
09 mei Rode wijn risotto met frisse groente
We doen het deze keer anders. We maken risotto met rode wijn. Een rode wijn risotto met frisse groente. Anders? Ja, meestal maken we een witte risotto. Wat is het verschil tussen witte en rode risotto. De kleur wijn die je gebruikt. Witte of rode wijn maak het verschil bij dit Italiaanse recept.
Rode wijn risotto in de Chianti
Toen ik in Italië was en in de Chianti regio, waar rode Chianti wijn – de wijn is -, kregen we steeds pasta in Chianti en rode wijn risotto in Chianti op het menu en dat moest ook geproefd worden. Ik moet toegeven het was echt heerlijk. De rode wijn geeft een extra kruidenlaag aan de risotto smaak en geeft het recept een diepere laag. Wanneer ik zelf pastasaus maak dan schenk ik daar regelmatig een scheutje rode wijn bij, maar in de Chianti gaat dit anders, zij maken een echte rode wijn saus bij de pasta. De rode wijn is de basis en niet een extra smaakmaker. Iets om over na te denken.
Risotto met rode wijn maken
Maar tijd om het zelf te maken! Ik ben er mee aan het werk gegaan en het kan op heel veel manieren. Licht en zwaar. Ik wilde een lichte rode wijn risotto recept, zodat je de risotto als voorgerecht met bijvoorbeeld de feestdagen, maar ook in kleine porties op warme dagen kunt eten. Tijdens de zomer smaakt de rode wijn risotto door de kruiden uit de wijn zo goed, maar ook gewoon in een grotere portie als hoofdgerecht kunt eten met de fijngesneden groente. Je bent even in de Chianti in Toscane. Tijd voor het recept van de risotto.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten en recepten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief voor up-dates van Foodinista.

Ingrediënten rode wijn risotto voor 4 personen
Voor een voorgerecht of kleine portie halveer dan de benodigdheden voor het risotto recept met frisse groente.
- 2 kopjes arborio rijst
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 2 wortels
- snufje peper
- 75 gram roomboter
- 1 el olijfolie
- 800 ml groentebouillon
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 300 ml chianti of andere rode wijn
Tips voor de bereiding van de rode wijn risotto
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden in de keuken voor het bereiden van de risotto
- snijplank
- mes
- pan
- spatel
- handrasp
- maatbeker
- waterkoker
- hakmolen
Recept rode wijn risotto met frisse groente
Zet de bouillon klaar, zodat je snel kunt beginnen.
Groente voorbereiden en snijden
Start met het fijn snijden, bijna snipperen van de wortel, ui, knoflook en bleekselderij. Verhit de olijfolie in de pan. Fruit de ui, wortel, knoflook en bleekselderij voor twee minuten.
Rode wijn risotto maken
Fruit de arborio rijst ook nog even mee met de groente voor twee minuten. Het zetmeel komt dan los voor de bite van de risotto. Blus af met de 300 ml van groentebouillon. Laat de risotto bijna droogkoken met de groentebouillon en blus weer af met de groentebouillon. Laat deze nu ook bijna droogkoken. Giet nu de rode wijn bij de risotto laat deze voor de helft zacht doorkoken. De risotto mag vochtig blijven. Schep ook de boter erbij in blokjes, een snufje peper en de helft van de Parmezaanse kaas. De risotto wordt nu plakkerig.
Verdeel de risotto over de borden en verdeel de laatste Parmezaanse kaas over de risotto. Eet smakelijk!
Meer risotto recepten van Foodinista?
Ook dol op risotto? Dan zijn de recepten voor: Risotto met spinazie en gorgonzola en Rucola risotto met kabeljauw misschien ook wel iets voor jou?
Meer recepten ontvangen van Foodblog Foodinista: Like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op Instagram en Pinterest.
Geen reactie's