
17 feb Melanzane alla parmigiana – Italiaanse aubergine ovenschotel
Heerlijk een grote schaal Melanzane alla parmigiana de Italiaanse vegetarisch aubergine ovenschotel. De zacht gegaarde aubergine in een rijke tomatensaus met mozarella en Parmezaan. Een hemels Italiaans gerecht! Het is een Italiaans ovenschotel gerecht waarbij je pasta, aardappels, maar ook vlees en vis helemaal niet mist. Want deze ovenschotel is en vegetarisch en koolhydraatarm en gewoon heerlijk! Dit kun je er natuurlijk wel bij eten, maar Melanzane is gewoon heerlijk, zoals het is.
Wat is Melanzana alla Parmigiana
Ook lekker gewoon dippen met een broodje in de aubergine ovenschotel, want de saus is zo lekker! Een vegetarische ovenschotel die rijk is aan smaak. Mocht je denken dat de naam Melanzana alla Parmigiana af komt van aubergine met ‘Parmezaan’. Dit is niet zo. Het is dus Aubergine gekruist, maar natuurlijk ontbreekt lekker veel Parmezaan niet. Maken deze Italiaanse gekruiste aubergine ovenschotel? Dan gaan we beginnen met het Italiaanse recept
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Ingrediënten Melanzane alla parmigiana voor 4 personen
- 4 aubergines
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml tomatensaus
- 1 bol mozzarella
- 1 eetlepel witte wijn of 1 theelepel witte wijn azijn
- 3 tomaten
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 eetlepel oregano
- handje verse basilicum
- 1 eetlepel zeezout
- 100 gram Parmezaanse kaas
- snufje peper en zout
- 1 eetlepel olijfolie
Voor erbij een ciabatta of stokbroodje om te dippen.

Tips voor de bereiding van de Italiaanse ovenschotel met aubergine, tomaat en Parmezaan
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 40 minuten, maar de aubergines hebben één uur nodig voor het onttrekken van vocht en nog één uur in de oven
Benodigdheden in de keuken
- snijplank
- ovenschaal
- wok of hapjespan
- bakplaat
- bakpapier
- keukenpapier
- mes, spatel, lepel, knoflookpers en een hakmolen zijn makkelijk

Nog een ovenschotel maken met aubergine? Bekijk dan eens de ovenschotel met gevulde aubergine met kipgehakt en feta.
Recept Melanzane alla parmigiana
Bereiden van de aubergines voor de Italiaanse ovenschotel met aubergines
Start met het onttrekken van vocht uit de aubergines. Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 1 cm dik. Uit iedere aubergine haal je ongeveer 5 tot 6 plakken. Strooi zeezout over de aubergines. De aubergines kunnen in een grote schaal. Leg er af en toe een beetje keukenpapier tussen, zodat het keukenpapier het vocht op kan vangen. Herhaal dit met alle aubergines en laat de aubergines een uur staan. Ondertussen kun je de tomaten alvast grillen en de tomatensaus maken.
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Tomaten grillen
Snijd de tomaten in plakjes. Verdeel deze op het bakpapier op de bakplaat. Strooi een klein beetje zeezout over de tomaten en bedruppel met olijfolie. Plaats de tomaten in de oven voor 25 minuten op 210 graden. Laat de tomaten grillen.
Tomatensaus maken
Snipper in de uien en de knoflook. Dit is ook makkelijk met een hakmolen. Verhit in een hapjespan of wok één eetlepel olijfolie. Roerbak de uien en de knoflook glazig. Breng op smaak met oregano, een handje verse basilicum en een snufje peper en zout. Blus af met de tomatenpuree, tomatensaus en de witte wijn of witte wijn azijn. Meng dit alles goed door elkaar. Zet op laag vuur en laat 10 minuten pruttelen. De tomaten zijn ondertussen ook geroosterd en meng deze ook door de saus. Deze geven een extra pittig geroosterd smaakje. De tomatensaus is klaar.
Verwarm de oven voor op 180 graden

Ovenschotel met Melanzane alla parmigiana maken
Smeer de ovenschotel in met olijfolie. Onderin meg een dun laagje tomatensausje. Verdeel aubergines, totdat de eerste laag bedekt is. Verdeel rijkelijk tomatensaus. Herhaal een laag met aubergines. Blijf dit om en om herhalen. Bewaar als laatste 2 aubergines die je in de tomatensaus en mozzarella kunt drukken. Bestrijk de laatste laag met tomatensaus en breek een bol mozzarella en bestrooi met mozzarella. Smeer de top aubergines in met olijfolie. Bestrooi de ovenschotel rijkelijk met Parmezaanse kaas. De ovenschotel met aubergine en tomaat mag voor 1 uur in de oven op 175 graden. Eet smakelijk!
Meer gezonde en lekkere recepten lezen van Foodinista?
- Echt genieten op een gezonde manier met een Griekse twist? Maak dan ook eens deze Pokebowl Griekse stijl!
- Snel en waanzinnig lekker? Maak dan eens de noedels met garnalen en prei.
- En echt smullen? Dat doe je met deze wraps Kip Dürum.
Meer gezonde recepten van Foodblog Foodinista ontvangen? Volg foodblog Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's