Italiaanse rundvlees stoofschotel foodblog Foodinista recept

Recept Italiaanse rundvlees stoofschotel

Deel deze post

In de herfst en richting de winter vind ik stoofschotels altijd heerlijk comfort food en er zijn zo veel variaties, zo maakte ik bijvoorbeeld een Marokkaanse stoofschotel en een bolognaise stoofschotel. Een van mijn favorieten is deze Italiaanse rundvlees stoofschotel. Dit recept is een echt comfort food recept. Door alles wat er in gaat, is het een voedzame maaltijd waar je van kunt genieten in de herfst en winter. Het duurt even, voordat dit stoofschotel gerecht klaar is, maar ja je krijgt er ook heel veel lekkers voor terug. De Italiaanse rundvlees stoofschotel is het maken en geduld zeker waard.

Ingrediënten Italiaanse rundvlees stoofschotel voor 6 personen

  • 800 gram magere runderlappen
  • 4 wortels
  • 250 gram champignons
  • 2 tenen knoflook
  • 1 hand verse basilicumblaadjes
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 0,5 liter rode wijn
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • snufje zout
  • 0,5 theelepel peper
  • 3 rode uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • parmezano
  • 4 tomaten
  • 100 gram tomatenpuree

Tips voor het bereiden van de Italiaanse rundvlees stoofschotel

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 40 minuten en stoven minimaal 3 uur.
Tip: maak de stoofschotel een dag vooruit dan is vlees nog malser en de smaken intenser.
Benodigdheden: stoofpan, 2 snijplanken, fileermees, mes, voor de groente is een hakmolen of keukenmachine ideaal, knoflookpers

Recept Italiaanse rundvlees stoofschotel

De olijfolie mag als eerste in de pan en de pan mag op een laag niveau worden opgezet. Vervolgens gaan wij beginnen met het maken van de Italiaanse rundvlees stoofschotel. Snijd de rode uien in grote stukken en laat deze (wanneer de olie heet genoeg is) glazig worden. Snijd het rundvlees in grove stukken. Het rundvlees mag in de pan en rustig gaan sudderen. Roer het af en toe om, zodat alle stukken om en om dichtschroeien. Dit is niet continue nodig. Ondertussen kunnen de wortels en tomaten in grove stukken worden gesneden. Deze mogen wanneer het vlees is dichtgeschroeid worden toegevoegd. Meng de groente met het vlees.

Voeg de kaneel, peper, zout en oregano toe. Vermeng deze kruiden met de groente en het vlees. Voeg vervolgens de tomatenpuree en de rode wijn toe (het is belangrijk dat het mengsel geheel onder bedekt is dus circa 500 ml). Het is niet nodig om te roeren laat dat de komende 2 uur rustig sudderen op de laagste hoogte van je fornuis met de deksel op half open. Snijd ondertussen (dit kan een ook een kwartier voordat je verder gaat) de champignons in grove stukken, de knoflook fijn en hak de basilicum.

Na deze 2 uur voeg de grof gehakte knoflook en champignons toe laat deze nog 30 minuten doorsudderen. De Italiaanse rundvlees stoofpot is na deze 30  minuten eindelijk klaar en kan worden opgediend! Op een grote schaal of in persoonlijke schaaltjes. Verdeel over de schaal(tjes) de basilicum en de parmazano, deze zijn voor de garnering.

Lekker om bij de Italiaanse rundvlees stoofschotel te eten: Foccacia, Ciabattia of met pasta, alleen pasta is wel machtig.

Variëren met stoofschotel recepten van Foodblog Foodinista

Nog meer stoofschotels of een beetje variëren? Kijk ook eens naar de volgende stoofschotel recepten:
* De Nederlandse stoofschotel  met Nederlands bier en Nederlandse groente.
* Maak een kruidige Hongaarse goulash.
* Of een zoete Marokkaanse stoofschotel

Direct de recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

16 Reactie's
  • Welcome Daphne from Foodinista to #FBC14 - Food Blogger Connect
    Geplaatst op 12:07h, 02 mei

    […] signature dish is in Dutch. In winter my signature dish is my Italian style Beefstew – So tastefull in the autumn and winter with some fresh […]

  • Welcome Daphne from Foodinista to #FBC14 | Food Blogger ConnectFood Blogger Connect
    Geplaatst op 21:27h, 04 juli

    […] signature dish is in Dutch. In winter my signature dish is my Italian style Beefstew – So tastefull in the autumn and winter with some fresh […]

  • Marco
    Geplaatst op 18:48h, 19 december

    Fantastisch recept, vandaag voor de tweede keer. Gaan hier nog heel veel mensen mee verwennen. Bedankt!

