Recept Italiaans gehaktbrood van Foodinista Foodblog

Italiaans gehaktbrood – Gehaktbrood met pancetta, mozzarella en Italiaanse kruiden

Deel deze post

Gehaktbrood wordt vaak gezien als een budget recept, maar ik kan je zeggen dat het met het Italiaans gehaktbrood wel meevalt. Wat daar allemaal in gaat! Het is een heerlijk recept. Een gehaktbrood om je vingers bij af te likken. Gehaktbrood heeft ook helemaal niks met brood te maken. De naam gehaktbrood heeft het gekregen, omdat je een langwerpig gehakt maakt in de vorm van een brood of cake wat je bakt in de oven. Je brengt het op smaak met lekkere ingrediënten en in de oven wordt het extra smeuïg. Ik kan je vertellen het is echt heerlijk en verrassend. Wij gaan zeker nog wel variëren op de blog met diverse smaken, wanneer dit gehaktbrood in de smaakt valt. Wist je trouwens dat ze een Italiaans gehaktbrood in Italië ook wel Polpettone noemen? Ik noem het gewoon Italiaans gehaktbrood, ook omdat ik geen standaard recept heb aangehouden, maar gewoon een gehaktbrood heb gemaakt met de lekkerste Italiaanse smaakmakers. Hoe dat ga ik natuurlijk met je delen, zodat je het zelf ook in de oven kunt schuiven.

Gehaktbrood met pancetta, mozzarella en Italiaanse kruiden

Extra tip: Bewaren gehaktbrood

Het gehaktbrood is groot en krijgt de grote van een kleine cake. Het gehaktbrood kun je zowel warm eten bij de avondmaaltijd, maar is tot 3 dagen na bereiding nog heel lekker. Eet het nog een keer bij de avondmaaltijd of als lunch op een broodje.

Recept Italiaans gehaktbrood met pancetta, mozzarella en Italiaanse kruiden van Foodblog Foodinista

Ingrediënten Italiaans gehaktbrood voor 12 porties

750 gram half-om-half gehakt
1 bol mozzarella
1 theelepel zoete gerookte paprikapoeder
hand verse basilicum
2 eetlepels pijnboompitjes
1 eetlepel oregano
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
160 gram pancetta plakjes
1 ei
250 gram passata (tomatensaus)
eetlepel paneermeel
2 teentjes knoflook
1 rode ui

TIps voor de bereiding van het Italiaanse gehaktbrood

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 30 minuten en oven tijd 60 minuten plus een keer kantelen
Benodigdheden: snijplank, mengschaal, hakmolen is makkelijk, mes, cakevorm van formaat 16 cm lang (geen grote vorm, dan breekt gehaktbrood makkelijk), ovenplaat, bakpapier, 2 spatels

Waar eet je gehaktbrood bij?

Eet tips: Eet het Italiaanse gehaktbrood bij een vegetarische risotto, zoals deze tomatenrisotto. Ook lekker met aardappelpuree en geroosterde tomaatjes.

Recept Italiaans gehaktbrood Foodblog Foodinista

Recept Gehaktbrood met pancetta, mozzarella en Italiaanse kruiden

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vulling maken voor het gehaktbrood

We starten met het maken van de vulling voor het gehaktbrood. Snipper de rode ui en de knoflook. Meng deze in een schaal met de paneermeel, oregano en paprikapoeder. Breek het ei en meng de tomaten passata door de vulling van het gehaktbrood. Rasp de parmezaan door de de gehaktvulling. Breek de bol mozzarella in kleine stukjes. Meng deze door de mix. Nu is het tijd om het gehakt er door heen te kneden. Zorg dat de vulling goed verspreid is door het hele gehakt. Ze het gehakt even apart.

Gehaktbrood in het bakblik

Lange repen pancetta zijn het makkelijkst, maar deze kun je niet altijd krijgen. Heb je ronde plakjes trek deze dan in lange stroken. Bekleed het bakblik en zorg dat er pancetta over het blik heen hangt, zodat je het gehaktbrood dicht kunt vouwen. Invetten is niet nodig, want de pancetta is vet genoeg. Druk de het gehakt in het bakblik. Bekleed het gehaktbrood met de pancetta. Plaats het gehaktbrood in de oven voor 45 minuten op 180 graden.

Gehaktbrood kantelen

Het gehaktbrood is nu grotendeels in de oven gebraden. De bovenkant van de pancetta is ook heerlijk knapperig, maar in het bakblik gebeurt dit niet. Haal het bakblik met het Italiaanse gehaktbrood uit de oven. Keer het gehaktbrood voorzichtig om op een kunststof snijplank. Uit het bakblik komt veel vet dit kun je alvast even afdeppen. Verplaats het gehaktbrood zonder dat het breekt met behulp van de spatels naar de bakplaat met bakpapier. Laat het in de oven nog even verder grillen voor 15 minuten op 180 graden, zodat het gehaktbrood rondom mooi knapperig gegrild is.

Meer Italiaanse recepten van Foodblog Foodinista?

Maak bijvoorbeeld de Risotto met Italiaanse ragu het recept ga je hier vinden of duik de keuken in voor het recept voor ossobuco wat je hier kunt vinden.

Meer recepten  ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.


Geen reactie's

Geef een reactie