Mexicaanse bruine bonensoep Jeroen Meus Foodblog Foodinista

Mexicaanse bruine bonensoep van Jeroen Meus

Deel deze post

Tijd voor een goed gevulde winterse soep. Een tijdje terug kreeg het boek Dagelijkse Kost 2 van Jeroen Meus. Heel erg blij mee, want het eerste Dagelijkste Kost boek vond ik een ware inspiratiebron en met heel veel diverse gerechten voor eigenlijk een jaar lang koken. De ondetitel is ook koken met gezond verstand. Helemaal mee eens, want de recepten zijn vol dagelijkse producten die zorgen voor een gezonde voeding en natuurlijk af en toe een goed snoeprecept. Dat maakt eten tenslotte leuk. Uit het eerste boek maakte ik het recept voor een konijn stoofschotel. Een heel populair recept op de blog evenals het eerste kookboek dat populair was. Tijd voor een opvolger dus en daar kwam het even inspirerende Dagelijkse Kost 2 van Jeroen Meus. Om je een idee te geven van het type recepten heb ik zelf de goed gevulde Mexicaanse bruine bonensoep gemaakt die je ook laat stoven, zodat de smaak goed los komen en het vlees heerlijk mals.

Bonensoep recept van Jeroen Meus op Foodblog Foodinista

Ingrediënten voor de Mexicaanse Bruine Bonensoep voor 6 borden

2 rode uien
3 teentjes knoflook
1 rode chilipeper
500 gram stoofvlees
3 stengels bleekselderij
2 wortelen
1 rode paprika
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel gedroogde oregano
1 blikje tomatenpuree
2 blikken tomatenblokjes
2 blikken kidneybonen of rode bonen (harde bruine bonen)
1 liter groentebouillon
olijfolie
snufje peper en zout naar smaak

Voor de garnering: gedroogde uitjes, creme fraiche, koriander, bieslook, nachochips of limoen. Zo kun je de smaak ook persoonlijk aanpassen. De creme fraiche is in de pittige soep wel een aanrader.

Ik kies zelf voor zoete paprikapoeder, maar wil je de soep echt pittig gebruik dan de pittige variant.

Tips voor de bereiding van de Mexicaanse bruine bonensoep

Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: 30 minuten en 2 uur sudderen
Benodigdheden: snijplank, mes, eventueel een hakmolen, stoofpan, maatbeker, spatel, lepel, knoflookpers en theelepel

Bruine bonensoep recept van Jeroen Meus op Foodblog Foodinista

Recept voor de Mexicaanse bonensoep

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Snijd de rode uien in halve uienringen, snipper de knoflook, verwijde de zaadlijsten uit de rode peper en snijd fijn.
Verhit de olijfolie in de stoofpan. Stoof de uienringen, geperste knoflook en de rode peper.
Snijd de rundvlees in blokjes en laat deze meestoven.
Snijd de bleekselderij in stukjes en laat ook deze meestoven. Doe vervolgens het zelfde met de wortels en de paprika.
De kruiden; paprikapoeder, komijnpoeder, oregano mogen erbij.
Meng de tomatenpuree door de stoofschotel en laat deze een minuutje of twee stoven.
Blus vervolgens af met de tomatenblokjes en de bouillon. Meng vervolgens de bonen door de soep en meng heel de Mexicaanse bruine bonensoep nog een keer goed.
Plaats de stoofschotel voor 1,5 uur tot 2 uur in de oven op 160 graden. Wil je het vlees malder. Dan kun je langer stoven voeg dan wel extra bouillon toe.

Serveer de soep op de borden met de ingrediënten voor de garnering en gebruik de ingrediënten naar eigen smaak.

Meer oven Dagelijkse Kost deel 2

Het tweede Dagelijkse kost kookboek van Jeroen Meus is gevarieerd en biedt voor ieder seizoen en iedere lunch of diner wel een passend gerecht. Van simpel tot moeilijk en weinig en veel ingrediënten. Het gavarieerde kookboek zet aan tot uitgebreid en heerlijk koken. Naast de Mexicaanse bonensoep vindt je recepten als aspergewraps, varkenswangen met kriekenbier, bereiding van een hele hoevekip, chocolade panna cotta, carpaccio, paddenstoelenragout en quiche margerita, zoals de pizza. Gevarieerd voor het hele gezin en daarbij met pure en doorgaans gezonde ingrediënten.

Meer kookboeken bekijken? Kijk dan verder bij de musthaves op de blog. Ook de Italiaanse stoofschotel en het recept voor mijn zuurvlees al gezien? Een variatie op de Mexicaanse bruine bonensoep? Maak dan deze Mexicaanse witte bonenschotel.

Meer recepten en kookboekentips ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.



Geen reactie's

Geef een reactie

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: