Gehaktbrood met ei, kaas en gevulde ham recept van Foodblog Foodinista

Gehaktbrood met ei, kaas en rauwe ham – Ovenschotel met gehakt

Deel deze post

Ham, kaas en eieren en dat gaan we samenbrengen in een een mooi gehaktbrood! En nee het is helemaal niet moeilijk. Je bakvaardigheden, wanneer je die hebt, kun je thuis laten. Bij een gehaktbrood heb je deze niet nodig. Het enige waarin een gehaktbrood lijkt op brood is de vorm. Ik vertelde het een tijdje terug al toen ik het direct populaire Italiaanse gehaktbrood, wat je hier kunt vinden, met jullie deelde. Wauw de reacties! Niet alleen op de blog, maar ook thuis werd het heel goed ontvangen. Eigenlijk wel logisch, want zo’n gehaktbrood is ideaal voor het verstoppen van groente, want ook dat gaat er in en daarbij is het bijzonder smaakvol. Je bent even druk in de keuken, maar wanneer je eenmaal wilt gaan eten dan kun je ook snel aan tafel. Dus het hele gezin was wel enthousiast. Van de kleintjes tot de grote en ik vertel je ook dat komt bij ons niet vaak voor. Met deze reden ging ik de keuken in voor nog een lekkere variatie voor de Paasdagen, wanneer we weer met het gezin aan tafel gaan zitten. Kortom een variatie die daar dus perfect bij past en natuurlijk op andere dagen ook heel lekker is. Het gehaktbrood met ei, kaas en rauwe ham. Het gehaktbrood is onder andere gevuld met hele eieren en kaas en omwikkeld met rauwe ham. Daarbij met nog meer ingrediënten, maar ik ga het gewoon met je delen. Het is een echte Nederlandse variant en met een beetje voorbereidingen en een aantal tussen handelingen ook weer eenvoudig om te maken.

Alvast een tip: Bewaren gehaktbrood

Het gehaktbrood is groot en krijgt de grote van een kleine cake of brood. Het gehaktbrood kun je zowel warm eten bij de avondmaaltijd, maar is tot 3 dagen na bereiding nog heel lekker. Eet het nog een keer bij de avondmaaltijd of als lunch op een broodje. Invriezen is i.v.m. de kaas en het ei geen aanrader ook de ham zal dan slap worden.

Gehaktbrood met ei, kaas en gevulde ham recept van Foodblog Foodinista

Ingrediënten Gehaktbrood met ei, kaas en rauwe ham voor 12 porties

300 gram mager rundergehakt
300 gram kippengehakt
2 handjes geraspte kaas
200 gram plakken rauwe ham
3 harde gekookte eieren
1 rauw ei
1 wortel
handje verse bieslook
handje verse peterselie
2 eetlepels passata tomatensaus
2 eetlepel paneermeel
1 ui
snuf peper en zout

TIps voor de bereiding van het gehaktbrood met ei, kaas en rauwe ham

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 30 minuten en oven tijd 80 minuten plus een keer kantelen
Benodigdheden: snijplank, mengschaal, hakmolen is makkelijk, mes, cakevorm van formaat 16 cm lang (geen grote vorm, dan breekt gehaktbrood makkelijk), ovenplaat, bakpapier, 2 spatels

Waar eet je gehaktbrood bij?

Eet tips: Ook lekker met aardappelpuree en geroosterde geroosterde groene asperges of met sperzieboontjes. Het gehaktbrood is ook heel lekker op brood.

Gehaktbrood met ei, kaas en gevulde ham recept van Foodblog Foodinista

Recept Gehaktbrood gevuld met hele eieren en kaas en omwikkeld met rauwe ham

Kook de eieren hard. Laat de eieren afkoelen in de koelkast.

Vulling maken voor het gehaktbrood

We starten met het maken van de vulling voor het gehaktbrood. Snipper de ui, wortel, peterselie en bieslook. Meng deze in een schaal met de paneermeel en een snuf peper en zout. Breek het ei en meng de tomaten passata door de vulling van het gehaktbrood. Rasp de kaas door de gehaktvulling. Nu is het tijd om het gehakt er door heen te kneden. Kneed zowel het rundergehakt als kipgehakt door de basis voor het gehaktbrood. Zorg dat de vulling goed verspreid is door het hele gehakt. Zet het gehakt even apart.

Verwarm de oven voor op 180 graden en pel de eieren.

Gehaktbrood in het bakblik

Bekleed het bakblik en zorg dat er rauwe ham over het blik heen hangt, zodat je het gehaktbrood dicht kunt vouwen. Invetten is niet nodig, want de rauwe ham is vet genoeg. Druk het gehakt in het bakblik, ongeveer 1/3 deel. Druk de eieren langwerpig en achter elkaar in het bakblik. Druk vervolgens het gehaktmengsel in het bakblik. Bekleed het gehaktbrood met de rauwe ham. Plaats het gehaktbrood in de oven voor 45 minuten op 180 graden.

Gehaktbrood kantelen

Zet een snijplank neer en leg dat bakpapier op, dan kun je het vet opvangen

Het gehaktbrood is nu grotendeels in de oven gebraden en heeft een vaste vorm gekregen. De rauwe ham bakt alleen niet zo als spek. Dus we gaan nog even door. Haal het bakblik met het gehaktbrood met ei, kaas en rauwe ham uit de oven. Keer het gehaktbrood voorzichtig om op een kunststof snijplank bekleed met bakpapier. Uit het bakblik komt veel vet dit kun je alvast even afdeppen en opvangen. Verplaats het gehaktbrood zonder dat het breekt met behulp van de spatels naar de bakplaat met bakpapier. Strooi rondom nog twee eetlepels paneermeel. Dit vangt het vet op en eventueel kaas wat weg loopt, zodat het niet over de hele bakplaat uitloopt. Laat het in de oven nog even verder grillen voor 25 minuten op 200 graden, zodat het gehaktbrood rondom mooi knapperig gegrild is.

Meer ovenschotel recepten van Foodinista?

Laat je dan ook inspireren door één van de volgende recepten.

  • Ook heel smakelijk is de andijviestamppot ovenschotel met appel en brie, waarvoor je het recept hier kunt vinden
  • Iets anders, maar heel lekker! Maak dan ook eens deze ovenschotel met kabeljauw en asperges
  • Een echte favoriet met vis? Dat is de ovenschotel voor gevulde courgettes met tonijn, waarvoor je het recept hier gaat vinden.

Meer recepten en regelmatig een gevarieerd en makkelijk weekmenu ontvangen van foodblog Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie