Stoofpotje met bier uit de Efteling -Recept van Foodblog Foodinista

Stoofpotje met bier uit de Efteling

Deel deze post

Ik hou van stoofvlees en stoofpotjes. Iedere keer is het ook weer een beetje anders. Een Italiaans stoofpotje, Indonesische Rendang, Mexicaans stoofvlees, wat ook wel een luxe chili con carne is. Zo kun je eindeloos variëren. En toen kwam er weer een nieuw stoofpotje met bier uit de Efteling op mijn pad. Ik ontving Het Efteling Familiekookboek bij mij op de deurmat, daar word ik sowieso al heel erg blij van. Zo haal je de Efteling een beetje in huis, want het laatste jaar is het toch wel een beetje diep triest. Er was maar weinig beleving. Dit recept past echt bij de Winter Efteling. In de kou rondlopen door het winter paradijs. Even opwarmen bij de vuurkorven. Een warme chocolademelk drinken. Maar smullen en opwarmen? Dan is het toch wel genieten van frietjes met stoofvlees in bier. In de Efteling heet dit natuurlijk Heksenbrouwsel. Ieder recept in het Familiekookboek heeft tenslotte een eigen Eftelingnaam vol karakter. Niet alleen dit recept, maar bijvoorbeeld ook de pompoensoep met Gnocchi die niet gewoon de naam pompoensoep heeft gekregen, maar Assepoesters pompoenkoets-soep. Hoe je het Heksenbrouwsel maakt Bosrijkse brouw, het bier van de Efteling, trappistenbier, ga ik nu met je delen.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Stoofpotje met bier uit de Efteling -Recept van Foodblog Foodinista
Efteling stoofpotje recept met Efteling bier - Foodblog Foodinista

Ingrediënten Eftelingse stoof – Stoofpotje met bier

 • 1,5 kilo runderlappen
 • 3 uien
 • 330 ml trappistenbier en echte Eftelingse stoof, maak je met Bosrijkse Brouw
 • klont roomboter
 • scheut olijfolie
 • Takjes peterselie
 • tijm
 • laurierblaadjes
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 1 plak ontbijtkoek
 • 3 eetlepels bloem
 • 1 runderbouillontablet
 • 1 eetlepel grove mosterd
 • snuf peper en zout
Stoofpotje met bier uit de Efteling -Recept van Foodblog Foodinista

Tips voor de bereiding van het stoofpotje met bier uit de Efteling

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 20 minuten, stoven 6 uur
Benodigdheden: 2 snijplanken 1 voor vlees en 1 voor groente, 2 messen 1 voor vlees en 1 voor groente, spatel, stoofpan, maatbeker

Recept Stoofpotje met Bosrijkse Brouw bier uit de Efeling

Vlees braden

Dep het vlees droog, snijd het vlees in blokjes en bestrooi met zout en peper. Snijd de uien in ringen. Smelt de helft van boter met de olijfolie in de stoofpan. Braad het vlees rondom snel bruin en haal het vlees uit de pan en bewaar apart op een schaal.

Stoofpotje maken

Verhit de pan naar een midden verhitting. De overige boter mag in de pan. Bak de uien voor 10 minuten. Bestrooi de uien met de bloem en het zout. Schep om en om en bak de bloem enkele minuten mee. Blus de basis af met 500 ml water en trappistenbier. Verkruimel het bouillonblok. Roer alles door elkaar en schraap met een spatel de aangebakte laag uit de pan.

Stoofpotje laten stoven

Schep het rundvlees met de vleessappen in de pan. Breng het stoofpotje op smaak met de verse kruiden, zoals tijm, peterselie en laurier. Deze kunnen ook in theezakje dan kun je ze er later makkelijk weer uit halen. Breng de stoofpot op smaak met nog een extra snufje peper en zout. Laat het stoofpotje voor 5 uur stoven op en lage temperatuur. Hou de hoeveelheid vocht goed in de gaten en giet er anders een beetje water bij.

Laatste smaakmakers

Smeer de ontbijtkoek in met mosterd. Leg de ontbijtkoek in de pan. Roer de bruine suiker door het stoofpotje en laat nog een half uurtje stoven. De deksel mag van de pan. Zo dikt het stoofpotje in. De ontbijtkoek lost op.

Eet smakelijk! En eet het stoofpotje met aardappelpuree of frietjes.

Stoofpotjes recepten van Foodblog Foodinista

Meer stoofschotels maken? Dan inspireer ik je graag met de volgende recepten:
* Wat dat je van een Marokkaanse stoofschotel?
* Nog een stoofpotje maken, maar dan een stoofschotel met Italiaanse smaken.
* Variëren met een Oosterse stoofschotel met 5 spices kruiden
* Voor meer wild bekijk dan de konijn in rode vruchtensaus.

Meer recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Geen reactie's

Geef een reactie