Rode wijn risotto met frisse groente recept van foodblog Foodinista

Rode wijn risotto met frisse groente

Deel deze post

Eerlijk, voor mij is risotto eigenlijk nooit een teleurstelling, maar ik maak zelf bijna altijd een witte risotto. Wat is witte risotto? Nou met witte wijn, groente bouillon of kippenbouillon. Een risotto op die manier in ieder geval. Toen ik in Italië was en in de Chianti regio, waar rode wijn natuurlijk de wijn is, kregen we steeds pasta in Chianti en rode wijn risotto in Chianti op het menu en dat moest ook geproefd worden. Ik moet toegeven het was echt heerlijk. De rode wijn geeft een extra kruidenlaag aan de past en risotto. Als ik zelf pastasaus maak dan schenk ik daar regelmatig een scheutje rode wijn bij, maar in de Chianti gaat dit anders, zij maken een echte rode wijn saus bij de pasta. De rode wijn is de basis en niet een extra smaakmaker. Iets om over na te denken. Maar tijd om het zelf te maken! Ik ben er mee aan het werk gegaan en het kan op heel veel manieren. Licht en zwaar. Ik wilde een licht rode wijn risotto recept, zodat je de risotto als voorgerecht met bijvoorbeeld de feestdagen, maar ook in kleine porties op warme dagen kunt eten. Tijdens de zomer smaakt de rode wijn risotto door de kruiden uit de wijn zo goed, maar ook gewoon in een grotere portie als hoofdgerecht kunt eten met de fijngesneden groente. Tijd voor het recept.

Rode wijn risotto met frisse groente recept van foodblog Foodinista

Ingrediënten rode wijn risotto voor 4 personen

Voor een voorgerecht of kleine portie halveer dan de benodigdheden voor de rode wijnrisotto met frisse groente.

  • 2 kopjes risotto rijst
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 wortels
  • snufje peper
  • 75 gram roomboter
  • 1 el olijfolie
  • 800 ml groentebouillon
  • 50 gram geraspte pecorino kaas
  • 300 ml chianti of andere rode wijn

Tips voor de bereiding van de rode wijn risotto

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden: Snijplank, mes, pan, spatel, hand rasp, maatbeker, waterkoker, hakmolen

Recept rode wijn risotto

Start met het fijn snijden, bijna snipperen van de wortel, ui, knoflook en bleekselderij.

Verhit de olijfolie in de pan. Fruit vervolgens de ui, wortel, knoflook en bleekselderij voor twee minuten. Fruit de arborio rijst ook nog even mee met de groente voor twee minuten. Het zetmeel komt dan los voor de bite van de risotto. Blus vervolgens af met de 300 ml van groentebouillon.

Laat de risotto bijna droogkoken met de groentebouillon en blus weer af met de groentebouillon. Laat deze nu ook bijna droogkoken.

Giet nu de rode wijn bij de risotto laat deze voor de helft zacht doorkoken. De risotto mag vochtig blijven. Schep ook de boter erbij in blokjes, een snufje peper en de helft van de pecorino. De risotto wordt nu plakkerig.

Verdeel de risotto over de borden en verdeel de laatste pecorino over de risotto.

Meer risotto recepten?

Ook dol op risotto? Dan zijn de recepten voor: Risotto met spinazie en gorgonzola, Rucola risotto met kabeljauw  en Risotto met witte en groene asperges misschien ook wel iets voor jou?

Meer recepten ontvangen van Foodblog Foodinista: Like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op Instagram, Twitter en Pinterest.

Geen reactie's

Geef een reactie