14 mei Tomatenrisotto – Simpel risotto recept met tomaten
Al tijden zoek ik naar een benadering van de tomatenrijst die je altijd bij de Griekse restaurants krijgt bij je gerechten. Geen Griekse maaltijd is compleet zonder Griekse tomatenrijst. En deze tomatenrisotto heeft er heel veel van weg. Deze plakt iets meer, maar het is dan ook direct een perfect bord comfort food en je kunt deze tomatenrisotto dan ook perfect eten als vegetarisch hoofdgerecht met bijvoorbeeld een Griekse salade en tzatziki erbij, hartig en fris. Een beetje Grieks en heel veel Italië in een maaltijd, maar ook in Griekenland wordt gewoon risotto gegeten.
Griekse tomatenrijst maken risotto? Echt!
Ik ben er alleen thuis al lang achter die je die smeuïge beet niet krijgt, wanneer je gewone rijst eet. Overigens heb ik de tomatenrijst nog nooit in Griekenland gekregen, ik denk dat het zelfs alleen op de Nederlandse menukaart. Ach dat maakt het niet minder smaakvol. Maar oké met risotto bereik je dus wel die beet van de rijst, zelfs nog romiger. Orzo zou ook een mogelijkheid zijn, maar Orzo is iets groter dan risotto en gaat meer richting de pasta. Deze tomatenrisotto is dus een heerlijk hoofdgerecht en bijgerecht voor een Italiaanse en Griekse maaltijd en lees mee met het recept, want dit bordje comfort food staat zo bij je op tafel.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten tomatenrisotto voor 4 personen
- 300 gram risottorijst
- 400 ml tomatenpassata
- 1 blikje tomatenpuree
- 250 gram cherry tomaatjes
- 1 ui
- 1 knoflookteen
- handje verse peterselie
- 1 klont roomboter
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- snufje peper
- 1 eetlepel olijfolie
- 500 ml groentebouillon
- 100 ml witte wijn
Voor een Griekse twist? Top de tomatenrisotto af met feta.
Tips voor bereiding van tomatenrisotto
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden in de keuken
- snijplank
- mes
- spatel
- maatbeker
- pan
- knoflookpers
- een hakmolen is makkelijk
Maak ook eens deze tomaten orzotto – risotto van orzo – met spinazie en mozzarella worstjes
Recept voor vegetarische risotto met tomaat
Zet de groente bouillon klaar.
Voorbereidingen voor de risotto met tomaat
Snipper de ui en de knoflook, ik doe dit zelf in een hakmolen. Simpel, snel en geen traanogen. Verhit de olijfolie in de pan. Fruit de ui en de knoflook en de risotto mag erbij, zodat het zetmeel los komt. Blus vervolgens af met de helft van de bouillon. Laat dit geheel stoven op midden-hoge verhitting, totdat de bouillon bijna is verdampt. Snijd ondertussen de cherry tomaatjes door de helft en snijd de peterselie fijn. Blus af met de tweede helft van de bouillon. Laat ook deze weer bijna droogkoken.
Risotto bereiden met tomaat
De tomatenpuree, tomatenblokjes, snufje peper en de wijn mogen bij de tomatenrisotto. Laat dit drie minuten sudderen en meng de tomatenrisotto goed door elkaar. Als de risotto goed smeuïg is schep dan de cherrytomaatjes, de helft van de peterselie, de boter en 75 gram van de geraspte parmezaan door de risotto. Meng dit al spatelend door de risotto, zodat alle smaken goed opnemen. Na drie minuten op middelhoog vuur en met de spatel mengen is de risotto klaar om opgediend te worden. Maak de tomatenrisotto af met de parmezaanse kaas en de peterselie.
Meer risotto recepten?
Ook dol op risotto alleen al omdat het goed smaakt en omdat het een éénpans wonder gerecht is? Dan heb ik nog meer risottorecepten voor je klaar staan op de blog.
- Maak eens een verrassende risotto met rucola en kabeljauw.
- Of maak in het aspergeseizoen dit asperge risotto recept de risotto met witte asperges en boeren oude kaas.
Meer recepten ontvangen van Foodinista en Foodblog Foodinista blijven volgen? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's