Recept voor stoofpot met konijn uit Dagelijkse kost van Jeroen Meus foodblog Foodinista

Stoofpot met Konijn uit Dagelijkse Kost van Jeroen Meus

Deel deze post

Toen ik het nieuwe kookboek van Jeroen Meus, Dagelijkse kost, opende viel mijn oog op heel veel recepten. Alleen één er van wilde ik direct maken. Misschien niet voor iedereen direct een recept wat je moet maken, alleen ik zelf heb er warme familieherinneringen aan met een Belgisch sfeertje en dat maakt het zo heerlijk. In dit blog deel ik het recept met je uit het nieuwste kookboek van Jeroen Meus, Dagelijkse Kost, wat naar mijn mening echt een musthave is! Vol met dagelijkse recepten voor een heerlijke keuken. Van bourgondisch tot gezond en van culinair tot koken voor het heel gezin. Het hele jaar kom je wel door en dat met een Vlaams tintje. Ik ben fan! Maar dat had je misschien ook al een beetje door in mijn blog over Leuven en waar ik enthousiast over Würst (helaas ondertussen gesloten) schreef en alle lof over het hot dogs restaurant. Ja hot dogs in de Haute Causine. Wat een plek! Ik begin met het recept voor de stoofpot met konijn en dan vertel ik je nog meer over het kookboek Dagelijkse Kost.

Volg je Foodinista ook al op InstagramTwitterFacebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

P.s. Dagelijkse Kost deel 2 is ondertussen ook verschenen! Hier lees je mijn kookboekreview + een heerlijk recept uit Dagelijkse Kost deel 2!

Herinnering aan de stoofpot met konijn

Mijn opa is al weer een aantal jaar terug overleden, maar hij woonde met zijn Belgische vrouw net over de Limburgse grens. Wij gingen daar regelmatig naartoe. Zoals het naar mijn mening gaat draait het daar volledig om het bourgondische leven en gingen wij altijd met een hele volle buik terug naar huis. De dag begon met kannen koffie en Limburgse vlaai echt zalig! Als snel begon de lunch met frieten, veelal met stoofvlees, natuurlijk gemaakt door oma zelf. Alleen af en toe werd er afgewisseld. Dan kwam er kip op tafel of de verrassing konijn. Een Vlaamse klassieker niet alleen volgens Jeroen Meus, maar ook volgens mijn opa en oma. Wij Nederlanders vinden dit iets minder gewoon, maar in België niks dan normaal. Even wennen, wanneer je een lief konijntje in de tuin had, zoals ik en dan opeens op je bord. Alleen mals dat was het wel en mijn oma kon het goed bereiden. Deze keer ging ik zelf aan het werk met een goede handleiding uit Dagelijkse Kost van Jeroen Meus.

Recept voor stoofpot met konijn uit Dagelijkse kost van Jeroen Meus foodblog Foodinista

Recept voor stoofpot met konijn voor 4 personen

Ingrediënten stoofpot met konijn

 • 4 konijnenpoten of bout
 • 3 uien
 • klontje roomboter
 • 2 teentjes knoflook
 • 250 gram champignons
 • 200 gram spekblokjes
 • 2 eetlepels bloem
 • 3 flesjes bruin bier
 • 2 eetlepels mosterd
 • 1 eetlepel appelstroop
 • 4 blaadjes laurier
 • 4 takjes tijm
 • 2 kruidnagels
 • 2 bruine boterhammen
 • nootmuskaat
 • snufje peper en zout

Tips voor de bereiding voor de stoofpot met konijn

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 90 minuten (maar ik stoof een dag vooraf, dan vind ik stoofschotels veel lekkerder)
Benodigdheden: stoofpan, snijplank, mes, spatel, schaal

Voor erbij: witlof en aardappelkroketjes (uit de oven, frituur of airfryer)

Bereiding van de stoofpot met konijn

Smelt de boter in de stoofpan. Kruid de konijn rondom met de peper en zout en braad de konijn rondom.
Terwijl de konijn braadt; snipper de ui en de knoflook, maak de champignons schoon en snijd in partjes.
Haal het konijn uit de pan en bewaar in de schaal.
Braad de spek in het hetzelfde vet, doe er de champignons, ui, knoflook bij en laat het stoven. De bloem kan er bij en blijf roeren. De bloem gaat later de saus binden. De konijn kan terug in de pan.
De konijn kan terug in de pan en blus af met het bier. Zorg met de spatel dat het eerder gemaakte mengsel niet aanbakt en schraap het van de bodem.
Meng ook de laurier, tijm, kruidnagels en extra peper en zout toe. Laat de konijn 60 minuten sudderen. Op het laatst mogen de bruine boterhammen erbij. Smeer deze in meet mosterd en appelstroop. Laat deze in de laatste 15 minuten opgenomen worden door het bier. Laat het stoofpotje afkoelen, want een dag later is het het allerlekkerst.

