
24 okt Stoofpot met Konijn uit Dagelijkse Kost van Jeroen Meus
Toen ik het kookboek Dagelijkse kost van Jeroen Meus opende viel mijn oog op heel veel recepten die allemaal heerlijk zijn. Alleen één er van wilde ik direct maken. Een klassieker met familie herinneringen. Het recept voor Stoofpot met Konijn uit Dagelijkse Kost van Jeroen Meus. In dit blog deel ik het recept met je uit het kookboek Dagelijkse Kost van Jeroen Meus.
Kookboek Dagelijkse Kost van Jeroen Meus
Het kookboek Dagelijkse Kost staat vol met dagelijkse recepten voor een heerlijke keuken met comfort food. Van bourgondische recepten tot gezonde recepten en van culinair koken tot koken voor het hele gezin. Het hele jaar kom je wel door en dat met een Vlaams tintje. Van Jeroen Meus zijn we fan. Maar dat had je misschien ook al een beetje door in het artikel over Leuven. Meer weten? Ik begin met het recept voor de stoofpot met konijn en dan vertel ik je nog meer over het kookboek Dagelijkse Kost.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
TIP! Dagelijkse Kost deel 2 is ondertussen ook verschenen! Hier lees je mijn kookboek recensie + een heerlijk recept uit Dagelijkse Kost deel 2!
Herinnering aan de stoofpot met konijn
Mijn opa is al weer een aantal jaar terug overleden, maar hij woonde met zijn Belgische vrouw over de Limburgse grens. Wij gingen daar regelmatig naartoe. Zoals het naar mijn mening gaat draait het daar volledig om het bourgondische leven en gingen wij altijd met een hele volle buik terug naar huis. De dag begon met kannen koffie en Limburgse vlaai. Al snel begon de lunch met frieten, veelal met stoofvlees, natuurlijk gemaakt door oma zelf. Af en toe werd er afgewisseld. Dan kwam er kip met appelmoes op tafel of de verrassing konijn. Een Vlaamse klassieker niet alleen volgens Jeroen Meus, maar ook volgens mijn opa en oma. Wij Nederlanders vinden dit iets minder gewoon, maar in België niks dan normaal. Even wennen, wanneer je een lief konijntje in de tuin had, zoals ik en dan opeens op je bord.

Recept voor stoofpot met konijn voor 4 personen
Ingrediënten stoofpot met konijn
- 4 konijnenpoten of bout
- 3 uien
- klontje roomboter
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram champignons
- 200 gram spekblokjes
- 2 eetlepels bloem
- 3 flesjes bruin bier
- 2 eetlepels mosterd
- 1 eetlepel appelstroop
- 4 blaadjes laurier
- 4 takjes tijm
- 2 kruidnagels
- 2 bruine boterhammen
- nootmuskaat
- snufje peper en zout
Ingrediënten voor erbij
- witlof
- aardappelkroketjes
TIP! Je kunt het konijn stoofpotje ook combineren met de witlof stamppot.
Tips voor de bereiding voor de stoofpot met konijn
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 90 minuten (maar ik stoof een dag vooraf, dan vind ik stoofschotels veel lekkerder)
Benodigdheden in de keuken
- stoofpan
- snijplank
- mes
- spatel
- schaal
Recept stoofpot met konijn
Konijn braden
Smelt de boter in de stoofpan. Kruid de konijn rondom met de peper en zout en braad de konijn rondom.
Konijn stoofpotje maken
Terwijl de konijn braadt; snipper de ui en de knoflook, maak de champignons schoon en snijd in partjes.
Haal het konijn uit de pan en bewaar in de schaal. Braad de spek in het hetzelfde vet, doe er de champignons, ui, knoflook bij en laat het stoven. De bloem kan er bij en blijf roeren. De bloem gaat later de saus binden. De konijn kan terug in de pan. Blus af met het bier. Zorg met de spatel dat het eerder gemaakte mengsel niet aanbakt en schraap het mengsel van de bodem.
Stoofpotje met konijn op smaak brengen
Meng de laurier, tijm, snufje nootmuskaat, kruidnagels en extra peper en zout toe. Laat de konijn 60 minuten sudderen. Op het laatst mogen de bruine boterhammen erbij. Smeer de boterhammen in met mosterd en appelstroop. Laat de boterhammen in de laatste 15 minuten opgenomen worden door het donkeren bier. Laat het stoofpotje afkoelen, want een dag later is het het allerlekkerst.
