
08 jun Soto Ajam recept – Indonesische kippensoep
Kippensoep is niet nieuw op de foodblog. Wel het soto ajam recept. Voor Soto Ajam – Idonesische Kippensoep – waarvoor je de Soto Ajam boemboe zelf maakt. Deze boemboe geeft de basis smaakt en dan komen de ingrediënten erbij. En geloof mij dit wil je. Het Indonesische kippensoep recept. Soto Ajam is een pittige kippensoep, maar je kunt Soto Ajam ook zo pittig eten als je zelf wilt, zodat je dit Soto Ajam recept gezinsvriendelijk kunt eten. Daar ga ik een aantal tips voor geven.
Soto Ajam zelf maken
Breng de Soto Ajam namelijk lekker op smaak met de Indonesische ABC sauzen en de toppings de rijkelijk gevulde Indonesische kippensoep helemaal afmaken. Alleen bij ons thuis moet er altijd bij alle gerechten gebakken uitjes gegeten worden en Indonesische Krupuk. Een gewoonte en iets in de genen ofzo. Niet alleen, wanneer er gekookt wordt. Deze verdwijnen ook wel eens voor het koken al, gewoon al snack. De producten en ingrediënten zijn altijd wel in huis. Eerlijk is eerlijk met de Indonesische achtergronden in huis wordt er bij ons te weinig Indo gekookt. Gewoon weg, omdat we dit vanuit huis niet helemaal hebben meegekregen. We zijn er dol op, eten graag spicy, maar we moeten er zelf onze weg in vinden.
Recepten uit de Indonesische keuken
Zo kun je op de foodblog rendang vinden en met deze Soto Ajam ga je weer een nieuwe topper vinden. Het mooie aan de Indonesische keuken is ook dat er een standaard is voor de recepten, maar dat toch iedereen eigen familierecepten heeft en er een eigen twist en bereiding aan geeft. Op ontdekkingsreis naar Indonesië gaan staat bij ons ook altijd nog eens op het wensenlijstje, heel hoog eigenlijk, op smaakreis, maar ook voor meer achtergronden over onze geschiedenis naar Java. Eerst duiken we gewoon nog de keuken en maken we dit Soto Ajam recept.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten Soto Ajam – Indonesische Kippensoep voor 4 personen
Soto Ajam Boemboe ingrediënten
- 2 uien
- 5 teentjes knoflook
- 1 theelepel koenjit – kurkuma
- 2 eetlepels Original chili saus van ABC
- 2 theelepel djahé – gemberpoeder
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel ketoembar – korianderpoeder (dit is geen verse koriander!)
- 2 eetlepels neutrale olie (zonnebloemolie, rijstolie bijvoorbeeld – geen olijfolie!)
Ingrediënten soep
- 400 gram kippendijen
- 1250 ml kippenbouillon
- 4 wortels
- 2 aardappelen
Garnituren soep
- 4 eieren
- 75 gram rijst
- 20 gram glasnoedels
- 75 gram taugé
- 2 bosuitjes
- gebakken uitjes
- bosje bladselderij
- halve limoen
- Original chili saus van ABC
- Kecap Manis van ABC


Tips voor de bereiding van de Indonesische kippensoep (Soto Ajam)
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 1 uur
Benodigdheden in de keuken voor het bereiden van soto
- snijplank
- mes
- staafmixer of vijzel
- soeppan of grote pan
- spatel
Soto Ajam Recept – Indonesische kippensoep
Kip bereiden voor kippensoep
Kook in een pan 500 ml water. Laat vervolgens de kip hierin zakken en gaar de kip. De verhitting mag uit. De kip zal garen in het warme water. (Ondertussen kun je de soto ajam boemboe maken en groente snijden, leesdaarvoor hier onder verder). Het water trekt ondertussen als kippenbouillon. Controleer na 20 minuten of de kip gaar is. Snijd de kip even open. Zo niet kook dan het water met de kip erin voor 5 minuten dan is de kip wel gaar. Zorg niet dat alles kookt, maar wel dat het warmer wordt. Haal vervolgens met 2 vorken en eventueel een mes de kip uit elkaar (ga plukken). Bewaar de ‘bouillon’ in de pan en de kip even apart.
Kook ondertussen de rijst en de eieren, zodat deze klaar staan als garnituren.
Boemboe Soto Ajam zelf maken
De boemboe soto ajam zelf maken, daarvoor heb ik een staafmixer gebruikt, maar dit kan ook met een vijzel. Snijd de uien, maak de knoflook schoon, de meng de kruiden bij uien en knoflook, verdeel de olie en de Original chili saus van ABC bij de kruiden. Pureer alles tot een gladde boemboe.
Schil de wortels en snijd de wortels in plakjes
Soto Ajam maken
Verhit in de pan 1 theelepel olie. Bak in de soeppan de boemboe voor 5 tot 8 minuten, totdat deze een mooiere donkere kleur krijgt en de geuren en smaken goed los komen. Dit ruik je wel! Bak vervolgens de wortelen nog 3 minuten mee. Schil ondertussen de aardappelen en snijd deze in blokjes. Giet de boemboe af met de kippenbouillon. De kip mag bij de kippensoep. Meng alles nog een keer goed door met een spatel en haal de boemboe goed van de bodem van de pan af. Laat ook de aardappelen rustig mee koken. Laat de soto 20 minuten door koken op laag vuur.
Soto Ajam serveren
De soto ajam is een stevige goed gevulde kippensoep. Serveer in de kommen eerste de rijst, noedels en taugé. Zet op tafel extra rijst, noedels en taugé, zodat iedereen naar smaak de soep kan aanvullen. Extra smaakmakers en toppings zijn: bladselderij, limoen, gebakken uites, Original chili saus van ABC en kecap manis. Met deze smaakmakers kan iedereen de soep zelf zo pittig, zuur of zoet maken, zoals hij of zij wenst. Een Indonesische familiesoep, want eten doe je tenslotte met elkaar! Daarbij krupuk, want deze mogen bij ons thuis nooit ontbreken! Schenk de soep in op rijst, taugé en noedels en top daarna de soep af met ei, extra taugé, uitjes, bladselderij en naar smaak kecap en Original chili saus van ABC. Eet smakelijk!
—- Dit recept is in samenwerking met ABC Sauzen, de authentieke sauzen uit Indonesië —-
Als eerste de nieuwste soep recepten van Foodinista ontvangen? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's