Stoofpotje rundvlees met speculaas en port - Foodblog Foodinista

Stoofpotje rundvlees met speculaas en port

Deel deze post

In de herfst kijken we uit naar de stoofpotjes en suddervlees. Vooral zijn het fijne recepten tijdens de feestdagen, want stoofvlees kun je voorbereiden. Mooi bereiden en langzaam gegaard. Zoals bijvoorbeeld dit stoofpotje rundvlees met speculaas en port. Of een stoofpotje bij de feestdagen past, ik denk het wel. En het is ook allemaal afhankelijk van de ingrediënten. Je kunt kiezen voor een simpele haché, maar ook kiezen voor mooie ingrediënten, zoals bijvoorbeeld port, wat direct veel smaken geeft aan je stoofvlees.

Voor de feestdagen deelde ik al mijn Italiaanse stoofpotje met wild zwijn in rode wijn en ook in port bereid mijn hert stoofpotje in port, maar niet iedereen kan wild vlees waarderen en dan is rundvlees in port en speculaas ook een mooi recept. Ik zorg er voor dat je kunt kiezen. Alle recepten hebben natuurlijk een eigen smaak, bereiden en structuur. Dus deze zijn zeker niet hetzelfde, daarbij zijn ook de bijgerechten anders. Bij het wildzwijn gerecht kies je voor een Italiaanse variant en deze kun je eten met tagliatelle en deze is perfect voor een Italiaanse avond en bij dit recept met rundvlees, speculaas en port blijft het meer Nederland en kies je voor aardappelpuree of bak je aardappelkroketjes, het mag ook wel eens makkelijk zijn.

Stoofpotje rundvlees met speculaas en port - Foodblog Foodinista

Terug naar het stoofpotje. We kiezen als smaakmakers voor speculaas en port. Port kan droog zijn en zoet, daarbij is Port een versterkte wijn, meer geconcentreerd en dit proef je ook terug bij het stoofpotje met rundvlees. Je hebt direct smaakmakers bij je stoofvlees. Wij kiezen ook voor een zoete Port oftewel Ruby Port. Natuurlijk zijn de zoete tonen dan ook terug te proeven in het stoofpotje en daar komen nog een aantal andere smaakmakers bij. Het stoofvlees recept met port blijft even eenvoudig, want in de kern is stoofvlees maken eenvoudig, of je dit nu doet in een stoofpan of slowcooker. Het stoofpotje met rundvlees in Port recept bereiden blijft ook gewoon een recept met geduld, maar het is de moeite waard. Het duurt altijd even voordat het stoofvlees goed mals is en voordat het stoofpotje een mooie glas krijgt, maar dan is het genieten.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

P.s. Deze borden ook gebruiken om je gerechten op te serveren? Je gaat ze hier vinden voor een hele leuke prijs en in diverse kleuren!

Ingrediënten Rundvlees in speculaas en port bereid voor 4 personen

 • 600 gram rundvlees stoofvlees
 • 1 ui
 • klontje roomboter
 • 2 eetlepels bloem
 • 350 ml rode ruby port
 • 4 wortels
 • 2 brokken speculaas 200 gram
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 kaneelstokje
 • 100 ml vleesfond
 • 1 eetlepel mosterd
 • 2 eetlepels appelstroop
 • snufje peper en zout

Voor erbij: zelfgemaakte aardappelpuree en om het af te maken stoofpeertjes bereid in port.

Tips voor de bereiding voor het rundvlees stoofpotje in port met speculaas

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 2,5 Tip: Ik stoof een dag vooraf, dan vind ik stoofschotels veel lekkerder en malser.
Benodigdheden: stoofpan, snijplank, mes, spatel, schaal en een hakmolen is makkelijk

Stoofpotje rundvlees met speculaas en port - Foodblog Foodinista

Psssst: Bekijk hier leuke feestdagen cadeautjes voor foodies!

Recept Stoofpotje met rundvlees in port en speculaas

Rundvlees braden

Smelt de roomboter in de stoofpan. Snipper de ui. De gesnipperde uien mogen in de boter, totdat deze glanzend bruin zijn. Kruid het rundvlees rondom met de peper en zout en braad het rundvlees rondom. De bloem kan er bij en blijf roeren. De bloem gaat later de saus binden, net zoals de speculaas.

Tijdens het braden van het rundvlees

Maak de wortels schoon en snijd in schijfjes. Zorg dat de fond en de port klaar staan.

Hert stoofpotje op smaak brengen

Blus af met de port en de fond. Meng nog een keer goed door elkaar. De verhitting mag omlaag. De wortels mogen door het stoofpotje. De laurier en de kaneel mogen bij het stoofpotje. Laat de hert stoofpot op een lage temperatuur, eventueel op een sudderplaatje voor 6 uur botermals stoven. De port zal ook enigszins verdampen. Smeer na 6 uur de speculaas in met de mosterd en de appelstroop. De speculaas mag erbij. Laat nog 30 minuten stoven. De speculaas zal het stoofpotje binden, een mooie volle smaak geven en laten glanzen door de appelstroop. Het liefst laat ik het rundvlees stoofpotje een nachtje staan, want een dag later is het allerlekkerst. Serveer met de aardappelpuree, frietjes zijn ook lekker natuurlijk. Eet smakelijk!

Stoofpotjes recepten van Foodblog Foodinista

Meer stoofschotels maken? Dan inspireer ik je graag met de volgende recepten:
* Wat dat je van een Marokkaanse stoofschotel?
* Nog een stoofpotje maken, maar dan een stoofschotel met Italiaanse smaken.
* Variëren met een Oosterse stoofschotel met 5 spices kruiden
* Voor meer wild bekijk dan de konijn in rode vruchtensaus.

Meer recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie