Konijn in kersensaus met rode vruchten - Foodblog Foodinista

Konijn in kersensaus met rode vruchten

Deel deze post

Konijn is niet voor iedereen direct een recept wat je moet maken. Ik begrijp het volledig en ik ben ook altijd een beetje in dubio. Ik zal er maar niet te veel uitwijden. Het is een beetje de kwestie huisdier vs. konijn op je bord en het maakt kortsluiting. Ik zal je even meenemen naar waarom ik het dan toch maak. Want de eerste keer konijn eten brengt bij mij wel warme herinneringen met zich mee. Familieherinneringen met een Belgisch sfeertje en dat maakt het verwarmend. Daarom vind ik het ook een typisch kerst en feestdagen recept. Wij aten konijn vroeger nooit thuis. De eerste keer dat ik het heb gegeten is bij mijn opa en oma in België. Eigenlijk niets wetend, want ik was nog maar 7 of 8 jaar. Deze keer kan ik mij in ieder geval herinneren. Konijn in rode kersensaus. Zo zacht en mals en wat was het heerlijk. Geen idee wat ik aan het eten was. Tot ik het natuurlijk vroeg. Lekkere konijntjes hè zei mijn opa. Ik moest direct aan mijn konijn Flappie thuis denken. Ja wat een cliché he, maar het is echt waar. Toch blijf ik altijd terugdenken aan deze lunches bij mijn opa en oma in België. Wij kwamen er niet zo heel vaak. Het was 2 uur heen en 2 uur terug en ja alleen mogelijk in de weekenden. De tijd was dus kostbaar. Af en toe maak ik nog konijn en dan moet ik er altijd even aan denken, want het vlees blijft even zacht en mals en een heerlijk saus maakt het af natuurlijk, want konijn is stoofvlees. Wat dit recept dus ook ideaal maakt voor de feestdagen. Je kunt de konijn vooruit bereiden en alvast wegzetten. Voor de het kerstdiner zelf dien je het alleen maar op te warmen en zo geniet je zelf ook van het diner. Je hebt misschien wel de ruimte nodig van een horeca koelkast, wanneer je alles gaat voorbereiden. Al eerder maakte ik een stoofschotel met konijn in donker bier die je hier kunt vinden. Maar konijn is zoet even smaakvol en een klassieker en daarom is het nu tijd voor mijn recept voor konijn in kersensaus met rode vruchten.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Konijn in kersensaus met rode vruchten - Foodblog Foodinista

Ingrediënten stoofpot met konijn in kersensaus met rode vruchten voor 4 personen

 • 4 konijnenpoten
 • 2 rode uien
 • klontje roomboter
 • 2 eetlepels bloem
 • 2 flesjes kriekenbier
 • 2 eetlepels mosterd
 • 1 eetlepel appelstroop
 • 2 blaadjes laurier
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 100 ml rundvleesbouillon
 • 3 plakken ontbijtkoek
 • 200 gram gedroogde pruimen
 • 700 gram kersen op siroop zonder pit
 • 1 eetlepel kersenjam
 • snufje peper en zout
Recept stoofpot met konijn in kersensaus met rode vruchten

Tips voor de bereiding voor de stoofpot met konijn en kersen

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 2,5 Tip: Ik stoof een dag vooraf, dan vind ik stoofschotels veel lekkerder en malser.
Benodigdheden: stoofpan, snijplank, mes, spatel, schaal

Voor erbij: sperzieboontjes en aardappelkroketjes (uit de oven, frituur of airfryer)

Konijn in kersensaus met rode vruchten - Foodblog Foodinista

P.s. Op zoek naar de leukste cadeautjes voor foodies voor de feestdagen? Kijk dan hier!

Konijn in kersensaus met rode vruchten - Foodblog Foodinista

Recept stoofpot met konijn in kersensaus met rode vruchten

Konijn braden

Smelt de boter in de stoofpan. Kruid de konijn rondom met de peper en zout en braad de konijn rondom. Terwijl de konijn braadt; snipper de ui.
Haal het konijn uit de pan en bewaar in de schaal. Braad de uien. De bloem kan er bij en blijf roeren. De bloem gaat later de saus binden. De konijn kan terug in de pan.

Kersensaus maken

Blus af met het bier en de bouillon. Zorg met de spatel dat het eerder gemaakte mengsel niet aanbakt en schraap het van de bodem.
Meng ook de laurier, kaneel en extra peper en zout door het konijn stoofpotje. Laat de konijn 60 minuten sudderen op lage verhitting.

Konijn in kersensaus met rode vruchten - Foodblog Foodinista

Konijn met kersausensaus en rode vruchten maken

Als laatste mogen de kersen en pruimen bij de konijn. Laat het verder stoven. Smeer de peperkoek in met appelstroop en en mosterd. Leg de peperkoek boven op de stoofschotel. De peperkoek zal opengenomen worden door de saus, maar de kersensaus krijgt veel smaken en gaat mooi glimmen door de appelstroop. Laat dit alles nog 30 minuten stoven en vervolgens afkoelen. De konijn stoofpot vind ik zelf de volgende dag het allerlekkerst.

Stoofschotel recepten inspiratie van Foodblog Foodinista

Meer stoofschotels maken? Dan inspireer ik je graag met de volgende recepten:
* Wat dat je van een Marokkaanse stoofschotel?
* Nog een stoofpotje maken, maar dan een stoofschotel met Italiaanse smaken.
* Variëren met een Oosterse stoofschotel met 5 spices kruiden

Meer recepten en kookboekentips ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie