oosterse risotto

Oosterse Risotto

Deel deze post

Risotto is een traditioneel Italiaans recept, maar met deze Oosterse risotto is variëren heel leuk en lekker. Snel koken en eens iets nieuws proberen met dit recept.

Ja helemaal gelijk, risotto is een traditioneel Italiaans recept en ja dat is ontzettend lekker en dat moet ook zeker zo blijven. Ik kan er borden van eten. Maar af en toe is experimenteren leuk en lekker! En dan heb je opeens geen Italiaanse risotto maar een risotto met Oosterse smaken! Pittig, zoet en munt tegelijk heel lekker verrassend en ook nog snel gemaakt. En oh ja vegetarisch. Dus voor de vegetariërs of voor je flexdag erg interessant!

Benodigdheden Oosterse Risotto 4 personen:

  • 400 gram risotto rijst
  • 1 courgette
  • 100 gram geitenkaas
  • 40 gram pecorino
  • 6 gedroogde dadels zonder pit
  • 2 rode pepers
  • 3 knoflooktenen
  • 2 witte uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 liter water
  • 1 groentebouillon
  • 20 gram roomboter
  • 20 blaadjes munt (niet de takjes)

Tips voor het bereiden van de risotto

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijd voor de bereiding: 40 minuten
Benodigdheden: pan, mes, snijplank, kaasrasp, knoflookpers, lepel, maatbeker, waterkoker

Recept Oosterse Risotto

Start met het koken van het water in de waterkoker dit is ongeveer 1,5 liter.
Snij de 2 uien gesnipperd, doe het zelfde met de knoflook en snij de rode pepers fijn verwijder de zaadlijsten laat eventueel een paar pitjes achter, wanneer je van spicy houdt.

neden peper, knoflook en ui
Gesneden peper, knoflook en ui voor de Oosterse risotto

Ondertussen is het water gekookt en meng deze in een (maat)beker of andere makkelijk schenkbeker met het bouillonblok.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een normaal kookpan. De olie wordt in deze pan snel heet dus zet deze op een lage hitte.
De peper, knoflook en ui mogen hierin om te karamelliseren. Dit voor ongeveer 5 minuten. Let erop dat de knoflook niet zwart wordt. Dan wordt het bitter. Wanneer dit wel gebeurd hij verkleurd snel. Doe dan de rijst erbij en roer het door om circa 3 minuten aan te garen uit te zetten, zodat het zetmeel los komt.

De bouillon mag er nu bij. Zorg dat de risotto net onder water komt. Dit is circa de helft van de bouillon. Herhaal dit nog 2x. Dan is de risotto op een goede beet. Laat de risotto op een laag vuur, temperatuur, pit garen.

Koken van de Oosterse Risotto
Het koken van de Oosterse Risotto

Ondertussen van de courgette worden gesneden. Snij de uiteinden er af. Deze mogen weg.
De deel de risotto in 2 delen in de breedte. In verdeel deze korte stukken vervolgens in circa 10 strookjes per stronkje.

Smeer een grillpan in met de andere eetlepel olijfolie. En verhit de grillpan Wanneer deze heet genoeg is grill dan de courgette linten aan beiden kanten zodat er mooie bruine streepjes op komen te staan.
Wanneer ze mooi gegrild zijn haal ze uit de pan en leg ze apart op een bord.

Bij de risotto is ondertussen al een keer water bijgegoten en gebeurt dit nu ondertussen voor de 3e en laatste keer. Zorg dat deze niet droog kookt.

Snij ondertussen de dadels in kleine stukjes, snij de munt fijn en de geitenkaas in brokkelige stukjes.

Wanneer de risotto niet meer onder water staat wel mooi vochtig is dan mag de helft van de munt er door, de boter en de geschaafde pecorino. Meng de risotto nog door, zodat deze een mooie plakkerige brei is.

Serveer de Oosterse risotto in een mooie grote serveerschaal of op 4 aparte boorden. Leg de courgetteplakken er op, verdeel de dadels en geitenkaas over de schotel. Garneer het af met een aantal laatste muntblaadjes en pecorino.

Eet smakelijk met deze verrassende risotto!

Nog een risottorecept? Wat dacht je van spinazierisotto met geitenkaas?

Alle recepten volgen? Like Foodblog Foodinista en voor meer inspiratie volg Foodinista op Instagram, Twitter en Pinterest.

1Reactie
  • Wesley op Reis
    Geplaatst op 01:40h, 20 november

    dat ziet er toch wel heerlijk uit!

Geef een reactie