
14 dec Aziatische kerst en nieuwjaarshapjes
Al eerder heb ik mijn enthousiasme met je gedeeld over het kookboek en de tv-serie van Danny Jansen met de gezellige Indonesische oma’s. Niet zomaar, want het kookboek Zoals alleen Oma het kan, ligt al een tijdje te branden in mijn boekenkast en niet in de keuken waar het hoort. Er is alleen altijd een soort uitdaging, wanneer ik recepten met een Aziatisch karakter ga bereiden; ik moet gaan shoppen en sinds ik niet meer in Haarlem woon is de toko niet meer op wandel afstand. Hiervoor heb ik een oplossing; shoppen vanaf de bank bij de online toko voor de lekkerste Indonesische en Aziatische gerechten ook is het aanbod bij de supermarkten online vaak groter dan in de supermarkt, wanneer je er naartoe gaat. Luiheid wordt dus beloond. In december heb ik de recepten uit het kookboek Zoals alleen Oma het kan van Danny Jansen omgezet naar Aziatische kerst en nieuwjaarshapjes. Is Aziatisch koken voor kerst en nieuwjaar een goed diner? In Azië is eten een gezelschap aangelegenheid en waarom eten wij met kerst en nieuwjaar voor de gezelligheid! Deze heerlijke Aziatische en Indonsesiche hapjes zijn dus een heel goed idee!
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
3x Aziatische kerst en nieuwjaarshapjes recepten
Maiskoekjes 16 stuks Ingrediënten
- 1 grote ui
- 4 knoflooktenen
- 3 tl ketoembar (korianderzaad)
- 3 eieren
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel nootmuskaat
- 280 gram mais uit blik
- 3 el bloem
- Snuf zout en peper
- 100 ml zonnebloemolie

Tips voor de bereiding van de Aziatische maïskoekjes
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 30 minuten
Nodig: Wok, snijplank, blender, 2 spatels, 2 borden, keukenpapier, mes, mengschaal, lepel
Recept voor pittige maiskoekjes
Snijd de ui en knoflook grof. Maal de ui, knoflook, ketoembar en eieren in de blender. Meng deze in de mengschaal met een snuf zout en peper, nootmuskaat en versgemalen peper. Meng vervolgens met de maiskorrels. Verhit een scheutje zonnebloemolie in de wok en frituur hier per drie de maiskoekjes in. Per kant drie minuten. Dan zijn ze goudbruin. Serveer de maiskoekjes met zoete chilisaus.
Gestoomde aubergines met pindasaus 16 hapjes
Ingrediënten
- 2 aubergines
- Pindasaus (kant en klaar)
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- zonnebloemolie
- Verse koriander
- 2 eetlepels gebakken uitjes
Tips voor de bereiding van de aubergines met pindasaus
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 1 uur (stomen) Pindasaus 20 minuten
Nodig: pan, snijplank, mes

Stoom de aubergines in de rijstkoker, tot de schil begint te rimpelen. Dan zijn de aubergines zacht en sappig. Maak ondertussen de saté saus. Door in een pannetje de gesnipperde ui en knoflook twee minuten de fruiten en hier de pindasaus in op te warmen. Snij iedere aubergine in acht delen en snij er een klein stukje af, zodat de aubergine plat is. Verdeel de satésaus er overheen, strooi de gedroogde uitjes en de koriander eroverheen.
Mosterdkip 8 drumsticks
Ingrediënten voor mosterdkip
- 800 gram drumsticks
- 50 ml ketjap manis
- klont boter
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 3 El honingmosterd
- 2 el sambal oelek
- limoenschaafsel
- 250 ml kokosmelk
- snufje zout en peper

Tips voor de bereiding van de mosterdkip
Moeilijkheid 1-5: 1
Tijdsduur: marineren 30 minuten, stoven 1 uur
Nodig: mengschaal, braadpan, spatel, vleestang
Recept voor mosterdkip
Marineer de drumsticks met de ketjap en een snufje zout en peper voor dertig minuten in de mengschaal.
Snipper ondertussen de uien en de knoflook.
Als de kip gemarineerd is; verhit de boter in de braadpan, fruit de ui en de knoflook voor twee minuten en bak de kip voor 5 minuten rondom aan. Giet de mosterd, kokosmelk en sambal bij de kip. Laat deze 1 uur stoven. En draai de kip ondertussen één keer om. Schaaf er de limoen doorheen en serveer met partjes limoen.
Welk borrelhapje van de Aziatische kerst en nieuwjaarshapjes is jouw favoriet?
Aziatische recepten van Foodblog Foodinista
Meer heerlijke recepten maken? Maak dan ook eens één van de volgende recepten voor een complete Aziatische maaltijd.
* Wat dacht je bijvoorbeeld van het recept voor deze heerlijke Indonesische saté?
* Maak ook eens de snelle, simpele en luxe gebakken rijst met krab en garnalen.
* Licht en heerlijk is deze Aziatische kippensoep.
Meer foodblogs en recepten ontvangen van foodblog Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's