
09 aug Ossobuco recept van De Zilveren Lepel Vlees
Op de blog kun je redelijk veel stoofschotels terug vinden met een achtergrond uit diverse culturen. Ik kan wel zeggen dat ik een stoofschotel als ultiem comfort food ervaar en eigenlijk het hele jaar door. Een favoriet van mij is de Italiaanse keuken en één van mijn favoriete stoofschotels is dan ook de Italiaanse rundvleesstoofschotel in een rijke tomatensaus met rode wijn. Dit is niet alleen een favoriet recept van mij, maar al sinds dit recept op de blog is gepubliceerd weten jullie het recept heel goed te vinden en waarderen. Wat natuurlijk heel erg leuk is! Mijn enthousiasme voor voor stoofschotels en mooie vleesgerechten is opgevallen en onlangs ontvang ik het nieuwe kookboek van De Zilveren Lepel Vlees. Een gevarieerd kookboek met diverse Italiaanse vleesgerechten en vooral klassiekers uit de Italiaanse keuken. Ik kan je zeggen daar keek ik naar uit, want mijn receptenlijst was en is nog lang. Zo zijn er nog diverse vleessoorten die ik nog wil bereiden, maar ook gerechten in het algemeen. Zo’n gerecht is ook Ossobuco, terug te vinden in de De Zilveren Lepel Vlees. In combinatie met het prachtige vlees van Jersey Koe wat ik onlangs mocht ontvangen was het een simpele optelsom om de Ossobuco te gaan maken in een malse Italiaanse stoofschotel.
Vers van de boerderij
Mijn vlees voor de Ossobuco mocht ik direct thuis van de boerderij ontvangen. Onlangs kwam ik in contact met de ondernemers van Jerseykoe.com. Vlees wat je niet snel in de supermarkt zal vinden en dus niet bij de grootste consumentengroep, maar wat wel prachtig mals is en waar juist door de boer extra aandacht aan is gegeven. De jersey runderen hebben het goed op de boerderij en als je wilt kun je de boerderij ook een keer zelf bezoeken, zodat je echt weet waar je vlees vandaan komt. Ook interessant om met kinderen te doen. Zelf koos ik voor voor kalfsschenkel, kogelbiefstuk en bavette. De kalffschenkel is voldoende voor twee keer stoven dus ik ga over nog een recept na denken en de voor de biefstuk en de bavette heb ik nog twee heerlijke barbecuerecepten klaar liggen, daarbij mag ik ook binnenkort op social media een barbecuepakket weg geven dus ik zal maar goed opletten!
Ingrediënten Ossobuco Milanese voor 2 personen
2 schijven kalfsschenkel van 5 centimenter dik
1 eetlepel bloem
25 gram boter
1 ui
100 ml witte wijn
200 ml rundvlees bouillon
1 stengel bleekselderij
1 wortel
2 eetlepels tomatenpuree
snuf zout en peper
schil van citroen
1 takje peterselie
Het is het lekkerste om de ossobuco te eten met bijvoorbeeld ciabatta dan kun je ondertussen de saus dippen.
Tips voor de bereiding van de Ossobuco Milanese
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: half uur voorbereiding en 2 uur stoven
Benodigdheden: snijplank, mes, stoofpan, spatel, vleestang, maatbeker, vergiet
Recept Ossobuco met kalfsschenkel van Jersey Koe
Bestuif het vlees met de bloem, leg het vlees in een vergiet en schut de overtollige bloem eraf en zet even apart.
Snipper de ui. Verhit ondertussen de boter in de pan. Fruit de ui in de pan. Leg het vlees in de pan en bak het op hoog vuur om en om bruin, maar niet door en door. Bestrooi het vlees ondertussen met zout en peper. Voeg de wijn toe en laat deze ondertussen verdampen. De verhitting mag lager worden gezet.
Snijd ondertussen de bleekselderij fijn en doe hetzelfde met de wortel.
Als de wijn bijna is verdampt keer het vlees dan nog een keer om. Giet 150ml bouillon, bleekselderij en wortel erbij in de pan. De deksel mag op de pan voor 1,5 uur en zet de verhitting laag. Controleer af en toe het vlees en giet als het nodig is extra bouillon bij het vlees.
Na 1,5 uur. Verdun de tomatenpuree met 1 eetlepel heet water en giet deze bij het vlees in de pan. Laat alles nog een half uur stoven.
Maak de garnering, de gremolata, meng een theelepel olijfolie met fijngesneden peterselie en geraspte citroenschil.
Haal de ossobuco uit de pan en verdeel op een diep bord en verdeel de gremolata over de ossobuco. Serveer vervolgens brood bij de ossobuco.
De Zilveren Lepel Vlees
Kookboek: De Zilveren Lepel Vlees
Stoofschotel recepten van Foodblog Foodinista
Ook de Italiaanse stoofschotel en het recept voor mijn zuurvlees al gezien? Een variatie op de Mexicaanse bruine bonensoep? Maak dan deze Mexicaanse witte bonenschotel. Meer kookboeken en favorieten van Foodinista bekijken? Kijk dan verder bij de musthaves op de blog
Meer recepten en kookboekentips ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Esther Maas
Geplaatst op 16:56h, 02 aprilIk heb dit nu al een paar keer gemaakt, en het is heerlijk!
Snap alleen niet hoe je het vlees op hoog vuur kunt aanbraden terwijl de ui nog in de pan zit. En de stooftijd is bij mij toch zeker 2,5 uur.
Maar zeker de moeite waard om het te maken!
admin
Geplaatst op 20:31h, 02 aprilHoi Esther,
Leuk om te lezen dat je het al vaak hebt gemaakt. Ja het gaat goed. Maar de ui is ook wel heel fijn bij mij. Prima natuurlijk om het er even uit te halen. Het gaat we om-en-om in in een roux. Maar ik denk dat het bij jou ook prima lukt zo. 2,5 uur kan prima hoor. Soms is het ook maar even afhankelijk van het vlees.
Groetjes,
Daphne