  • Foodinista
    Geplaatst op 23:43h, 19 december

    Heel leuk om te lezen! Dank je en eet smakelijk!

  • Janneke
    Geplaatst op 20:24h, 12 november

    Ruikt heerlijk! Maar na 3,5 uur geen mals vlees. Heeft echt meer tijd nodig.
    Na 1,5 uur extra super lekker! Aanrader.

  • admin
    Geplaatst op 10:52h, 15 november

    Leuk dat je het recept voor de Italiaanse rundvlees stoofschotel hebt gemaakt. Dat kan helaas. Ik vind de stoofschotel een dag later ook altijd meer smaak hebben en meer gaarheid.

  • Naomi
    Geplaatst op 21:02h, 09 december

    Super lekker ik heb hem alleen niet laten sudderen maar door laten garen in de over op 160 graden. Heerlijk recept.

  • admin
    Geplaatst op 21:07h, 09 december

    Hoi Naomi,

    Leuk dat je het recept het gemaakt! Dat kan ook heel goed en minder omkijken naar het recept. Goed idee. Met het recept voor de bolognaise stoofschotel doe ik dat bijvoorbeeld ook.

    Groetjes,

    Daphne

  • Chantal tijssen
    Geplaatst op 17:09h, 27 november

    Kan je de wijn ook vervangen door iets anders uit ervaring wordt het er mega ranzig van na toevoeging van wijn, en alcohol verdampt nooit 100% kindjes moeten ook mee kunnen eten

  • Daphne van Aken
    Geplaatst op 23:06h, 09 december

    Hi Chantal,

    Alcoholvrije wijn is prima. Tegenwoordig overal verkrijgbaar. Ook kun je kiezen voor druivensap en balsamico azijn dit geeft een lekker zuurtje, maar ik zou er zelf niet voor kiezen je raakt het karakter kwijt en tja wijn geeft tenslotte ook heel veel smaak en kruiden af, want mega ranzig door wijn vind ik nogal bijzonder?? Kies in ieder geval voor mooie wijn ;-). Anders dan is dit gewoon je recept niet. Kijk dan eens bij de alchol vrije stoofschotels bij stoven staan diverse tips, zoals een marokkaanse met appelsap of de Sinterklaas stoofschotel die is alcohol vrij maar vol van smaak.

    Succes!

  • Mieke van Rijn-Remans
    Geplaatst op 15:21h, 20 december

    In de ingrediëntenlijst noem je een aantal ingrediënten (zoals de kruiden en parmezano) die je niet in de bereidingswijze noemt. Ik heb de kruiden voor de rode wijn toegevoegd (behalve de basilicum) en ik neem aan dat de parmesano aan tafel erover moet. Wil je toch nog even aanpassen in het recept?

  • Daphne van Aken
    Geplaatst op 10:40h, 10 februari

    Hoi Mieke,

    Dank je voor je reactie! Zeker! Ik ga het nalezen. Dit is één van mijn eerste en oudste recepten (ook heel populair) maar het eens even goed uitschrijven kan geen kwaad. Een recept schrijven is nog niet zo makkelijk :-).

    Groetjes,

    Daphne

  • Ellen Haagmans
    Geplaatst op 09:39h, 30 september

    Hoi, hoe lang moet dit in de slowcooker? En op high of low?

  • Daphne van Aken
    Geplaatst op 16:33h, 26 oktober

    6 uur low.

  • Ann
    Geplaatst op 16:20h, 07 december

    Suuuuuper lekker!!

  • Daphne van Aken
    Geplaatst op 10:27h, 15 december

    Suuuuuper leuk om te lezen!

Geef een reactie