Garnituren

Serveer je de konijn ook met witlof en aardappelkroketjes? Bereid dan de aardappelkroketjes, zoals op de verpakking. De witlof als volgt: Snijd de harde kern uit de witlof, verhit een klontje boter in de pan, leg de witlof er in met een snufje zout en een scheutje water, een eetlepel, en laat deze zacht stomen, draai de witlof af en toe om. Deze mag een beetje bruin worden.

Serveer de stoofpot van de konijn met witlof, aardappelkroketjes, picalilly en mayonaise.

Meer over Dagelijkse kost van Jeroen Meus

De stoofpot van konijn is één van de 100 nieuwe recepten in het nieuwste kookboek Dagelijkse kost. Een zalig kookboek vol met dagelijkse recepten voor de genieter. Ik moet toegeven het ene recept is gezonder dan het andere, maar eigenlijk staat er geen recept in, waarvan ik zelf denk, goh ik zou het niet willen maken. De recepten zijn erg uiteenlopend en ik denk dat, dat ook erg leuk is aan Dagelijkse kost en juist typerend is voor waar Jeroen Meus voor staat. Met gevarieerd eten kom je heel ver, wanneer je een gezonde leefstijl na wilt streven. Een slanke, daar twijfel ik dan weer over. Variatie aanbrengen aan je voedingspatroon, variatie op tafel aanbrengen en iedereen tevreden stellen. Dat lukt goed met het kookboek van Jeroen Meus. Zo kun je ook met de seizoenen mee gaan. Denk aan het recept voor de Belgische garnaalkroketten, waarvan wij in Nederland zeggen snacken, maar het voor de Belgen een delicatesse is als voorgerecht en hoofdgerecht. Een panpizza voor het hele gezin, naar tarwerisotto met groene asperges. Wellicht gebruik je het kookboek niet alleen als een recepten kookboek, maar is het ook een mooi boek om te bekijken, te lezen en als inspiratie voor je dagelijkse maaltijd. Simpele recepten, zoals gebakken zalm met wokgroenten staan er ook in, maar dan wel mooi op smaak gebracht, wat nog niet altijd even simpel is. En een extra touche neem ook een kijkje in het privéleven van de tv-chef van 24-kitchen en de Belgische tv. Een persoonlijk kookboek om dagen of eigenlijk maanden mee vooruit te kunnen.

Dagelijkse kost Jeroen Meus kookboek review foodblog Foodinista

Kookboek: Dagelijkse kost
Auteur: Jeroen Meus
Pagina’s: 285
Recepten: 100

P.s. Dagelijkse Kost deel 2 is ondertussen ook verschenen! Hier lees je mijn kookboekreview + een heerlijk recept uit Dagelijkse Kost deel 2!

Stoofschotel recepten inspiratie van Foodblog Foodinista

Meer stoofschotels maken? Dan inspireer ik je graag met de volgende recepten:
* Wat dat je van een Marokkaanse stoofschotel?
* Nog een zomerse stoofschotel, maar dan een stoofschotel met Italiaanse smaken.
* Variëren met een Oosterse stoofschotel met 5 spices kruiden

Kookboeken tips van Foodblog Foodinista

Meer kookboeken bekijken? Kijk dan verder bij de musthaves op de blog. Ook de Italiaanse stoofschotel en het recept voor mijn zuurvlees al gezien?

Meer recepten en kookboekentips ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

6 Reactie's
 • Jacquelinekerckhaert
  Geplaatst op 13:38h, 15 november

  Vraagje kan dit ook in de slowcooker?

 • admin
  Geplaatst op 14:57h, 15 november

  Ja, wel het vocht halveren of indikken met maizena. Anders blijft het te dun. Succes en genieten maar.

 • Carla
  Geplaatst op 16:00h, 09 december

  Ik lees 3 flesjes bier,klopt dat wel?
  Carla

 • Daphne van Aken
  Geplaatst op 23:02h, 09 december

  Veel he? Vind ik ook. Maar het verdampt goed. Daarbij gaat er ook nog veel extra’s bij voor de binding. Dus ja.. 3

 • A.lavrijsen
  Geplaatst op 13:38h, 21 december

  Wanneer de bruine boterhammen? Ik zie ze niet in de bereiing

 • Daphne van Aken
  Geplaatst op 13:56h, 23 december

  Aan het einde en ik ga het direct aanpassen!

Geef een reactie