10 nov Uiensoep met bier en kaascrouton
Uiensoep. Je houd er van of je moet er niet aan denken. Eigenlijk moet je er ook niet te veel over nadenken, want in de uiensoep worden de uien heerlijk zoet en zacht en dan krijg je een hele andere smaakbeleving dan wat je misschien voor ogen had. Maar heb je er wel eens nagedacht over uiensoep met bier bereiden? Bereid de uiensoep met een zacht en fris bier, waardoor je een bijzondere smaakopbouw krijgt. Uiteindelijk kun je heel veel diverse gerechten bereiden met bier. Er is zo veel meer mogelijk dan stoofschotels, al zijn deze heerlijk natuurlijk. Maar juist bij uiensoep geeft bier een heel kruidig, fris smaakje met een extra bittertje aan het einde. Dus hoe maak je de uiensoep met bier een kaascrouton? Nou zo! Want het bekend broodje met kaas mag je natuurlijk ook niet vergeten.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten Uiensoep met bier en kaascrouton voor 4 personen
- 8 witte uien
- 1 rode ui
- 1 knoflookteentje
- klontje roomboter
- 1 eetlepel bloem
- snuf peper en zout
- 750 ml groentebouillon
- 1 flesje Hornse Heerlijkheid bier (Quadruple van de lokale brouwerij uit Kaatsheuvel) wil je met dit bier koken dan is het te vinden bij diverse adressen in de regio van Kaatsheuvel en Loon op Zand. Ook kun je het laten opsturen. Daar kun je mij een berichtje voor sturen. Deze Quadruple is fris en gemaakt met druiven uit de regio.
- 1 eetlepel bruine suiker
- snufje komijn
- 1 stokbrood
- 150 gram gruyere kaas (geraspt)
- handje verse peterselie
Tips voor de bereiding van de uiensoep met bier en kaascrouton
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: 30 minuten
Voor de bereiding: ovenplaat, bakpapier, 1 pan, scherp mes, snijplank, spatel, maatbeker, waterkoker
Recept Bier uiensoep met kaascrouton met Gruyere
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Uiensoep bereiden
Snijd de helft van de uien in dunne en grove ringen. De andere uien snipper je fijn. De rode ui snipper je ook. Verhit in de pan de boter. Smoor de uien in de boter. Knijp het knoflookteentje uit. De bloem mag erbij waardoor je een lichte roux krijgt met de uien en de soep zal ook binden. Meng de uien roux met de bruine suiker. De uien gaan karameliseren en worden lekker zoet. Breng de uien op smaak met een snufje peper, zout en komijn. Blus de uien af met het bier. Laat dit op laag vuur sudderen en zorg dat het schuim van de uiensoep afgaat. Maak ondertussen de croutons.
Kaascroutons in de oven
Snijd het stokbrood. Verdeel het brood over het bakpapier. Verdeel de Gruyere over het stokbrood en schuif het stokbrood met de Gruyere in de oven voor 10 minuten.
Uiensoep met bier maken
Als laatste mag de groentebouillon bij de uiensoep. Laat de uiensoep nog 15 minuten op laag vuur verwarmen en op smaak komen. Roer af en toe even door en let er ook op dat de bodem niet aanbrandt i.v.m. de roux.
Serveer de uiensoep met bier en kaascroutons
Schenk de uiensoep in een bord of kom, een kaascrouton mag erin, snijd de peterselie fijn en de peterselie mag over de uiensoep. Serveer de extra kaascroutons bij de uiensoep. Eet smakelijk!
Soeprecepten van Foodblog Foodinista?
Kijk voor meer soeprecepten op de blog. Wat dacht je van één van de volgende soeprecepten:
- Maak ook eens de romige kippensoep.
- Of het recept voor Oosterse pompoensoep met kikkererwten en spinazie
- Nog een herfst soeprecept? Maak dan ook eens bospaddenstoelensoep met pancetta en ravioli.
Meer foodblog inspiratie en soeprecepten ontvangen van Foodblog Foodinista? Volg Foodblog Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's