
09 mrt Italiaanse aperitief cake met courgette, Parmezaan en basilicum
Regelmatig bak ik een aperitief cake. Een cake die heel goed samen gaat met een glasje wijn, bubbels of misschien wel een biertje. Een hartige cake die heel smakelijk is bij de borrel of goed past op een Italiaanse borrelplank. Deze Italiaanse aperitief cake met courgette, Parmezaan en basilicum maakt je Italiaanse borrelplank echt compleet.
Hartige Italiaanse cake op de borrelplank
Een heel uitgebreide borrelplank is natuurlijk niet altijd nodig, want deze Italiaanse aperitief cake eten met bijvoorbeeld vijgen jam, pesto of tapenade is ook heerlijk! Je kunt de Italiaanse borrelcake ook eten bij een kopje soep, zoals bijvoorbeeld deze Italiaanse courgettesoep met mascarpone. De hartige cake is weer eens iets anders dan een stokbroodje. Heb je leftovers van deze hartige cake dan gaan ze natuurlijk ook prima mee voor de lunch. Lunchen met cake! Eigenlijk is het gewoon een ideaal compact recept. Wat je wel moet doen? Bakken! Dus hoppa de keuken in voor een hartige cake met Italiaanse smaken.
Volg je Foodinista ook al op Instagram, Facebook en Pinterest en ontvang altijd de nieuwste berichten. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

Ik bakte al eerder een Franse hartige cake met courgette en geitenkaas het recept ga je hier vinden of een Spaanse hartige cake met chorizo die hier je hier gaat vinden.

Ingrediënten Italiaanse aperitief cake met courgette, Parmezaan, pijnboompitjes, gedroogde tomaatjes en basilicum
- 1 courgette van ongeveer 500 gram
- 100 gram groene olijven zonder pit
- 125 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 5 gedroogde tomaatjes
- 2 eetlepels pijnboompitjes
- 3 eieren
- 150 gram zelfrijzende bloem
- 100 ml zonnebloemolie
- 100 ml melk
- 2 knoflookteentjes
- 1 theelepel oregano
- handje verse basilicum
- snuf zout en peper

Tips voor de bereiding van de Italiaanse Aperitief cake
Moeilijkheid 1-5: 2
Tijdsduur: Voorbereiding 30 minuten en oven 50 minuten
Benodigdheden in de keuken
- snijplank
- mes
- schaaltje
- garde
- steelpan
- schaal
- hapjespan
- cakevorm van 16 cm
- bakpapier
- spatel

Recept Italiaanse aperitief cake met courgette en Parmezaanse kaas
Vouw het bakpapier in vier delen. Knip de open hoek in. Maak het bakpapier aan de open hoeken iets kleiner. Druk het makkelijk in het cakeblik. Dan staat het cakeblik klaar voor de oven. Later til je de cake makkelijk uit het cakeblik.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Vulling voor de Italiaanse cake
Snijd de courgette in dunne halve maantjes. Verwarm een eetlepel olie in de hapjespan en bak de courgette rondom met een snufje zout. Zo verliest de courgette ook veel vocht. Knijp de teentjes knoflook uit en breng de courgette op smaak met peper en oregano. Bak nog 5 minuten. Zet de verhitting uit. Zet een schaaltje klaar. Snijd de olijven in ringen, snijd de tomaatjes fijn, rasp de Parmezaanse kaas grof en hak de basilicum. Bewaar dit even apart.

Hartig cake beslag maken
Kook de melk op laag vuur in een steelpan. Klop ondertussen de bloem met de eieren. Klop geleidelijk de olie en de warme melk toe blijf kloppen en zorg dat er geen klontjes komen en dat de eieren niet gaan stollen.
Hartige cake bakken
Meng de vulling door het beslag. Spatel de courgette en de koude vulling door het beslag. Ook de pijnboompitjes mogen erbij. De cake mag nu in de oven voor 50 minuten op 190 graden. Laat vervolgens de cake afkoelen in het blik en dan is het tijd om te genieten!
Een aperitief cake past natuurlijk perfect bij een borrelmoment dus kijk vooral even rond bij de borrelplanken op de blog, zoals deze of bij een heerlijke soep, zoals deze courgettesoep met mascarpone.
Meer recepten ontvangen en leuke foodfacts like Foodblog Foodinista of volg Foodinista op Instagram en Pinterest.
Caroline Theus
Geplaatst op 15:37h, 08 aprilZiet er lekker uit. Zit in de oven. Benieuwd naar het resultaat @
Daphne van Aken
Geplaatst op 11:06h, 14 aprilWat leuk! Ik ben benieuwd!