mosterd creme
Zalm voorbereiden voor de gravad lax
Plaats bakpapier op de bakplaat. Haal een groot stuk af van de vershoudfolie waar de zalm helemaal in gewikkeld kan worden. Leg de vershoudfolie op het bakpapier. Plaats de zalm op de snijplank met de huid naar boven. Snijd de zalm met een mes 3 keer lichtjes in in de huid en strooi daar een klein beetje zeezout in. Via de inkepingen kan vocht ontsnappen. Dat is het doel bij Gravad lax. Je gaat eigenlijk een beetje koud roken. Draai de zalm om en plaats de zalm op de vershoudfolie.
Kruiden infusie maken voor de Gravad lax
Meng in een schaaltje het zout, de suiker en de peper. Smeer de roze kant van de zalm in met het mengsel. Snijd de dille fijn en strooi deze over de zalm. Rasp de schil van de limoen over de zalm. De takjes van de citroentijm mogen bij de zalm. De tijm geeft ook een extra rokerige smaak af, maar citroentijm is frisser. Pak de zalm vervolgens goed in met de folie. Pak eventueel extra folie, zolang deze maar goed en stevig is ingepakt. Plaats boven op de zalm zware schalen en vul deze met bijvoorbeeld gevulde flesjes, conservenblikken of iets anders met gewicht.
Geduld en koud
Bij het origineel graven ze de gravad lax in. Dat gaan we niet door. Bij mij was het koud weer. Onder de 4 graden. Ik heb de gravad lax buiten bewaard. Onder een dekentje en het ging prima. 48 uur wachten. Af en toe even kijken. De sappen kwamen eruit en je zag de kruiden veranderen en opgenomen worden. Bij koud weer een aanrader dus. Anders gewoon in de koelkast zetten. Houd van te voren rekening mee veel ruimte.
Sausje maken
Meng in een bakje de creme fraiche, mosterd, honing en water door elkaar. Breng op smaak met een snufje peper en zout. Rasp de limoen. Snijd de dille fijn en meng alles nog een keer door elkaar.


Gravad lax bereiden en serveren
Haal de zalm uit de folie. Spoel de zalm af onder de kraan. Dan is het zoute vocht weg en ook de kruiden. Een beetje dille mag achterblijven natuurlijk. De smaken zijn ook in de zalm getrokken. Dus de smaak verdwijnt niet. Eventueel moet je de zalm nog even schoonmaken met een schoon doekje. De gravad lax kan op een snijplank. Leg daar fris bakpapier op. Fileer de zalm van de huid af. Eet de gravad lax bijvoorbeeld op toast met de frisse dillemosterdcreme of eet er gekookte aardappeltjes bij. Genieten maar!

Zalm recepten van Foodinista
Ik zei het al: Ik hou van zalm! Meer zalm recepten van Foodinista? Bekijk dan bijvoorbeeld ook eens één van de volgende recepten.
- Maak de spicy zalm poke bowl.
- Simpel en heel erg lekker! In een handomdraai een avondmaaltijd op tafel met de bakplaat zalm, aardappeltjes en groene asperges.
- Gewoon borrelen met zalm met een hele zalm borrelplank.
Meer recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's