29 dec Rendang maken – Indonesisch stoofvlees recept
Op de blog kun je diverse stoofvlees gerechten vinden tijd voor de klassieker Rendang. We gaan Rendang maken. Rendang het Indonesisch stoofvlees recept. Rendang maakt iedereen op een eigen manier en dit is ons Rendang recept.
Rendang wordt op heel veel manieren bereid en daarom claim ik deze voor mezelf, want ik heb mij ingelezen. Inderdaad ingelezen en ik heb daarbij ook nog een kritische thuisjury. Maar niet zo kritisch als je misschien denkt. Want inderdaad bij mijn man thuis en dus ook bij de kinderen stroomt Indonesisch bloed door de aderen en zij genieten ook oprecht van de Indonesische keuken.
Naar Indonesië
Afgelopen zomer zouden wij gaan trouwen en ik was ook druk met het uitzoeken van de grote familymoon naar Indonesië. Een land wat voor ons verbindend is. Zes weken lang door Indonesië reizen en voor deze lange reis was ik al de E-visum Indonesië voorwaarden aan het uitzoeken wat bij een lange reis wel nodig is. Blijkbaar kun je dit allemaal heel makkelijk regelen, want met twee kleine kinderen is het fijn om op je gemak te kunnen reizen en zo kunnen we echt optimaal van het land genieten.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geschiedenis van Rendang en dromen van Indonesië
Wist je trouwens dat één van de favoriete Indonesisch gerechten Rendang uit Sumatra komt? Waar tijdens onze Indonesië reis we op zoek wilden gaan naar de Oerang Oetang en het prachtige binnen meer werd geserveerd bij verbindingsdiners tussen Nederlanders en Indonesiërs? Zo heeft het gerecht Rendang altijd al een Nederlandse oorsprong gekend en is het ook verbindend voor ons als gezin. Vanuit Sumatra wilden we door reizen naar Java en op zoek naar de pareltjes van Indonesië, maar ook juist op zoek naar de roots. Hier kun je daar meer over lezen, want zowel Eric en ik hebben een geschiedenis in Indonesië. En uiteindelijk genieten op het mooi Bali. Wie weet hoe alles gaat en zitten we binnenkort alsnog alles wel te regelen en komt het E-visum Indonesië heel snel van pas en zitten we straks zo in het vliegtuig voor een droomreis, maar voorlopig doen we het even met mijn Rendang gerecht, wat trouwens werd gewaardeerd door alle generaties in huis!
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Twitter, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Ingrediënten Rendang – Indonesisch stoofpotje voor 6 personen
- 750 gram sucadelappen
- 600 ml kokosmelk
- 6 jalotten
- 3 knoflookteentjes
- 2 rode pepers (ik maak een milde gezins vriendelijke variant, maar pittiger? Spice it up!)
- 3 centimeter verse gember
- 1/2 theelepel laos kruiden
- 1 eetlepel kurkuma
- snufje kruidnagel
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 sereh stenger (citroengras)
- 50 ml ketjap manis
- 1 theelepel korianderkruid
- stukje tamarinde blok
- 200 gram kokosrasp
- 1 eetlepel neutrale olie (zonnebloemolie, kokosolie, etc.)
Voor erbij:
- Sperzieboontjes
- rijst
- zoetzuur
Tips voor de bereiding van de Rendang
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 1 uur, stoven 6 uur en oven 15 minuten
Benodigdheden: 2 snijplanken 1 voor vlees en 1 voor groente, 2 messen 1 voor vlees en 1 voor groente, spatel, stoofpan, maatbeker, ovenplaat, bakpapier, hakmolen
Recept Rendang – Indonesisch stoofpotje
Kruidenmix voor Rendang maken – Rendang boemboe maken
Het volgende mag in de hakmolen: 100 ml kokosmelk, schoongemaakt een ontvelde sjalotjes, knoflook, verse gember, steranijs, kurkuma, pepers, komijnzaand, kruidnagel, laos kruiden en het korianderzaad. Zet de hakmolen op puls en doe dit 3x 10 seconde. Je hebt nu een geel gouden kruidenmix met stukjes; sjalotjes, gember, peper en knoflook. Je maakt je eigen rendang boemboe.
Stoven rendang
Snijd het vlees eerstin grove stukken van ongeveer 4 bij 4 cm. Verhit in de pan 1 eetlepel neutrale olie (pinda olie, kokosolie, arachide olie, etc.), kokosolie kan bij dit recept ook prima ivm met de kokossmaken in het recept. Giet de zelfgemaakte boemboe in de pan. En laat deze 5 minuten sudderen. Je mag af en toe roeren. Verdeel vervolgens het vlees door de boemboe en roer even om en om. Giet alle kokosmelk bij de Rendang. Laat het vlees nu op de laagste temperatuur 3 uur sudderen. Breng de rendang nog verder op smaak met de ketjap. Hij blijft nog redelijk geel, maar het gaat echt bruin worden! Laat nog een uur sudderen.
Kokosrasp bakken
Verwarm de oven voor op 210 graden. Verdeel de kokos over het bakpapier op een ovenplaat. Plaats de kokos voor 15 minuten in de oven en de kokos is bruin. De kokos smaakt ook niet meer zo zoet. Maal de kokos fijn in de hakmolen. Meng de kokos door de rendang en laat nog één uur sudderen. De rendang is klaar! Eet bijvoorbeeld met rijst, sperzieboontjes en zoetzuur.
Eet smakelijk! En droom even weg bij de gedachte aan het mooie Indonesië met dit Rendang gerecht.
Meer recepten voor stoofpotjes van Foodblog Foodinista na deze heerlijke rendang
Meer recept inspiratie voor stoofpotjes? Kijk dan ook eens naar het zoete Marokkaanse stoofschotel met appel,het Oosters stoofvlees met 5 spices of kies voor het echte zuurvlees. Nog een echte aanrader is het Spaanse stoofpotje met rundvlees en chorizo en daarvoor kun je het recept hier vinden.
Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Geen reactie's