Nederlandse stoofschotel recept

Nederlandse stoofschotel

Deel deze post

Veel groente, rundvlees en nog bier in huis. Tijd voor een stoofschotel, maar wel een echte Nederlandse stoofschotel. Alles wat ik namelijk heb is echt Nederlands en winters. Leuk een keer iets anders en een echt winters recept tijd voor een Nederlandse stoofschotel die goed gevuld is met veel groente en rundvlees. De Nederlandse stoofschotel is simpel te maken, goed van smaak, kost een beetje geduld en leuk detail geen Belgisch bier nee gewoon gestoofd in Nederlands Heineken bier. Het is eens iets anders.

Ingrediënten Nederlandse stoofschotel met spruitjes 8 personen

  • 500 gram rundvlees om te stoven
  • 2 witte uien
  • 3 wortels
  • 500 gram spruitjes
  • 2 appels
  • handje rozijnen
  • kaneel
  • 500 ml water
  • 4 plakken ontbijtkoek
  • 2 flesjes Heineken bier of ander pils
  • snufje zout en peper
  • 1 theelepel vloeibare boter

Tips voor de bereiding

Moeilijkheid 1-5: 3
Tijdsduur: Voorbereiding 40 minuten en stoven 3 uur. De stoofschotel smaakt het beste als je deze een dag vooruit maakt.
Benodigdheden: 2 messen, 2 snijplanken, stoofpan, spatel, lepel, maatbeker

Recept Nederlandse stoofschotel met rundvlees en groente

Zo simpel is het om de Nederlandse stoofschotel met rundvlees en groente te maken. Plaats de stoofpan op een warmhoudplaatje op het gasfornuis op de kleinste pit en op een laag vuur. Zorg dat de pan goed verhit, zodat de boter heet wordt. Snij ondertussen het rundvlees grof. Als de boter goed verhit is bak dan het vlees kort aan, zodat het dicht schroeit. Snij ondertussen de uien grof. In 8 stukken is voldoende. De uien mogen al bij het vlees. Maak de wortels ondertussen schoon en snij de wortels grof. Ook deze mogen erbij in de stoofpan.

De kruiden een snufje peper, zout en het kaneelstokje mogen bij het vlees en de groente. Dit is niet veel kruiden. Maar het bier en ontbijtkoek gaan later veel smaken geven net als de groente en fruit.

Giet vervolgens het bier en het water in de pan en roer het door, zodat alles goed onder het vocht staat. Laat de stoofschotel twee uur stoven op een lage temperatuur met de deksel op de pan, zodat deze niet droog kookt.

Na twee uur is het vlees zeker nog niet mals, maar roer het goed door. Laat het nog goed sudderen. Maak ondertussen de spruitjes schoon, de appels schoon en snij de appels in kleine stukjes en dit mag nu in de pan met de rozijnen. Laat dit alles nog één uur door stoven en dan is de stoofschotel klaar om te eten.

De Nederlandse stoofschotel is het lekkerst, wanneer deze een nacht is afgekoeld en de volgende dag wordt gegeten.

Meer stoofschotels? Kijk dan ook eens naar het recept voor de Italiaanse runderstoofschotel of de lamsragout.

Meer foodblogs en recepten ontvangen van Foodinista? Volg Foodinista op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

2 Reactie's

Geef een reactie