Risotto met groene asperges en zalm recept van Foodblog Foodinista

Risotto met groene asperges en zalm

Deel deze post

Ik zag dat het al weer en heel tijdje terug is dat ik een risottorecept deelde op de blog. Waarom? Geen idee, want ik ben er dol op. Nu het aspergeseizoen is begonnen vond ik het wel weer eens tijd voor een fris risottorecept met groene asperges en zalm. Een klassieker die blijkbaar ook nog ontbreekt op de blog. Al kan ik je sowieso nog wel een ander risottorecept met asperges aanraden. Met een mix van groene en witte asperges. Uiteindelijk zijn groene asperges en witte asperges compleet verschillend. En natuurlijk kun je groene asperges het hele jaar door kopen en dus ook bereiden. Maar de asperges haal ik het liefst vers van het land bij de aspergeboer en dat is precies het verschil tussen de asperges in het aspergeseizoen. Witte asperges groeien ook onder de grond en hebben een warme temperatuur nodig en groene asperges komen boven de grond. Waarbij ik deze keer de risotto met groene asperges en zalm maakte. Groene asperges met een iets stevigere beet en een kruidigere smaak. Welk type asperges zijn jouw favoriet?

Risotto recept groene asperges en zalm foodblog Foodinista

Ingrediënten risotto met groene asperges en zalm voor 4 personen

300 gram arborio rijst, de echte risotto rijst
200 gram gerookte zalm
350 gram groene asperges
1 ui
1 knoflookteen
Geraspte Parmezaanse kaas
1 liter vis bouillon
1 eetlepel olijfolie
klontje boter

Een scheutje witte wijn is zeker een aanrader, maar geen verplichting of vervang de witte wijn voor het zuurtje door een theelepel witte wijn azijn.

Tips voor de bereiding van de risotto met groene asperges

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden: pan, snijplank, mes, spatel, maatbeker, hakmolen en/of knoflookpers

Stel je een diner samen? Maak dan vooraf de klassieke zalmtartaar deze combineert mooi met de risotto met zalm en groene asperges.

Risotto met asperges en zalm Foodblog Foodinista

Recept voor de aspergerisotto met zalm

Start met het koken van het water voor de vis bouillon. Deze kan vervolgens goed op smaak komen.
Verhit de olijfolie in de pan en snipper de ui en de knoflook. Zelf vind ik het echt ideaal om daarvoor een hakmolen te gebruiken. Fruit volgens de ui en de knoflook voor ongeveer twee minuten en giet ook de risotto vervolgens in de pannen. Bak deze al roerend voor twee minuten en blus af met 300 ml visbouillon. Laat dit alles sudderen op middelhoog vuur en let op dat niet al het vocht verdwijnt. Herhaal dit vervolgens nog een keer.
Ondertussen kun je asperges schoon maken, groene asperges mogen niet geschild worden, haal de kontjes eraf en snijd de asperges in stukken van drie centimeter. Snipper vervolgens ook de uit.
De bouillon is voor de twee keer verdampt. Meng de asperges door de risotto en blus af met de derde hoeveelheid bouillon. En laat ook dit goed pruttelen. Doe overigens geen deksel op de pan, want dan komt er steeds weer vocht bij.
Als het vocht bijna is verdampt, ongeveer 100 ml, maak je de risotto af met een snufje boter en parmezaanse kaas. Doe je er wijn bij? Dan is dit het moment. Blijf roeren, zodat het niet aanbakt en meng vervolgens als de verhitting uit is de gerookte zalm door de risotto met zalm en groene asperges. Serveer de risotto met groene asperges en zalm op de borden en maak gebruik voor de garnering eventueel extra peterselie, en bieslook en parmezaanse kaas.

Inspiratie voor aspergerecepten

Meer recepten maken met groene asperges? Maak dan ook eens de frittata met groene asperges en zalm of deze smul tosti met groene asperges.

Meer recepten ontvangen van Foodinista en Foodblog Foodinista blijven volgen? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie