witlof uit de oven met ham en kaas

Witlof uit de oven

Deel deze post

Witlof uit de oven een echte klassieker. Deze maak je helemaal zelf met een verse bechamelsaus. Lekker recept voor de feestdagen. De witlof is heerlijke romige en zacht en krijgt door de ham een zoute smaak, haal het bittere kontje uit de witlof en door de saus en de ham valt de bittere smaak weg en wordt het een zachte luxe groente die heerlijke is naast een mooi aardapppelgerechtje, zoals een zelf gebakken aardappelmuffin of een verse aardappelpuree en misschien ook nog een lekkere stukje vlees als een huisgemaakte rollade, wanneer je met meer personen aanschuift.

Ingrediënten voor witlof uit de oven voor 4 personen:

4 stronkjes witlof
4 plakken parmaham
100 gram roomboter
400 ml halfvolle melk
75 gram bloem
1 theelepel mosterd
75 gram parmezaanse kaas (of andere scherpe kaas)

Benodigdheden voor witlof uit de oven

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 1 uur
Benodigdheden: ovenschaal, mengschaal, garde, snijplank, mes, maatbeker, lepel

Recept Witlof uit de oven

Verwarm de oven voor op 175 graden
Start met het maken van bechamelsaus
Verhit de boter in de pan, totdat deze is gesmolten. Hier mag vervolgens de bloem bij en klop deze met een garde tot een mooie zachte roux.

Het maken van de roux
Het maken van de roux

Giet vervolgens al kloppend met de garde de melk erbij. Blijf de bechamelsaus kloppen, zodat de klontjes van de roux eruit zijn. De bechamel moet op een laag vuur staan, anders gaat de melk koken en wordt het een zure saus. Laat deze wel zacht even sudderen. Je zal merken dat deze langzaam dikker wordt. Klopt het nog en aantal keer goed door.
Rasp de kaas er door. Klopt deze er door. Als deze gesmolten is klopt het toch een gladde saus en zet de temperatuur uit.
De bechamelsaus is klaar.

Het voorbereiden van de witlof voor de oven

Was de witlof en maak deze weer droog anders krijg je veel water in de ovenschaal.
Snij de onderkant van de witlof en haal de harde onderste bittere kroontjes eruit. Je herkent deze snel ze zijn donkerder groen dan de rest.
Wikkel om iedere witlofstronk een plak parmaham blijft dit niet automatisch vast. Prik er dan een korte satéprikker in, maak deze wel vast.
En leg deze in de ovenschaal.

Witlof in de ham gewikkeld
Witlof in de ham gewikkeld

Het afronden voordat de witlof de oven in gaat

Giet vervolgens de bechamelsaus over de witlof heen. Is het zo dat niet alle witlof nat is geworden van de bechamelsaus. Giet het er dan apart overheen met een lepel en smeer het nog even goed in. Anders wordt in de oven niet alle witlof goed zacht, ook de ham mag niet aanbranden. Hiervoor is het even belangrijk.
De witlof is nog niet gekookt van te voren, dus deze gaat nog veel vocht verliezen. Is je saus nog een beetje dun schep dan tussen de witlofstronkjes een klein beetje paneermeel. Dit ga je niet proeven, maar dit neemt overtollig vocht op.
Rasp er nog een beetje kaas overheen, plaats de oven in de schotel op 175 graden voor 35 minuten en de witlof komt er mooi gegratineerd uit.

Witlof in bechamelsaus
Witlof in bechamelsaus

Meer ovenschotel recepten

Meer ovenschotels maken? Dan zijn de volgende recepten misschien ook iets voor jou:
* Maak een lasagne met aubergine. Dat is toch weer even anders.
* Een aardappelgratin met zoete aardappel is heerlijk en zeker verrassend.
* Zo simpel en zo lekker schuif de macaroni in de oven met een ham kaas saus.

Meer recepten van Foodblog Foodinista volgen? Like Foodblog Foodinista op Facebook en volg Foodinista op Instagram, Twitter en Pinterest. Ontvang ook regelmatig een nieuwsbrief van Foodinista en schrijf je in, in de zijbalk.

Geen reactie's

Geef een reactie