Garnituren
Serveer je de konijn ook met witlof en aardappelkroketjes? Bereid dan de aardappelkroketjes, zoals op de verpakking.
TIP! Zelf een bijgerecht maken. Bekijk dan het recept voor de aardappelpuree gratin ovenschotel
Witlof bereiden bij het stoofpotje konijn
Bereid de witlof als volgt. Snijd de harde kern uit de witlof, verhit een klontje boter in de pan, leg de witlof er in met een snufje zout en een scheutje water, een eetlepel, en laat deze zacht stomen, draai de witlof af en toe om. Deze mag een beetje bruin worden.
Serveer de stoofpot van de konijn met witlof, aardappelkroketjes, picalilly en mayonaise.
TIP! Je kunt het stoofpotje ook opdienen met deze witlof stamppot of met witlof met ham-kaas uit de oven.
Meer over Dagelijkse kost van Jeroen Meus
De stoofpot met konijn in bier is één van de 100 recepten in het kookboek Dagelijkse kost van Jeroen Meus. Een zalig kookboek met dagelijkse recepten. De recepten zijn erg uiteenlopend en ik denk dat, dat ook erg leuk is aan Dagelijkse kost en juist typerend is voor waar Jeroen Meus voor staat. Met gevarieerd eten kom je heel ver, wanneer je een gezonde leefstijl na wilt streven. Een slanke, daar twijfel ik dan weer aan. Variatie aanbrengen in je voedingspatroon, variatie op tafel aanbrengen en eten met het seizoen. Het lukt goed met het kookboek van Jeroen Meus.
Recepten waar je aan kunt zijn bij Dagelijkse Kost zijn:
- Belgische garnaalkroketten
- panpizza voor het hele gezin
- tarwerisotto met groene asperges
Wellicht gebruik je het kookboek niet alleen als een recepten kookboek, maar is het ook een mooi boek om te bekijken, te lezen en als inspiratie voor je dagelijkse maaltijd. Simpele recepten, zoals gebakken zalm met wokgroenten staan er ook in, maar dan wel mooi op smaak gebracht, wat nog niet altijd even simpel is. Een extra touche neem ook een kijkje in het privéleven van de tv-chef en de Belgische tv. Een persoonlijk kookboek om maanden mee vooruit te komen.

Kookboek: Dagelijkse kost
Auteur: Jeroen Meus
Pagina’s: 285
Recepten: 100
P.s. Dagelijkse Kost deel 2 is ondertussen ook verschenen! Hier lees je mijn kookboekreview + een heerlijk recept uit Dagelijkse Kost deel 2!
Stoofschotel recepten inspiratie van Foodblog Foodinista
Meer stoofpotjes maken? Dan inspireer ik je graag met de volgende recepten:
- Wat dat je van een Marokkaanse stoofschotel?
- Nog een zomerse stoofschotel, maar dan een stoofschotel met Italiaanse smaken.
- Variëren met een Oosterse stoofschotel met 5 spices kruiden
Meer recepten en kookboekentips ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.
Jacquelinekerckhaert
Geplaatst op 13:38h, 15 novemberVraagje kan dit ook in de slowcooker?
admin
Geplaatst op 14:57h, 15 novemberJa, wel het vocht halveren of indikken met maizena. Anders blijft het te dun. Succes en genieten maar.
Carla
Geplaatst op 16:00h, 09 decemberIk lees 3 flesjes bier,klopt dat wel?
Carla
Daphne van Aken
Geplaatst op 23:02h, 09 decemberVeel he? Vind ik ook. Maar het verdampt goed. Daarbij gaat er ook nog veel extra’s bij voor de binding. Dus ja.. 3
A.lavrijsen
Geplaatst op 13:38h, 21 decemberWanneer de bruine boterhammen? Ik zie ze niet in de bereiing
Daphne van Aken
Geplaatst op 13:56h, 23 decemberAan het einde en ik ga het direct aanpassen!
Lee
Geplaatst op 11:38h, 24 decemberMisschien lees ik eroverheen, maar ik zie de (hoeveelheid) nootmuskaat niet terug in het recept
Daphne van Aken
Geplaatst op 17:52h, 24 decemberLeuk dat je het recept maakt. Scherp opgemerkt. Ik heb de nootmuskaat toegevoegd aan de kruidenmix.