Indonesisch Gehaktbrood gevuld met ei - Pittig gekruid gehaktbrood recept - Foodblog Foodinista

Indonesisch Gehaktbrood gevuld met ei – Pittig gekruid gehaktbrood recept

Deel deze post

Gehaktbrood wordt vaak gezien als een budget recept, maar gehaktbrood is gewoon heel erg lekker. Zo kun je eindeloos variëren met gehaktbrood. Voor de herfst maakte ik bijvoorbeeld een gehaktbrood van kipgehakt gevuld met herfstkruiden en pompoen wat je hier kunt vinden en gingen we ook naar Zuid Europa voor een Italiaans gehaktbrood en een Grieks gehaktbrood. Maar het kan ook veel pittiger met een Aziatische smaak. Een Indonesisch gehaktbrood. Dan krijg je ook weer hele andere smaken en zo blijf je eindeloos variëren met gehaktbrood. En aan jullie interesse te zien op de blog blijven zij jullie er ook in geïnteresseerd. Dit maakt het voor mij ook leuk om deze gehaktbrood recepten te creëren en te delen. Het is ook zo grappig, want gehaktbrood heeft eigenlijk helemaal niks met brood te maken. De naam gehaktbrood heeft het gekregen, omdat je een langwerpig gehakt maakt in de vorm van een brood of cake wat je bakt in de oven. Je duwt het gehakt in bijvoorbeeld een cakevorm. Je brengt het op smaak met lekkere ingrediënten, zoals Indonesische smaakmakers als sambal, gember en ketjap en in de oven wordt het extra smaakvol. Ik kan je vertellen het is echt heerlijk en verrassend. Eigenlijk is het bijzonder dat ik helemaal niet veel kook en bak met Indonesische smaken, want deze roots lopen bij ons door de familie heen aan beiden kanten, maar daar ga ik ook verandering in brengen en ik heb plannen voor een leuk project. Wij gaan zeker nog wel variëren op de blog met diverse smaken en recepten met Indonesische smaken. Traditioneel, maar ook modern, zoals dit gehaktbrood. Wel de smaken, maar makkelijk te bereiden en toegankelijk voor het hele gezin. Trek gekregen of nieuwsgierig? Nu ga ik in ieder geval dit recept voor Indonisch gehaktbrood met je delen.

Indonesisch Gehaktbrood gevuld met ei - Pittig gekruid gehaktbrood recept - Foodblog Foodinista

Extra tip: Bewaren gehaktbrood

Het gehaktbrood is groot en krijgt de grootte van een kleine cake. Het gehaktbrood kun je zowel warm eten bij de avondmaaltijd, maar is tot 3 dagen na bereiding nog heel lekker. Eet het nog een keer bij de avondmaaltijd of als lunch op een broodje of bij een frisse salade.

Indonesisch Gehaktbrood gevuld met ei - Pittig gekruid gehaktbrood recept - Foodblog Foodinista

Ingrediënten Indonesisch Gehaktbrood gevuld met ei voor 12 porties

600 gram (mager) rundergehakt
2 uien
1 eetlepel sambal (afhankelijk van de sterkte en hoe pittig je eet)
50 ml ketjap
1 eetlepel pindakaas
2 eieren
3 gekookte eieren
1 theelepel korianderkruid, zoals deze
3 cm gember
2,5 eetlepels paneermeel
2 teentjes knoflook
1 eetlepel komijnpoeder

Voor de garnering:

2 bosuitjes, 2 eetlepels zoetzuur, handje gefrituurde uitjes

Voor erbij en een complete maaltijd:

Eet het gehaktbrood bijvoorbeeld met rijst, sperzieboontjes, gekookt eitje of gebakken eitje en nog een beetje sambal en ketjap ook met gebakken rijst met groene groente en ei is het gehaktbrood erg lekker.

Indonesisch Gehaktbrood gevuld met ei - Pittig gekruid gehaktbrood recept - Foodblog Foodinista

Tips voor de bereiding van het Indonesisch gehaktbrood

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 30 minuten en oven tijd 60 minuten plus een keer kantelen
Benodigdheden: snijplank, mengschaal, hakmolen is makkelijk, mes, cakevorm van formaat 16 cm lang (geen grote vorm, dan breekt gehaktbrood makkelijk), ovenplaat, bakpapier, 2 spatels

Indonesisch Gehaktbrood gevuld met ei - Pittig gekruid gehaktbrood recept - Foodblog Foodinista

Recept Indonesisch gehaktbrood met ketjap en sambal

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de eieren, wanneer dit nog niet gedaan is. Koel de eieren af in de vriezer, voor zo snel mogelijk pellen.

Vulling maken voor het gehaktbrood

We starten met het maken van de vulling voor het gehaktbrood. Snipper de ui, knoflook en gember. Ik vind het makkelijk om dit te doen in een hakmolen. Meng deze in een schaal met de 2 eetlepels paneermeel, korianderpoeder en komijnpoeder. Breek de eieren en meng de sambal, pindakaas en ketjap door de vulling van het gehaktbrood. Nu is het tijd om het gehakt er doorheen te kneden. Zorg dat de vulling goed verspreid is door het hele gehakt. Ben je bang dat alles heel vochtig is? Meng dan nog een theelepel paneermeel door het gehakt. Droog zal het niet worden, want het gehakt is ook vettig. Zet het gehakt even apart.

Gehaktbrood in het bakblik

Knip het bakpapier in de hoeken in en laat het zakken in het bakblik.  Zo til je het gehaktbrood later makkelijk uit het bakblik en blijft het niet plakken. Strooi een beetje paneermeel in het bakpapier. Druk de helft van het gehakt in het bakblik. Druk de eieren in het gehakt over de lengte. Druk de tweede helft van het gehakt in het bakblik. Strooi nog een beetje paneermeel op de bovenkant. Plaats het gehaktbrood in de oven voor 50 minuten op 190 graden.

Hier ga je nog een mooi en minder pittige gehaktbrood vinden gevuld met ei.

Indonesisch Gehaktbrood gevuld met ei - Pittig gekruid gehaktbrood recept - Foodblog Foodinista

Gehaktbrood kantelen

Het gehaktbrood is nu grotendeels in de oven gebraden. De bovenkant is mooi bruin gebraden. Alleen dit willen we rondom. Haal het bakblik met het Indonesisch gehaktbrood uit de oven. Keer het gehaktbrood voorzichtig om op de bakplaat. Uit het bakblik komt veel vet dit kun je alvast even afdeppen. En het gehaktbrood is vochtig door de Ingrediënten, maar dit wordt bij het grillen buiten het blik om minder. Laat het in de oven nog even verder grillen voor 15 minuten op 180 graden, zodat het gehaktbrood rondom mooi knapperig gegrild is.

Garneren Indonesisch Gehaktbrood

Laat het gehaktbrood na het grillen even 5 minuten afkoelen. Verplaats het naar een snijplank. Garneer het gehaktbrood met zoetzuur, gefruite uitjes, verse kruiden en bosuitjes.

Recepten van Foodinista

Nog een recept voor jou? Misschien zijn deze gehaktballetjes in sojasaus ook wel een lekker recept om te maken?

Meer recepten  ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie